Από 1η Ιουλίου οι αιτήσεις στον e-ΕΦΚΑ για επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών
Ανοίγει από την 1η Ιουλίου 2026 η ηλεκτρονική διαδικασία στον e-ΕΦΚΑ για την εκκαθάριση και επιστροφή ποσών σε απασχολούμενους συνταξιούχους που υπερέβησαν το ετήσιο ανώτατο όριο.
Από την Τετάρτη 1η Ιουλίου 2026 ενεργοποιείται από τον e-ΕΦΚΑ η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής αίτησης για την ετήσια εκκαθάριση και επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ για απασχολούμενους συνταξιούχους.
Η διαδικασία αφορά και το έτος 2025, για ποσά που υπερβαίνουν το ισχύον ετήσιο ανώτατο όριο. Η αίτηση υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω της σχετικής υπηρεσίας στον επίσημο ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ, στην ενότητα «Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες».
Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να επιλέξουν το έτος αναφοράς, 2024 ή 2025, ενώ πρόσβαση στην εφαρμογή έχουν μόνο οι απασχολούμενοι συνταξιούχοι. Η είσοδος γίνεται με κωδικούς Taxisnet και δήλωση ΑΜΚΑ.
Η διαδρομή για την υπηρεσία είναι: Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες → Συνταξιούχοι → Μισθωτοί.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του e-ΕΦΚΑ, δεν απαιτείται η υποβολή δικαιολογητικών ούτε η επίσκεψη σε υπηρεσίες του φορέα, καθώς τα απαραίτητα στοιχεία αντλούνται αυτόματα μέσω διαλειτουργικότητας.
Οι αιτήσεις θα συσχετίζονται με τα ασφαλιστικά δεδομένα των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων του αντίστοιχου ημερολογιακού έτους, με βάση τις εγκυκλίους 7/2024 και 11/2024.
Η εκκαθάριση και η επιστροφή των ποσών θα πραγματοποιούνται σε περιοδική βάση, με αυτοματοποιημένους μηχανογραφικούς κανόνες. Τα ποσά που υπερβαίνουν το εκάστοτε ετήσιο ανώτατο όριο θα επιστρέφονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, αφού προηγηθεί συμψηφισμός με τυχόν βεβαιωμένες οφειλές προς τον e-ΕΦΚΑ.
Ακολούθησε το Epirusgate.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις
πηγή στη Google
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 252033