26 αρχαιότητες επέστρεψαν στην Ελλάδα μετά από επιχείρηση κατά της αρχαιοκαπηλίας (video)
Στον επαναπατρισμό 26 αρχαίων αντικειμένων στην Ελλάδα προχώρησαν οι αμερικανικές αρχές, στο πλαίσιο ερευνών για παράνομη διακίνηση πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε από την ICE – HSI, σε συνεργασία με την CBP, το FBI και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Επιχείρηση κατά της αρχαιοκαπηλίας
Τα αντικείμενα ανακτήθηκαν έπειτα από συντονισμένες έρευνες της Υπηρεσίας Ερευνών Εσωτερικής Ασφάλειας, με στόχο τον εντοπισμό και την επιστροφή αρχαιοτήτων που είχαν εξαχθεί παράνομα από την Ελλάδα.
Ο αναπληρωτής διευθυντής της ICE, Τσαρλς Γουόλ, υπογράμμισε ότι η υπηρεσία αξιοποίησε την ερευνητική της εμπειρία για την επιστροφή των «ανεκτίμητης αξίας» αντικειμένων που είχαν λεηλατηθεί.
Τα αντικείμενα που επεστράφησαν
Στο σύνολο των ευρημάτων περιλαμβάνονται:
- 25 αρχαία νομίσματα από την ελληνική, ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο
- Ένας μαρμάρινος κορμός του Ασκληπιός, βάρους περίπου 500 λιβρών
Ενδεικτικές περιπτώσεις
Μεταξύ των αντικειμένων ξεχωρίζουν:
- Χρυσό νόμισμα της Λαμψάκου (370 π.Χ.), με παραστάσεις του Ηρακλή και του Πήγασου, το οποίο διακινήθηκε παράνομα μέσω Ευρώπης πριν καταλήξει σε οίκο δημοπρασιών στις ΗΠΑ
- Χάλκινο νόμισμα της Μακεδονίας (4ος αιώνας π.Χ.), που απεικονίζει την Περσεφόνη και την Ύδρα και συνδέεται με εγκληματική οργάνωση αρχαιοκαπηλίας
- Αργυρό δίδραχμο της Ρόδου (304 π.Χ.), που κατασχέθηκε λόγω παραβιάσεων της νομοθεσίας περί πολιτιστικής ιδιοκτησίας
Ο μαρμάρινος κορμός του Ασκληπιού χρονολογείται από τον 1ο ή 2ο αιώνα μ.Χ. και κατασχέθηκε όταν αποδείχθηκε ότι τα συνοδευτικά έγγραφα ήταν ψευδή.
Συνεχής συνεργασία Ελλάδας – ΗΠΑ
Η επιστροφή των αρχαιοτήτων αποτελεί μέρος της διαχρονικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Από το 2007, η HSI έχει επαναπατρίσει περισσότερα από 200 αντικείμενα στην Ελλάδα, ενώ σημαντικό ρόλο έχει διαδραματίσει η διμερής συμφωνία πολιτιστικής ιδιοκτησίας που τέθηκε σε ισχύ το 2011.
Διεθνής δράση για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς
Το πρόγραμμα Cultural Property, Art and Antiquities Program (CPAA) επικεντρώνεται στην προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω ερευνών, εκπαιδεύσεων και διεθνών συνεργασιών.
Από την έναρξή του, έχει συμβάλει στον επαναπατρισμό περισσότερων από 25.000 αντικειμένων σε περισσότερες από 40 χώρες παγκοσμίως.
Ακολούθησε το Epirusgate.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις
πηγή στη Google
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 252033