Στην πρώτη φορά που η δημοτική αρχή του Δήμου Ιωαννιτών εισηγήθηκε γνώμη για δύο έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), η εικόνα της συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων έδειξε μια σημαντική υστέρηση της δημοτικής αρχής που θα μπορούσε να εκληφθεί ακόμα και ως έλλειψη σαφούς περιβαλλοντικής πολιτικής του Δήμου μας, για το ευαίσθητο θέμα των ΑΠΕ.
To δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων φάνηκε πως δεν είχε ομόφωνη θέση κατά των δύο μικρών υδροηλεκτρικών έργων που ήρθαν προς συζήτηση, στη γραμμή μάλιστα που εισηγήθηκε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Άρης Κασσής, χωρίς επαρκή υπηρεσιακή εισήγηση. Κι η αρνητική άποψη της τοπικής κοινωνίας της Κράψης για τα δύο υδροηλεκτρικά έργα στον Άραχθο ποταμό εισακούστηκε από τη δημοτική αρχή, η Ανατολική όμως, το άλλο χωριό στα όρια του οποίου εκτείνονται τα τεχνικά και η επιρροή των δύο έργων, έχει θετική άποψη… Τελικά, κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο γνωμοδότησε αρνητικά, αλλά η αποψινή συζήτηση αποτέλεσε ένα κακό προηγούμενο και παράδειγμα προς αποφυγήν τελικά, για το πως πρέπει να συζητά τέτοια θέματα το δημοτικό συμβούλιο και πως οφείλει η δημοτική αρχή και οι υπηρεσίες του Δήμου μας, να τα υποστηρίζουν στο μέλλον…
Τα δύο έργα
Η συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο αφορούσε τη διατύπωση γνώμης – απόψεων κατ΄ άρθρο 19 του ν. 4014/2011 (ΦΕΚ 209/Α) σε συνδυασμό με τις διατάξεις της σχετικής ΚΥΑ 1649/2014 (ΦΕΚ 45/Β) για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των έργων:
- Μικρό υδροηλεκτρικό έργο Γερακάρι – ποταμός Άραχθος, ισχύος 6,256 MW, στα όρια των Τ.Κ Κράψης και Ανατολικής της Δ.Ε Παμβώτιδας του Δήμου Ιωαννιτών, και
- Μικρός υδροηλεκτρικός σταθμός (ΜΥΗΣ) Δρίσκου, ισχύος 0,5MW, στη Δ.Ε Παμβώτιδας, Δήμου Ιωαννιτών.
Προ ημερών, να σημειωθεί εδώ, η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ηπείρου συζήτησε τα δύο έργα και για το μεν πρώτο αποφάσισε αναβολή για να εξεταστούν νέα στοιχεία, όπως η θετική γνώμη της Ανατολικής… για το δε δεύτερο τάχθηκε κατά.
Ο επιφορτισθείς με το θέμα εισηγητής εκ μέρους της δημοτικής αρχής, Αντιδήμαρχος, αρμόδιος για θέματα ενεργειακά, Άρης Κασσής άφησε να ακουστούν πρώτα οι αντίθετες φωνές ειδικά για το πρώτο έργο, με τον πρόεδρο της Κράψης να υποστηρίζει πως σε μια περιοχή σεισμογενή όπως η συγκεκριμένη, το να κατασκευαστεί μια “λίμνη” κάτω από τα σπίτια των κατοίκων της Κράψης, θα αποβεί καταστροφικό μια μέρα… Εκ μέρους των ιδιοκτητών της Κράψης η κ. Βλάχου μίλησε με πάθος κατά των δύο έργων και καταφέρθηκε με μένος κατά όσων υποστηρίζουν τα έργα. Αμφισβήτησε την αξία ακόμα και της απόφασης του Πολιτιστικού Συλλόγου Κράψης που θέλει τα δύο έργα.
Ο κ. Κασσής στη συνέχεια, επικαλέστηκε γνωμοδοτήσεις φορέων όπως της Περιφέρειας Ηπείρου και της Αποκεντρωμένης για τα δύο έργα, καθώς και μια… εξωθεσμική προτροπή του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων, για να υποστηρίξει την αρνητική άποψη. Η συγκεκριμένη τοποθέτηση που φάνηκε να μη στηρίζεται σε αυθύπαρκτα τεχνικά στοιχεία και επιχειρήματα προκάλεσε τον αντίλογο της Τατιάνας Καλογιάννη, επικεφαλής της παράταξης “Ιωάννινα_2023”. Στην ίδια γραμμή κινήθηκε και η τοποθέτηση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δ. Παπαγεωργίου, αλλά και ο Νίκος Γκόντας που χαρακτήρισαν πρόχειρη επιεικώς… την επιχειρηματολογία του αρμόδιου αντιδημάρχου. Τελικώς, η παράταξη της Τ. Καλογιάννη και προσωπικά οι Νίκος Γκόντας και Παντελής Κολόκας ψήφισαν υπέρ των δύο υδροηλεκτρικών έργων, σε αντίθεση με το υπόλοιπο σώμα.
Ο δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας Σταύρος Τασιούλας, ως προερχόμενος από την περιοχή μίλησε για τους κινδύνους μιας περιβαλλοντικής καταστροφής ενώ αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση της προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Αναστασίας Γιογλή που τάχτηκε κατά των δύο έργων και η οποία επικαλούμενη προηγούμενη τοποθέτηση στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων του προέδρου του ΟΑΣΠ Ευ. Λέκκα μίλησε με πάθος για την προστασία του περιβάλλοντος θεωρώντας πως από εδώ και πέρα, μπορεί και πρέπει να ξεκινήσει μια συνολική αντίσταση του Δήμου Ιωαννιτών κατά των υδροηλεκτρικών έργων.
Λίγο πριν την ψηφοφορία πάντως, ο λόγος δόθηκε και στον εκπρόσωπο της εταιρείας, κ. Αλέξανδρο Γεωργίου που αντέκρουσε τα επιχειρήματα των πολέμιων των δύο έργων και υποστήριξε πως όλες οι γνωμοδοτήσεις δεν έχουν να προσάψουν κάτι τεχνικά στη μελέτη, για τα κίνητρα της αντιδρώσας μειοψηφίας ανέφερε διαβάζοντας σχετική επιστολή πως μεταξύ άλλων αξιώνουν από την εταιρεία μια υπέρογκη αποζημίωση εκ των προτέρων, προκειμένου να γίνουν τα έργα… Περίεργη αν μη τι άλλο, επιστολή με πρωτάκουστες αξιώσεις, εκ μέρους κάποιων που αντιτίθενται στα υδροηλεκτρικά έργα.
Τελικά, το δημοτικό συμβούλιο γνωμοδότησε αρνητικά κατά πλειοψηφία, στα δύο έργα…
Παναγιώτης Μπούρχας
Ακολουθήστε το
στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.