Στις Εγκαταστάσεις Π.Ε.Α.Κ.Ι. Λιμνοπούλας, από τις 15 μέχρι 19/04/2024)

Πρωτοβουλία του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων με στόχο την προαγωγή ορθής οδηγικής κουλτούρας μέσω βιωματικής μάθησης. Η δράση υλοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου και της Πολιτικής Προστασίας αυτής, σε συνεργασία με εξειδικευμένα Ινστιτούτα. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ θα είναι προσβάσιμο και για το ευρύ κοινό.

Στο πλαίσιο δράσεων για την ενημέρωση των πολιτών γύρω από σημαντικά κοινωνικά ζητήματα, που υλοποιούνται από τις υπηρεσίες της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηπείρου, ξεκινά από αύριο (15-04-2024) στις εγκαταστάσεις του Π.Ε.Α.Κ.Ι. στη Λιμνοπούλα εβδομάδα οδικής ασφάλειας.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία του Τμήματος Τροχαίας Ιωαννίνων, που αποσκοπεί στην καλλιέργεια παιδείας οδικής ασφάλειας, μέσα όχι μόνο από θεωρητική, αλλά κυρίως από πρακτική προσέγγιση.

Η συγκεκριμένη δράση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ηπείρου και της Πολιτικής Προστασίας αυτής, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιωσιμότητας και Ασφάλειας «Ζήτημα Ζωής» και το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (Ι.ΜΕΤ.) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (Ε.Κ.Ε.Τ.Α.).

Για τους σκοπούς του προγράμματος θα χρησιμοποιηθούν εργαλεία βιωματικής εκπαίδευσης, μέσω των οποίων οι συμμετέχοντες θα μπορέσουν να βιώσουν, σε συνθήκες πλήρους ασφάλειας, τις συνέπειες που μπορεί να έχει για τη ζωή τους η μη τήρηση βασικών κανόνων οδικής κυκλοφορίας.

Ειδικότερα, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ειδικά τεχνικά και ψηφιακά μέσα, όπως:
• προσομοιωτές οδήγησης διάφορων τύπων οχημάτων (επιβατικού, μοτοσικλέτας, φορτηγού/λεωφορείου),
• προσομοιωτή ανατροπής οχήματος,
• προσομοιωτή πρόσκρουσης διπλού καθίσματος,
• συσκευή με ειδικό λογισμικό εκτίμησης ταχύτητας αντίδρασης για τη συσχέτιση της απόσπασης προσοχής και της οδικής ασφάλειας,
• συσκευή με ειδικό λογισμικό συσχέτισης βάρους και ταχύτητας πρόσκρουσης και
• γυαλιά προσομοίωσης αλκοόλ, ουσιών και κόπωσης.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα παρακολουθήσουν μαθητές γυμνασίων και λυκείων των Ιωαννίνων, ενώ τη Δευτέρα (15-04-2024) και την Πέμπτη (18-04-2024), κατά τις ώρες 18:00-20:00, θα είναι προσβάσιμο για όλους τους πολίτες.

 

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!