Δυο νέα, υπό κατάθεση, νομοσχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης αποτέλεσαν το αντικείμενο της συνάντησης εργασίας που είχαν σήμερα ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Ιωάννης Μπούγας με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Κώστα Κατσαφάδο. Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης Πάνος Αλεξανδρής, η υπηρεσιακή γραμματέας του υπουργείου Βίκυ Γιαβή και η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Δήμητρα Λυγούρα.

Στο επίκεντρο της συνάντησης, σύμφωνα με δελτίο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, βρέθηκε «η συνδρομή και αρωγή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στα υπό κατάθεση Σχέδια Νόμου που επεξεργάζεται το Υπουργείο Δικαιοσύνης». Πρόκειται για το σχέδιο νόμου «Επιτάχυνση Διαδικασιών Στελέχωσης Δικαστικής Αστυνομίας – Τροποποιήσεις του ν.4963/2022», το σχέδιο νόμου «Αντιμετώπιση της Ενδοοικογενειακής βίας – Τροποποιήσεις ΠΚ και ΚΠΔ» και τις αλλαγές που προωθούνται για την ηλεκτρονική επίδοση δικογράφων.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης:

«Στο Σχέδιο Νόμου”Επιτάχυνση διαδικασιών στελέχωσης δικαστικής αστυνομίας – τροποποιήσεις Ν. 4963/2022” το οποίο θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση έως την 1η.9.2023 και αφορά την προκήρυξη του διαγωνισμού μέσω ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 750 ατόμων στη Δικαστική Αστυνομία (ένστολο – ένοπλο και πολιτικό προσωπικό) η συνδρομή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αφορά σε:

– Υγειονομικές Εξετάσεις /Ψυχοτεχνικές- Αθλητικές Δοκιμασίες/ Υψομέτρηση.

– Ειδική Εισαγωγική Εκπαίδευση.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση θα έχει ως ευεργετική συνέπεια την άμεση αποδέσμευση αστυνομικού προσωπικού από δικαστικές υπηρεσίες.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται και οι αλλαγές που προωθούνται με τον Ν. 4937/2022 για την αποδέσμευση της ΕΛΑΣ από τη διενέργεια επιδόσεων εγγράφων της ποινικής δίκης κάτι που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από τον Οκτώβριο.

Αναφορικά με το προτεινόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης ”Αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας – τροποποιήσεις ΠΚ και ΚΠΔ”, αυτό αποσκοπεί στην επιτάχυνση και ποιοτική αναβάθμιση της ποινικής δίκης, μέσω στοχευμένων τροποποιήσεων των Ποινικών Κωδίκων. Κύρια σημεία κοινού ενδιαφέροντος με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εστιάζονται σε:

– Πραγματική έκτιση των ποινών πλημμεληματικού χαρακτήρα.

– Αυστηροποίηση της υφ’ όρον απολύσεως.

– Περιορισμό ανασταλτικού αποτελέσματος της εφέσεως.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος».

 

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!