Στο «κόκκινο» βρίσκεται το πολιτικό θερμόμετρο μετά την απόφαση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης στον απόηχο του δημοσιεύματος για «μονταρισμένες συνομιλίες» του σταθμάρχη.

Την πρόταση δυσπιστίας στηρίζουν εκτός από το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, η Πλεύση Ελευθερίας και η Ελληνική Λύση ενώ χωρίς να υπογράφει δηλώνει ότι στηρίζει το ΚΚΕ.

Λίγο νωρίτερα, αρμόδιες πηγές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισαν «πάρα πολύ καλή τη συνεργασία ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ» για την τελική διαμόρφωση του κειμένου της πρότασης δυσπιστίας, που υποβάλλεται σήμερα.

«Υπήρξε πάρα πολύ καλή συνεργασία. Έγιναν προσθήκες, έγινε διαμόρφωση του κειμένου και οι όποιες τροποποιήσεις έγιναν δεκτές από το ΠΑΣΟΚ. Υπήρξε πάρα πολύ καλή συνεργασία. Κάποια κομμάτια στην πρόταση έγιναν πιο αυστηρά, μετά από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και υπήρξε συνδιαμόρφωση. Ο βασικός κορμός της πρότασης δυσπιστίας αφορά στα Τέμπη, υπάρχουν αναφορές στις υποκλοπές, στην υποκλοπή των στοιχείων των ομογενών, και στις τελευταίες αποκαλύψεις για τα μονταρίσματα των συνομιλιών που αφορούν στα Τέμπη», ανέφεραν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ. Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι Νίκος Παππάς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Μέσα στην πρόταση δυσπιστίας του ΠΑΣΟΚ αναφέρεται:

«•Η πρωτοφανής απαξίωση του κράτους δικαίου και των θεσμών από την Κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχιστεί.
•Η κυβέρνηση υπονομεύει τη δημοκρατία και τους θεσμούς της
•Στον βωμό της διατήρησης της εξουσίας και της προστασίας στελεχών της, δεν διστάζει να υπονομεύσει οποιαδήποτε προσπάθεια διαλεύκανσης μιας πολύνεκρης τραγωδίας, αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη και φθάνοντας μέχρι το σημείο της παραποίησης αποδεικτικών στοιχείων για να διασφαλίσει την πολιτική της επιβίωση.
•Οι νέες συγκλονιστικές αποκαλύψεις έρχονται να προστεθούν στο τρίπτυχο «συγκάλυψη-διαφθορά-ατιμωρησία»
·Η συγκάλυψη που επιχειρεί η κυβερνητική πλειοψηφία για την τραγωδία των Τεμπών είναι ένα ακόμα σημάδι της διαρκούς υποβάθμισης του κράτους δικαίου»

Στην πρόταση γίνεται αναφορά και στο πρόσφατο Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Μεταξύ άλλων στο κείμενο της πρότασης δυσπιστίας σημειώνεται ότι «στην εγκληματική ολιγωρία και αδιαφορία της κυβέρνησης προστέθηκε και η ομοίως εγκληματική και μεθοδευμένη προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης και της δημιουργίας ενός πέπλου προστασίας συγκεκριμένων προσώπων» και προστίθεται σε άλλο σημείο:

Η συντεταγμένη προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης εκ μέρους της κυβερνητικής πλειοψηφίας συνεχίστηκε ακόμα και κατά τη διάρκεια των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής «για τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό» ερευνώντας τις συνθήκες λειτουργίας του ελληνικού σιδηροδρόμου από το 1997, είκοσι έξι δηλαδή χρόνια πριν το έγκλημα των Τεμπών. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τον μεθοδευμένο αποκλεισμό από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας μαρτύρων κομβικής σημασίας για τη διαλεύκανση της υπόθεσης καθώς επρόκειτο για πρόσωπα που είχαν άμεση γνώση για τη σημερινή κατάσταση του δικτύου, τη διαχείριση της σύμβασης 717/2014 και τις πολιτικές αποφάσεις που αφορούν στη θητεία του κ. Κ. Καραμανλή στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στο δημοσίευμα για «αλλοιωμένες συνομιλίες» τονίζοντας:

«Στη μεθοδευμένη προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας για την τραγωδία των Τεμπών έρχονται τώρα να προστεθούν νέα δεδομένα που αποδεικνύουν αλλοίωση των συνομιλιών του μοιραίου σταθμάρχη με μηχανοδηγούς στη Λάρισα το βράδυ της τραγωδίας, ώστε να μεγεθυνθεί το, κατά το αφήγημα της Κυβέρνησης, ανθρώπινο λάθος ως αποκλειστικό αίτιο της σύγκρουσης και να υποβαθμιστούν, έτσι, οι υφιστάμενες κυβερνητικές ευθύνες αναφορικά με την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου».

Το κείμενο καταλήγει: Για τους λόγους αυτούς, υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης σύμφωνα με το άρθρο 84 παρ. 2 του Συντάγματος και το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής».

Δείτε εδώ το κείμενο της protasi-dyspistias

Πριν καν κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας ο Νίκος Παππάς από τον ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε να υπάρχουν διεθνείς παρατηρητές από τον ΟΑΣΕ στις εκλογές με τον Μάκη Βορίδη να απαντά ότι σε όλες τις εκλογές που έγιναν στην Ελλάδα υπάρχουν παρατηρητές του ΟΑΣΕ. Και πρόσθεσε ότι όλες οι εκλογικές αναμετρήσεις στην χώρα μας κρίθηκαν ελεύθερες και δίκαιες.  Και απηύθυνε το ερώτημα στην αντιπολίτευση και ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ: «Εχετε πρόθεση να αμφισβητήσετε ένα κεκτημένο δεκαετιών στην μεταπολίτευση που λέει ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών διεξάγουν ελεύθερες και δίκαιες εκλογές; Αμφισβητείτε το αποτέλεσμα των εκλογών και τον τρόπο διεξαγωγής τους;»

Νωρίτερα, και ενώ η συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών που έχει προγραμματιστεί για σήμερα Τρίτη, βρισκόταν σε εξέλιξη στην Ολομέλεια, ζήτησε τον λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης. «Έχει προαναγγελθεί η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, βάσει του άρθρου 84 παρ. 2 του Συντάγματος και του άρθρου 142 του Κανονισμού της Βουλής. Οπότε, επειδή αυτό έχει προαναγγελθεί και υπάρχει και η δημόσια δήλωση από Κοινοβουλευτικές Ομάδες ότι θα συνυπογράψουν αυτή την πρόταση, θεωρώ ότι μάλλον δεν είναι δόκιμο να ξεκινήσει η διαδικασία της συζήτησης του νομοσχεδίου και λόγω της σοβαρότητας του περιεχομένου της πρότασης δυσπιστίας, η οποία από στιγμή σε στιγμή θα κατατεθεί στο προεδρείο» είπε ο Μιχάλης Κατρίνης.

Νωρίτερα, και ενώ η συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών που έχει προγραμματιστεί για σήμερα Τρίτη, βρισκόταν σε εξέλιξη στην Ολομέλεια, ζήτησε τον λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης. «Έχει προαναγγελθεί η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, βάσει του άρθρου 84 παρ. 2 του Συντάγματος και του άρθρου 142 του Κανονισμού της Βουλής. Οπότε, επειδή αυτό έχει προαναγγελθεί και υπάρχει και η δημόσια δήλωση από Κοινοβουλευτικές Ομάδες ότι θα συνυπογράψουν αυτή την πρόταση, θεωρώ ότι μάλλον δεν είναι δόκιμο να ξεκινήσει η διαδικασία της συζήτησης του νομοσχεδίου και λόγω της σοβαρότητας του περιεχομένου της πρότασης δυσπιστίας, η οποία από στιγμή σε στιγμή θα κατατεθεί στο προεδρείο» είπε ο Μιχάλης Κατρίνης.

«Όπως ξέρετε, η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας προϋποθέτει Ολομέλεια εν εξελίξει. Άρα αυτή τη στιγμή προσφέρουμε Ολομέλεια εν εξελίξει για να υποβληθεί η πρόταση δυσπιστίας όπως έχει αναγγελθεί. Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί πειράζει η Ολομέλεια εν εξελίξει που είναι η μόνη περίπτωση για να υποβληθεί πρόταση δυσπιστίας» είπε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας και εξήγησε ότι μόλις κατατεθεί η πρόταση δυσπιστίας διακόπτεται η διαδικασία του νομοθετικού έργου, διακόπτονται οι επιτροπές και καθορίζεται ο χρόνος έναρξης και διεξαγωγής της συζήτησης.

Κατόπιν αυτού, στο βήμα ανέβηκε ο εισηγητής της ΝΔ στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών Αθανάσιος Καββαδάς.

Την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ θα υπογράψει και ο ΣΥΡΙΖΑ και θα στηρίξουν το ΚΚΕ, η Πλεύση Ελευθερίας και η Νέα Αριστερά.

Συνδιαμόρφωσαν την πρόταση μομφής ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ
Αρμόδιες πηγές από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισαν «πάρα πολύ καλή τη συνεργασία ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ» για την τελική διαμόρφωση του κειμένου της πρότασης δυσπιστίας, που υποβάλλεται σήμερα.

«Υπήρξε πάρα πολύ καλή συνεργασία. Έγιναν προσθήκες, έγινε διαμόρφωση του κειμένου και οι όποιες τροποποιήσεις έγιναν δεκτές από το ΠΑΣΟΚ. Υπήρξε πάρα πολύ καλή συνεργασία. Κάποια κομμάτια στην πρόταση έγιναν πιο αυστηρά, μετά από τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και υπήρξε συνδιαμόρφωση. Ο βασικός κορμός της πρότασης δυσπιστίας αφορά στα Τέμπη, υπάρχουν αναφορές στις υποκλοπές, στην υποκλοπή των στοιχείων των ομογενών, και στις τελευταίες αποκαλύψεις για τα μονταρίσματα των συνομιλιών που αφορούν στα Τέμπη», ανέφεραν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο Νίκος Παππάς, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!