Ακόμη ένα έθιμο στην Ήπειρο αναβιώνει την Μεγάλη Πέμπτη…. Στην Αγία Θεοδώρα της Άρτας, λίγο μετά τις οκτώ το απόγευμα της Μεγάλης Πέμπτης και μόλις χτύπησε η καμπάνα στο έκτο Ευαγγέλιο, βγήκε η σταύρωση του Ιησού Χριστού και αναβίωσε στην πλατεία το έθιμο της μεγάλης φωτιάς.

Ένα έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων και συμβολίζει τις φωτιές που άναψαν έξω από το κυβερνείο του πόντιου Πιλάτου περιμένοντας την απόφαση για την τύχη του Ιησού.

 

 

Σε λίγη ώρα της Μεγάλης Πέμπτης και συγκεκριμένα στις 10:30 το βράδυ ο εφηβικός Ψαλτικός χορός του μουσικού σχολείου θα ψάλει τα εγκώμια στο Ναό της Αγίας Θεοδώρας. Πριν από επτά περίπου χρόνια το μουσικό σχολείο ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του συλλόγου να ψάλλει τα εγκώμια και από τότε κάθε χρόνο δίνουνε το ραντεβού την ίδια μέρα. Την ίδια ώρα νέες και νέοι της ενορίας  και όχι μόνο θα στολίζουν τον επιτάφιο με τον παραδοσιακό τρόπο πέταλο πέταλο όπως τον διδαχθήκανε από τους προγόνους.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε live ΕΔΏ.

Το πρόγραμμα δράσεων συλλόγου φίλων ιερού βυζαντινού Ναού Αγίας Θεοδώρας Άρτας

Την μεγάλη Παρασκευή περίπου 8:30 το απόγευμα θα ξεκινήσει ο επιτάφιος από την Αγία Θεοδώρα όπου θα κατευθυνθεί στην πλατεία Κιλκίς για να συναντηθεί με τους υπόλοιπους επιτάφιους των άλλων ενοριών για την καθιερωμένη περιφορά.

Μέγα Σάββατο ώρα 11:30 το βράδυ με το δεύτε λάβετε φως εκατοντάδες φλεγόμενα φαναράκια θα γεμίσουν τον ουρανό της πόλης συμβολίζοντας την άνοδο της ψυχής στον ουρανό. Την ίδια ώρα θα αναβιώσει το έθιμο του Ιούδα.
Και με την Ανάσταση χιλιάδες πολύχρωμα βεγγαλικά στον ουρανό της πόλης !!!

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!