Σε άτυπο debate εφ’ όλης της ύλης μετατράπηκε η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή με θέμα την ακρίβεια, με εκατέρωθεν αντεγκλήσεις μεταξύ του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών, μόλις δύο εβδομάδες πριν από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

«Η αναμέτρηση με το πρόβλημα της ακρίβειας αποτελεί για αυτήν την κυβέρνηση απόλυτη πολιτική προτεραιότητα» υπογράμμισε στην πρωτολογία του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε: «Εφαρμόζουμε μία πολιτική με στοχευμένα μέτρα για την ανακούφιση των πλέον ευάλωτων… Έχουμε προτάξει τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος, με μόνιμες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις…Αυξήσεις που είναι μόνιμες και θα εξακολουθούν να υφίστανται και μετά το πέρασμα του πληθωρισμού».

«Δεν θα σας επιτρέψουμε να κρυφτείτε. Θα υπερασπιστούμε την κοινωνία όσο κι αν προσπαθείτε να κρυφτείτε» ανέφερε παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος. Παράλληλα παρέπεμψε σε στοιχεία που αποδεικνύουν την «αριστεία ακρίβειας», όπως είπε, αφού η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις στις αυξήσεις των τιμών και στον πληθωρισμό. Κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει σε όλα αυτά τα στοιχεία, ενώ σχολίασε ότι ναι μεν «φαίνεται παράλογο» η κυβέρνηση να θέλει να είναι οι τιμές και το κόστος παραγωγής σε υψηλά επίπεδα, αλλά «είναι λογικό για τον κ. Μητσοτάκη να βγάζουν υπερκέρδη οι κολλητοί του, να γίνονται οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι».

«Σε αυτούς που φεύγουν με πονοκέφαλο από το σούπερ μάρκετ καθημερινά, κύριε Μητσοτάκη, η απάντησή των στελεχών σας στα τηλεπαράθυρα είναι το 41%. Γι’ αυτό είναι μια εξαιρετική ευκαιρία σε αυτή την αλαζονική απάντηση οι εκλογές της 9ης Ιουνίου. Για να σας πει ο λαός τι κάνατε, τι δεν κάνατε, για να έχει φτάσει ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας στο σημείο στις 15 του μηνός να μην μπορεί να περάσει την πόρτα του σούπερ μάρκετ. Αυτή είναι η πραγματική περιφρόνηση, αυτή είναι η πραγματική αλαζονεία. Σε μια χώρα, όπου ο λαός έχει το δεύτερο χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης το 2023, στο 67% του μέσου όρου της ΕΕ των 27…» ανέφερε στην πρωτολογία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Πολιτικοί διαξιφισμοί για τον ΦΠΑ
Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του πρόταξε τη μείωση του ΦΠΑ ως αντίδοτο στην ακρίβεια. «Αυτό το μέτρο δοκιμάστηκε σε άλλες χώρες όπως στην Ισπανία. Δεν πέτυχε. Δείτε τις τιμές στην Ισπανία και συγκρίνετε με την Ελλάδα. Πόσο στοιχίζει το μέτρο; 4 δις τον πρώτο χρόνο και 2,4 δις για κάθε επόμενο χρόνο. Όλα τα μέτρα τα οποία έχετε εξαγγείλει στοιχίζουν στην 4ετία 45,8 δις. Αυτή η πρόταση νόμου πρέπει να κοστολογηθεί από το Γενικό Λογιστήριο. Είναι εδώ η κοστολόγηση. 45 δις την τετραετία στοιχίζουν αυτά που τάζετε. Δεν έχετε μάθει τίποτα από τα λάθη σας. Αυτά που εισηγείστε συνεπάγονται μόνο μία λέξη. Χρεοκοπία και αυτή τη φορά χρεοκοπία χωρίς επιστροφή. Το πάθημα πρέπει να γίνει μάθημα και οι πολιτικές δυνάμεις έχουν χρέος να μην καταφεύγουν σε εύκολα συνθήματα που χαϊδεύουν αυτιά. Όταν βρεθήκατε στην ίδια θέση το 2018 ο αρχηγός σας τι έλεγε; Να σας το θυμίσω; Ότι οι μειώσεις στο ΦΠΑ δεν θα περάσουν ποτέ στους καταναλωτές και είναι αναποτελεσματικές. Τσίπρας – ΣΥΡΙΖΑ χωρίς καρέκλα και Τσίπρας – ΣΥΡΙΖΑ με καρέκλα», ανέφερε απευθυνόμενος στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Μητσοτάκης παρέπεμψε τον ΣΥΡΙΖΑ στο γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής, αν αμφισβητεί αυτή την κοστολόγηση. «Δεν μπορείτε να τάζετε λαγούς με πετραχήλια χωρίς απάντηση. Κοροϊδεύετε τον ελληνικό λαό. Άκουσα και τον αρχηγό σας ότι φέρνει φρέσκο αέρα αλλά φοβάμαι ότι είναι αέρας κοπανιστός», πρόσθεσε.

«Σηκώνοντας το γάντι» σχετικά με το θέμα του ΦΠΑ, ο κ. Φάμελλος από πλευράς του απάντησε στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «ο μηδενικός ΦΠΑ στην Ισπανία πήγε τον πληθωρισμό των τροφίμων από το 16,5% στο 4,4%». «Επιλέγετε να είμαστε δεύτεροι στην έμμεση φορολόγηση πίσω από τη Σουηδία», τόνισε. «Δεν σας ενδιαφέρει η Ευρώπη, σας ενδιαφέρει μόνο να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα».

«Για να τελειώσει η προπαγάνδα σας, καταθέτω στα πρακτικά μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που πιστοποιεί ότι στην Ισπανία η μείωση του ΦΠΑ πέρασε στον τελικό καταναλωτή – αυτό, δηλαδή, που δεν μπορείτε να εγγυηθείτε εσείς. Παραδεχτείτε: «Είμαστε ανίκανοι να περάσουμε τη μείωση του ΦΠΑ στις τιμές των προϊόντων για να βοηθήσουμε τον καταναλωτή» και αφήστε τα παραμύθια περί αποτυχίας του μέτρου στην Ισπανία» τόνισε ο Νίκος Ανδρουλάκης και πρότεινε εφάπαξ, στοχευμένη μείωση του ΦΠΑ, για ένα τουλάχιστον εξάμηνο, σε κατηγορίες βασικών τροφίμων που παρουσιάζουν έντονες ανατιμητικές τάσεις, ειδικά στο λάδι, το ψωμί και το γάλα.

Νερό στον μύλο της πολιτικής αντιπαράθεσης η επιστολή Μητσοτάκη στην Κομισιόν
«Αυτός ο πληθωρισμός της απληστίας που έχει πραγματική βάση πρέπει να αντιμετωπιστεί ριζικά. Το θέμα πρέπει να καταγραφεί ως ευρωπαϊκή προτεραιότητα και το δέχεται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όταν χαρακτηρίζει την πρόταση μας σημαντική για το μέλλον της Ευρώπης. Η έκθεση Λέττα κάνει αναφορά στην ανάγκη να δουλεύει η αγορά προς όφελος και των καταναλωτών. Άλλη μια εισήγησή μας τίθεται στο επίκεντρο» σημείωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος στρεφόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης αναρωτήθηκε «υπήρξε κάποιο κόμμα που να εισηγήθηκε νωρίτερα μια ευρωπαϊκή ρύθμιση που εμείς εισηγούμαστε σήμερα; Πόσες εναλλακτικές προτάσεις έχουν κατατεθεί;»

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, χαρακτήρισε ως «πυροτέχνημα» την επιστολή στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν. «Στην επιστολή παραδέχεστε ότι δεν είσαστε επαρκείς να λύσετε το πρόβλημα», είπε, ενώ χαρακτήρισε την επιστολή «υποκριτική» και «προσβλητική» αφού «ζητάνε μέτρα Ευρώπης», ενώ αρνούνται να εφαρμόσουν μέτρα που έχει προτείνει η Ευρώπη, όπως τον κανονισμό φορολόγησης υπερκερδών και την εργαλειοθήκη για την μείωση των φορολογικών επιβαρύνσεων».

«Πυρ ομαδόν» κατά της κυβέρνησης από τα κόμματα της αντιπολίτευσης
Ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή, για την ακρίβεια, σημείωσε ότι «ο κ. Μητσοτάκης από το καλοκαίρι του 2021 που άρχισε να οξύνεται το πρόβλημα της ακρίβειας, παριστάνει τον ανήξερο για τις πραγματικές αιτίες, ενώ ο ίδιος και η κυβέρνησή του είναι συνένοχοι σε αυτές τις αιτίες που είναι κοινές και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και μιλά για “εισαγόμενη” άνοδο των τιμών».

Ως μεγάλο ζήτημα που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία χαρακτήρισε την ακρίβεια ο Κυριάκος Βελόπουλος. Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης στην πρωτολογία του κατηγόρησε τη ΝΔ ότι έχει «μια τάση να διαστρέφει τα στοιχεία», τονίζοντας ότι «η “ζούγκλα” στην οποία ζει ο Έλληνας με τους ολιγάρχες δεν αντιμετωπίζεται με ασπιρίνες, που εσείς συνεχίζετε να αντιμετωπίζετε το πρόβλημα».

«Ειλικρινά μου προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε για πολλοστή φορά τα ίδια και τα ίδια επιχειρήματα που λέει 3 χρόνια τώρα, ενώ η ακρίβεια μαίνεται. Και βεβαίως μας είπε και πάλι ότι η κυβέρνησή του τα έχει κάνει όλα καλά και δεν φταίει για τίποτα. Το μόνο καινούριο που ακούσαμε από τον κ. Μητσοτάκη είναι ότι δίνει μάχη κατά των πολυεθνικών κολοσσών! Ποιος; Ο κ. Μητσοτάκης! Εντάξει, κάπου έλεος! Έχει και η κοροϊδία τα όριά της!» ανέφερε στην ομιλία του ο Αλέξης Χαρίτσης.

«Δεκαπέντε μέρες πριν από τις εκλογές και με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις, τώρα σας έπιασε ο πόνος για την ακρίβεια στα ράφια και διαμαρτυρηθήκατε και γραπτώς. Αν σας ενδιέφερε πράγματι να πολεμήσετε την ακρίβεια, αντί να κάνετε τουρισμό στα σούπερ μάρκετ, θα είχατε εξοπλίσει με προσωπικό και αρμοδιότητες την Επιτροπή Ανταγωνισμού για να κάνει σωστά τη δουλειά της» είπε παίρνοντας τον λόγο ο πρόεδρος της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός.

«Σήμερα μας καλεί εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ για να συζητήσουμε δήθεν το θέμα της ακρίβειας που ταλανίζει τον ελληνικό λαό. Θεωρώ ότι είναι οξύμωρο κάποιοι σήμερα να λένε ότι νοιάζονται για τον ελληνικό λαό, που είναι όμως οι ίδιοι που προκάλεσαν αυτή την καταστροφή και τον όλεθρο στη χώρα και στον λαό, όλοι αυτοί που ψήφισαν και με τα δύο χέρια όλα τα μνημόνια. Γιατί τα μνημόνια που ψήφισαν και τα τρία κόμματα ήταν η αρχή του κακού για όλους τους Έλληνες», ανέφερε, μεταξύ άλλων ο πρόεδρος των «Σπαρτιατών», Βασίλης Στίγκας.

«Η ακρίβεια έχει άμεση σχέση με τη φορολόγηση που τους επιφυλάσσει η κυβέρνηση», τόνισε στην ομιλία της η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία κάλεσε τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να αναλογιστούν το κόστος ζωής σήμερα, για οικογένειες, φοιτητές, εργαζόμενους.

Το διακύβευμα της ευρωκάλπης της 9ης Ιουνίου
Αναφερόμενος στις επερχόμενες ευρωεκλογές και στα στοιχήματα της νέας ευρωπαϊκής πενταετίας, ο πρωθυπουργός εστίασε και πάλι στο διακύβευμα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης.

«Οι πολίτες ξέρουν πόσο σημαντική είναι σταθερότητα στον τόπο και να παραμείνεις σε τροχαία ανάπτυξης μακριά από πειραματισμούς μακριά από αψήφιστα δήθεν μηνύματα διαμαρτυρίας που μπορούν να ανοίξουν κερκόπορτες σε νέες περιπέτειες. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουν μνήμη και γνώση, συγκρίνουν, ζυγίζουν και αποφασίζουν και μετά ψηφίζουν και αν σήμερα σας απάντησα εγώ, σε δύο εβδομάδες θα σας απαντήσουν εκείνοι…» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Αντιπαράθεση Μητσοτάκη με Τζάκρη, Βελόπουλο και Κωνσταντοπούλου – Οι αιχμές σε Ανδρουλάκη
Στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας δεν ήταν λίγες οι φορές που η πολιτική αντιπαράθεση χτύπησε κόκκινο.

Απαρατήρητη δεν πέρασε η αναφορά του πρωθυπουργού προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη, ότι «αν έπρεπε να σχεδιάσω ένα παπούτσι για το ΠΑΣΟΚ, ο ήλιος αντί για πράσινος θα ήταν ροζ».

Συγκεκριμένα ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή όταν κατά την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη φώναζε από τα έδρανα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, με τον πρωθυπουργό να της απαντά: «Εν πάση περιπτώσει εσείς έχετε ψηφίσει όλα τα μνημόνια σε αυτή την αίθουσα. Είστε πρωταθλήτρια… Επιτέλους δεν έχετε αφήσει και κανένα που δεν έχετε ψηφίσει».

Αντίστοιχη, μικρής κλίμακας ένταση επικράτησε και τη στιγμή κατά την οποία η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, φώναζε στη διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να της αντιτείνει ότι «Θα με αναγκάσετε να απαντήσω με καρδούλα και εγώ στο τέλος».

«Σε δυο λεπτά έχετε πει απίστευτα ψέματα» , ανέφερε ο πρωθυπουργός και αποχώρησε από την αίθουσα της Ολομέλειας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, όταν ο τελευταίος ανέφερε ότι η εφοριακός της ΔΟΥ Χαλκίδας είναι κομματικό στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!