Ασανσέρ: Τέλος χρόνου για την απογραφή – Δεν θα δοθεί νέα παράταση

Χωρίς νέα παράταση ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου η απογραφή των ανελκυστήρων στο Μητρώο Απογραφής, με τους ιδιοκτήτες και διαχειριστές να καλούνται να ολοκληρώσουν άμεσα τη διαδικασία.

Ασανσέρ: Τέλος χρόνου για την απογραφή – Δεν θα δοθεί νέα παράταση

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του epirusgate.gr στην Google

Κανονικά στις 30 Ιουνίου λήγει η προθεσμία για την απογραφή των ανελκυστήρων στο Μητρώο Απογραφής Ανελκυστήρων, καθώς, σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές, δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση.

Η διαδικασία, όπως επισημαίνεται, εξελίσσεται ομαλά, ενώ μετά τη λήξη της προθεσμίας θα οργανωθεί το πλαίσιο των ελέγχων, με στόχο την προστασία των καταναλωτών, την ασφάλεια των χρηστών και την εφαρμογή της νομοθεσίας.

Σύμφωνα με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, η δυνατότητα παράτασης μπορούσε να δοθεί μόνο μία φορά και έχει ήδη εξαντληθεί.

Όπως αναφέρεται, στις 30 Νοεμβρίου 2025 είχαν απογραφεί 263.087 ανελκυστήρες, ενώ στις 19 Ιουνίου 2026 ο αριθμός είχε ανέλθει σε 286.324. Με βάση τις εκτιμήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, οι εγκατεστημένοι ανελκυστήρες στη χώρα ανέρχονται περίπου σε 310.000, γεγονός που σημαίνει ότι έχει ήδη απογραφεί πολύ υψηλό ποσοστό του συνόλου.

Η απογραφή αφορά όλους τους ανελκυστήρες, χωρίς εξαίρεση, είτε βρίσκονται σε πολυκατοικίες, είτε σε κτίρια γραφείων, ξενοδοχεία, επαγγελματικές ή μικτές εγκαταστάσεις. Υποχρέωση απογραφής υπάρχει ακόμη και για ανελκυστήρες που έχουν ήδη πιστοποιηθεί ή έχουν καταχωριστεί παλαιότερα σε άλλο μητρώο.

Η διαδικασία γίνεται ηλεκτρονικά, δωρεάν και με χρήση κωδικών Taxisnet, ενώ, σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, απαιτούνται λίγα λεπτά για την ολοκλήρωσή της.

Όπου υπάρχουν δυσκολίες, οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές καλούνται να συνεργαστούν άμεσα με τους συντηρητές ή τους εγκαταστάτες ανελκυστήρων, ώστε να μη μείνει κανένας ανελκυστήρας εκτός μητρώου.

Για τη μη απογραφή προβλέπονται διοικητικά πρόστιμα ανά ανελκυστήρα, τα οποία ανέρχονται σε 1.000 ευρώ για κτίρια κατοικίας, 2.500 ευρώ για κτίρια επαγγελματικής ή μικτής χρήσης και 5.000 ευρώ για κτίρια προσπελάσιμα από το ευρύ κοινό.

Μετά τη λήξη της προθεσμίας, ο αριθμός απογραφής θα αποτελεί βασικό στοιχείο τεχνικής ταυτοποίησης του ανελκυστήρα και θα πρέπει να αναγράφεται στα παραστατικά συντήρησης.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ανελκυστήρες που δεν θα έχουν απογραφεί δεν θα μπορούν να συντηρούνται νόμιμα, ενώ η συνέχιση λειτουργίας τους χωρίς νόμιμη συντήρηση δεν επιτρέπεται.

Οι συντηρητές και οι εγκαταστάτες υποχρεούνται, μετά τη λήξη της προθεσμίας, να αναγράφουν στα παραστατικά συντήρησης τον νόμιμο αριθμό απογραφής. Σε αντίθετη περίπτωση, υπάγονται στις ίδιες διοικητικές κυρώσεις που προβλέπονται για τη μη απογραφή.

 

Προσθήκη ως προτεινόμενη
πηγή στη Google