Πλήθος πιστών από την Αρίστη και γειτονικά χωριά του Ζαγορίου, αλλά και πολλοί επισκέπτες της περιοχής, βρέθηκαν σήμερα  στην Ιερά Μονή Παναγίας Σπηλιώτισσας, , ανήμερα της εορτής της Ζωοδόχου Πηγής.

Το μοναστήρι έχει καθιερωθεί να γιορτάζει αυτή την ημέρα, παρόλο που είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου.

 

Το Μοναστήρι της Παναγίας Σπηλιώτισσας, ένα από τα σπουδαιότερα θρησκευτικά μνημεία στην περιοχή του Ζαγορίου, είναι χτισμένο ανάμεσα στα χωριά Αρίστη και Πάπιγκο, στην αριστερή όχθη του ποταμού Βοϊδομάτη και σκαρφαλωμένο πάνω σε έναν βράχο. Για να φτάσετε στο πέτρινο μοναστηριακό συγκρότημα πρέπει να κατευθυνθείτε από την Αρίστη προς το Πάπιγκο και λίγο μετά, πριν τη γέφυρα της Αρίστης στο αριστερό μέρος του δρόμου, θα συναντήσετε το χωματόδρομο που οδηγεί στη Μονή. Πρέπει να αφήσετε το αυτοκίνητο σας και να προχωρήσετε μία διαδρομή με τα πόδια μέσα από τα πλατάνια που διαρκεί λιγότερο από πέντε λεπτά, για να φτάσετε στη Μονή της Παναγίας Σπηλιώτισσας. Σύμφωνα με τον Ι. Λαμπρίδη, το Μοναστήρι χτίστηκε το 1579. Άλλες όμως επιγραφές τοποθετούν την ίδρυση της Μονής το 1655 από τους μοναχούς Ιωακείμ και Σωφρόνιο, ενώ επιπλέον ιστορήθηκε 8 χρόνια αργότερα, το 1673, από τους ζωγράφους Ιωάννη, Δημήτριο και Γεώργιο.  Η κατασκευή του κτιρίου έγινε με την εφαρμογή πολλών αρχιτεκτονικών τεχνικών από τους μαστόρους της εποχής. Το Μοναστήρι πλέον, παρόλο που διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση, δεν λειτουργεί και είναι κλειστό. Η Μονή έχει χαρακτηριστεί ιστορικά διατηρητέο μνημείο και γιορτάζει την ημέρα της Ζωοδόχου πηγής.

Το Μοναστήρι της Παναγίας Σπηλιώτισσας αναπτύσσεται πάνω και μέσα σε έναν κάθετο βράχο σε πολλά επίπεδα, τα οποία συγκοινωνούν μεταξύ τους με σκάλες και καταπακτές. Είναι απόλυτα εναρμονισμένο με το περιβάλλον, καθώς κάποια από τα κελιά είναι χτισμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να ενσωματώνουν και τμήματα του βράχου. Ο ναός είναι μονόχωρη βασιλική με τρούλο και εσωτερικά καλύπτεται από αγιογραφίες άριστης τεχνικής του 17ου αι., οι οποίες όμως δεν διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Το Μοναστήρι αγιογράφησε το 1673 ο μοναχός Παρθένιος. Το τέμπλο της Μονής είναι ξυλόγλυπτο και το ηγουμενείο είναι διακοσμήθηκε με φυτικές παραστάσεις του Ηπειρώτη ζωγράφου Γ. Αναστασίου το 1874. Παλαιότερα, η Μονή είχε στην ιδιοκτησία της μεγάλη περιουσία. Εκεί κατέφευγαν και κρύβονταν οι κάτοικοι κατά την Τουρκοκρατία. Όμως η Μονή λειτούργησε και ως πνευματικό κέντρο καθώς φρόντιζε για τις σπουδές των μαθητών της Αρίστηςαλλά και των γύρω χωριών. Η παρακμή δεν άργησε να επέλθει όταν με απόφαση των τουρκικών δικαστηρίων τον 19ο αι. αποφασίστηκε η απαλλοτρίωση της μοναστηριακής περιουσίας. Η Μονή της Παναγίας Σπηλιώτισσας έπειτα λεηλατήθηκε και πυρπολήθηκε, ενώ το 1897 ύστερα από έναν σεισμό κατέρρευσαν οι ξενώνες της.

 

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!