Κοινοβουλευτική ερώτηση κατέθεσε ο Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης με αφορμή τις συνεχιζόμενες κατασχέσεις από τις τράπεζες αγροτικών επιδοτήσεων και ενισχύσεων από τους λογαριασμούς των αγροτών-παραγωγών. Την ερώτηση συνυπογράφουν 56 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μεταξύ των οποίων και βουλευτής Άρτας η Όλγα Γεροβασίλη.

Στην ερώτηση τονίζεται ότι γιγαντώνεται το φαινόμενο των κατασχέσεων αγροτικών επιδοτήσεων από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των αγροτών-παραγωγών, κατά παράβαση της νομοθεσίας για ακατάσχετο των λογαριασμών τους έως 7.500 ευρώ τον χρόνο (1.250/μήνα), όπως άλλωστε ισχύει για όλα τα φυσικά πρόσωπα. Υπενθυμίζεται δε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να προστατεύσει τους δικαιούχους αγρότες από τις κατασχέσεις για χρέη προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες, νομοθέτησε το 2018 την προστασία των δικαιούχων έτσι ώστε οι αγροτικές επιδοτήσεις να μην κατάσχονται, να μην υπόκεινται σε καμία παρακράτηση και να μην συμψηφίζονται με καμία οφειλή σε οποιοδήποτε δημόσιο φορέα, έως 7.500 ευρώ ετησίως.

Παρά όμως την κείμενη νομοθεσία, οι Τράπεζες δεν εξετάζουν και δεν ελέγχουν εάν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την διατήρηση του ακατάσχετου, δεσμεύουν τους λογαριασμούς, με αποτέλεσμα οι αγρότες να μην μπορούν να πληρώσουν τρέχουσες υποχρεώσεις και να υποχρεώνονται σε ένδικα μέσα για την αποδέσμευση των λογαριασμών τους.

Ερωτώνται λοιπόν οι αρμόδιοι Υπουργοί:

1. Δεδομένης της οικονομικής ασφυξίας που έχει προκληθεί σε χιλιάδες αγρότες-παραγωγούς σε όλη την χώρα, λόγω των κατασχέσεων των επιδοτήσεων από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωση των τραπεζών προς την κείμενη νομοθεσία για το ακατάσχετο των αγροτικών επιδοτήσεων;

2. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την άρση των χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών και των ένδικων μέσων που απαιτούνται για τις διαδικασίες άρσης των δεσμεύσεων των λογαριασμών των αγροτών-παραγωγών;

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!