Σε νέα παρέμβαση για το σκάνδαλο των υποκλοπών στην Ελλάδα προχώρησε η PEGA, η Εξεταστική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα, παραπέμπει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Κομισιόν, ζητώντας μεταξύ άλλων να ανατραπεί η νομοθέτηση της υπαγωγής των μυστικών υπηρεσιών και της ΕΥΠ στον πρωθυπουργό.

Η εισηγήτρια της PEGA, η Ολλανδή ευρωβουλευτής Σοφί ιν’τ Φελντ, επισημαίνει στο κείμενο της ότι «Έλληνες βουλευτές της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, στελέχη της ΝΔ και δημοσιογράφοι έχουν παγιδευτεί με το παράνομο λογισμικό Predator».

«Πολλοί από αυτούς ήταν ταυτόχρονα υπό επίσημη παρακολούθηση από την ΕΥΠ» τονίζει και θεωρεί ως «αρκετά πιθανό να έχει γίνει από ανθρώπους ή για λογαριασμό ανθρώπων κοντά στο Πρωθυπουργικό Γραφείο».

Ιδιαίτερα σημαντική είναι η διαπίστωση ότι η κυβέρνηση «απάντησε στην αποκάλυψη του σκανδάλου με νομοθετική παρέμβαση που συρρικνώνει περαιτέρω τη δυνατότητα ενημέρωσης των ατόμων που παρακολουθούνται».

Οι συστάσεις προς την Ελλάδα

Παράλληλα, η PEGA καλεί σε συμμόρφωση με σειρά νομοθετικών αλλαγών για την απρόσκοπτη διερεύνηση του σκανδάλου και την προάσπιση της διαφάνειας και της ανεξαρτησίας των θεσμών.

Η PEGA «συμπεραίνει ότι παραβιάσεις και φαινόμενα κακής εφαρμογής της ενωσιακής νομοθεσίας έχουν σημειωθεί στην Ελλάδα».

Αναλυτικά οι συστάσεις της PEGA για την Ελλάδα:

-Επειγόντως να αποκαταστήσει και να ενισχύσει τις θεσμικές και νομικές διασφαλίσεις, συμπεριλαμβανομένων αποτελεσματικού προληπτικού και κατασταλτικού ανεξάρτητου μηχανισμού ελέγχου και εποπτείας.
-Να καταργήσει επειγόντως όλες τις άδειες εξαγωγής που δεν συνάδουν με τη νομοθεσία αγαθών διπλής χρήσης, να διερευνήσει τις καταγγελίες για παράνομες εξαγωγές , μεταξύ άλλων προς το Σουδάν.
-Να διασφαλίζει ότι οι αρχές μπορούν ελεύθερα και ανεμπόδιστα να διερευνήσουν όλους τους ισχυρισμούς της χρήσης spyware·
-Να αποσύρει επειγόντως την τροπολογία 826/145 του ν. 2472/1997 που καταργούσε τη δυνατότητα της ΑΔΑΕ να ειδοποιεί τους πολίτες για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών.
-Να αποκαταστήσει την πλήρη ανεξαρτησία του δικαστικού σώματος και όλων των σχετικών εποπτικών οργάνων, όπως ο Συνήγορος του Πολίτη και οι αρχές για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Τα εποπτικά όργανα να απολαμβάνουν πλήρη συνεργασία και πρόσβαση σε πληροφορίες και να παρέχουν πλήρη ενημέρωση σε όλα τα θύματα
-Να ανατρέψει τη νομοθετική αλλαγή του 2019 που έθεσε την ΕΥΠ υπό τον άμεσο έλεγχος του Πρωθυπουργού
-Να εφαρμόσει επειγόντως την Οδηγία για την προστασία των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος.
-Να διασφαλίσει την ανεξαρτησία της ηγεσίας της ΑΔΑΕ.
-Να ξεκινήσει επειγόντως αστυνομική έρευνα μετά την φερόμενη κατάχρηση του κακόβουλου κατασκοπευτικού λογισμικού και να κατασχέσει τα φυσικά στοιχεία πληρεξούσιων, εταιριών μεσαζόντων και όσων εμπορεύονται λογισμικά που συνδέονται με μολύνσεις από λογισμικό υποκλοπής spyware.
-Καλεί την Europol να συμμετάσχει αμέσως στις έρευνες
-Η διαδικασία υποβολής Σύστασης προβλέπεται από τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για τις Εξεταστικές Επιτροπές, προκειμένου να αντιμετωπιστεί θεσμικά το πρόβλημα των υποκλοπών σε κράτη-μέλη της Ένωσης, ανάμεσά τους και η Ελλάδα.

Στην Επιτροπή PEGA έχει ξεκινήσει, παράλληλα, η επεξεργασία της Έκθεσης για τα ευρήματα των ερευνών και των αποστολών και θα ακολουθήσει το Ψήφισμα της Εξεταστικής που θα επικεντρωθεί στα πολιτικά συμπεράσματα.

Τέλος, συνεχίζονται οι ακροάσεις της Επιτροπής για τις υποκλοπές σε διάφορες χώρες.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!