• Γράφει ο  Κώστας Παπαθεοδώρου

Πόσο άραγε θα επηρεάσει η κρίση την Ελλάδα; Υπάρχει περίπτωση να μείνουμε χωρίς ρεύμα και δίχως τρόφιμα; 

Προφανής απάντηση δεν υπάρχει. Μόνο εικασίες μπορούμε να κάνουμε. Μια από αυτές υποστηρίζει ότι ο αγωγός TAP που μεταφέρει  Ρωσικό αλλά και Αζέρικο  φυσικό αέριο μέσω Τουρκίας στην Ελλάδα θα παραμείνει ανοικτός. Εκτός και αν υπάρξει κάποιο πολεμικό επεισόδιο με την Τουρκία. Επίσης, επισιτιστική κρίση δεν αναμένεται αλλά πιθανόν να υπάρχουν ελλείψεις τροφίμων με συνέπεια την εκτόξευση τη των τιμών.

Εδώ να υπογραμμίσω ότι οι  διαρκείς ανατιμήσεις σε ζωοτροφές και ενέργεια προκαλούν  σοκ στην κτηνοτροφία και οι παραγωγοί της Ηπείρου συνεχίζουν να μειώνουν τον αριθμό των παραγωγικών ζώων αν και αυξάνεται διαρκώς η ζήτηση για αιγοπρόβειο κρέας και γάλα. Ωστόσο και παρά τις αυξήσεις στα κτηνοτροφικά προϊόντα οι τιμές χαρακτηρίζονται ασύμφορες. Μάλιστα πριν  λίγο καιρό μια από τις μεγαλύτερες κτηνοτροφικές μονάδες στην Άρτα  ανέστειλε τη λειτουργία της.  Οι κτηνοτρόφοι χαρακτηρίζουν ανεπαρκείς τις επιδοτήσεις για ζωοτροφές και λιπάσματα που εξήγγειλε από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός και απλώς αναμένουν…  

Κατά συνέπεια η χώρα βασίζεται κυρίως σε εισαγωγές για τις διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού. Άρα τρόφιμα θα υπάρχουν αλλά το ερώτημα είναι σε ποια τιμή και πόσοι θα μπορούν και τι να αγοράσουν. Τρόφιμα βεβαίως- βεβαίως υπήρχαν και στην προηγούμενη  γερμανική κατοχή. 

Άκουσα και τον ανεκδιήγητο Πέτσα να επικαλείται το Δαρβίνο και τη θεωρία της φυσικής επιλογής. Όποιος δε συμμορφωθεί θα πεθάνει. Προφανώς και ισχύει η θεωρία. Στη ζούγκλα όπου επικρατεί  ο ισχυρότερος και όχι στις ανθρώπινες προηγμένες κοινωνίες υπάρχουν όροι και κανόνες. Εξαίρεση αποτελούν οι νεοφιλελεύθερες και  απορυθμισμένες αγορές όπου το κέρδος είναι ο μοναδικός καθοριστικός παράγων.

Η ομάδα Μητσοτάκη εφαρμόζει μετά από σχεδόν μισό αιώνα το δόγμα του  νεοφιλελευθερισμού όπου τα πάντα μεταβιβάζονται σε ιδιώτες και τα πάντα χρηματοποιούνται: ενέργεια, τρόφιμα, νερό, εργασία, υγεία, παιδεία…

Ένα μοντέλο που εκτόξευσε το δημόσιο χρέος  σε όλο τον κόσμο  και κληροδότησε τεράστιες οικονομικές, κοινωνικές και γεωγραφικές ανισότητες.

Για παράδειγμα η κυβέρνηση πέρυσι τέτοιον καιρό και ενώ είχε αρχίσει η ενεργειακή κρίση πούλησε με περίπου 2 δις. τη ΔΕΗ . Το α` εξάμηνο του 2022 οι νέοι ιδιοκτήτες της ΔΕΗ αποκόμισαν κέρδη περίπου ένα δις. Δηλαδή σε 6 μήνες έβγαλαν τα μισά λεφτά που κατέβαλαν για να βάλουν χέρι στην  επιχείρηση. 

Αλλά ας μιλήσουμε συνολικά για την οικονομία  που δήθεν είναι ανθεκτική και θωρακισμένη- όπως μας διαβεβαίωνε το 2008 ο αείμνηστος (πολιτικά) Καραμανλής.

Λοιπόν, με βάση στοιχεία από πρόσφατο άρθρο του Νίκου Στραβελάκη- οικονομολόγου διδάσκοντα  στο ΚΠΑ, η  Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση με κατά κεφαλήν εισόδημα λίγο πάνω από το 60% του μέσου εισοδήματος. Είναι εντυπωσιακό ότι χώρες των Βαλκανίων όπως η Ρουμανία και η Κροατία βρίσκονται σε υψηλότερη θέση όπως και οι άλλες δύο χώρες που υποβλήθηκαν σε μνημόνιο όπως η Ελλάδα και η Ιρλανδία η οποία πλέον κατέχει  το δεύτερο υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στην Ε.Ε. παρόλο που το ιδιωτικό της χρέος έφτασε κατά περιόδους στο 900% του ΑΕΠ.

Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι συνολικά, η πορεία της Ελλάδας, αλλά και των περισσότερων αδύναμων οικονομιών στην ευρωζώνη, είναι αποκλίνουσα από των ευρωπαϊκό μέσο όρο.  Η Ελλάδα 20 χρόνια μετά την υποτιθέμενη Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση της Ελληνικής οικονομίας έχει σχεδόν το ίδιο μέσο εισόδημα (17.500 ευρώ περίπου) με το 2000 ενώ στο μεσοδιάστημα έχουν αυξηθεί σημαντικά οι φόροι, κυρίως οι έμμεσοι, καθώς και το ιδιωτικό και δημόσιο χρέος.

Και φυσικά το δημόσιο χρέος που το 2010- οπότε και μπήκαμε στα μνημόνια- ήταν  120% σήμερα με βάση στοιχεία του ΟΟΣΑ ανέρχεται σε  236%.

Στην τριετία 2019-2022 η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός προσωπικά χρηματοδότησαν με περίπου 50 δις την κατανάλωση. Κονδύλι που αντιστοιχεί στο 33% του ΑΕΠ και που αν είχε τοποθετηθεί σωστά θα είχε αποδώσει παραγωγικά. Αντ` αυτού επιλέχθηκε η ενίσχυση των κρατικοδίαιτων επιχειρηματιών που εξαγοράζουν και νέμονται επιχειρήσεις του Δημόσιου Τομέα που βρίσκονται εκτός των κανόνων του ανταγωνισμού. Αεροδρόμια, λιμάνια, αυτοκινητόδρομους, ενέργεια, νερό… Και μάλιστα εξαγοράζουν τις επιχειρήσεις με δάνεια από τις ελληνικές τράπεζες με την εγγύηση του Δημοσίου. Φιλαράκια έτσι  γίνομαι και εγώ επιχειρηματίας αν και πολλοί από αυτούς αν και βρίσκονται σε περιβάλλον  δοκιμαστικού σωλήνα εξελίσσονται σε αποτυχειρηματίες…

Με δύο λόγια. Η χώρα βρίσκεται ενώπιον νέου μνημονίου που (προφανώς) θα επιβληθεί αμέσως μόλις ισορροπήσουν τα πράγματα. Εξάλλου είναι κυβερνητικές πομφόλυγες ότι έχουμε βγει από την επιτροπεία της Ε.Ε.

 Η χώρα και η δημόσια περιουσία θα είναι κάτω από ενισχυμένη εποπτεία μέχρις ότου το 75% των δανείων επιστραφεί – κάτι που τοποθετείται χρονικά με τα σημερινά δεδομένα γύρω στο 2090!

Υπομονή. Αν πάνε καλά τα πράγματα, άλλα 68 χρόνια μείνανε…

   

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!