• Γράφει ο Χρήστος Μέγας*

Ευκαιρία για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος και μάλιστα… δωρεάν, ακόμη και για τους παλαιούς, προ του 1983, ασφαλισμένους προσφέρουν τα παιδιά που έχουν γεννηθεί από 1/1/2000 και μετά.

 Με «κρυφή» διάταξη του νόμου 3855/2008 προβλέπεται η αναγνώριση πλασματικού χρόνου τέκνων για ΟΛΟΥΣ τους ασφαλισμένους για την θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης. 

 Μάλιστα τα χρήματα για την αναγνώριση του πλασματικού χρόνου (ένα έτος για το πρώτο παιδί, τρία έτη για δύο τέκνα και πέντε για τρία παιδιά) καταβάλλονται από το δημόσιο (κρατικό προϋπολογισμό) προς τον ΕΦΚΑ. Και παρά ταύτα προσμετρούνται όχι μόνο για θεμελίωση (την συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης), αλλά και για προσαύξηση σύνταξης.

 Δεν ισχύει δηλαδή το αντίστοιχο με το πλασματικά ένσημα λόγω επιδοτούμενης ανεργίας, όπου ναι μεν προσφέρεται δωρεάν ένα έτος πλασματικού χρόνου ασφάλισης την τελευταία (προ της συνταξιοδότησης) δεκαετία, αλλά αυτό το διάστημα δεν προσμετράται στην προσαύξηση της σύνταξης.

Παράδειγμα 1. Μπορεί κάποιος να συνταξιοδοτηθεί το 62ο έτος της ηλικίας με 40ετία, ωστόσο η ανταποδοτική σύνταξή τους θα υπολογιστεί με βάση τα 39 έτη, αν λάβει ένα πλασματικό χρόνο από ανεργία.

 Αντιθέτως, στην περίπτωση των πλασματικών ετών από τα τέκνα (σ.σ. τα οποία θεσπίστηκαν πριν 14 χρόνια  εις ανταπόδοση της σταδιακής καταργήσεις των προβλέψεων για την πρόωρη συνταξιοδότηση των εργαζομένων γύναιων με ανήλικο), τα πλασματικά έτη προσμετρούνται και για την αύξηση της σύνταξης. Δηλαδή, συνταξιοδοτείται κάποιος με 37 έτη ασφάλισης, αλλά με αίτησή του αναγνωρίζει 3 πλασματικά έτη από τα δύο παιδιά του, και βγαίνει με ποσό σύνταξης ωσάν να έχει 40 έτη (384 ευρώ εθνική σύνταξη και 50,1% ποσοστό ανταποδοτικής σύνταξης).

 Απλώς, τα πλασματικά έτη για τα παιδιά αφορούν αποκλειστικά τα γεννηθέντα στη νέα χιλιετία τέκνα κα μπορεί να κάνει χρήση μόνο ο ένας εκ των δύο συζύγων. Με γραπτή παραίτηση του ετέρου συζύγου

 Παράδειγμα 2: Ασφαλισμένος σε ειδικό ταμείο (ΔΕΚΟ ή τράπεζες) ή το δημόσιο με ένσημα προ του 1983 μπορεί να συνταξιοδοτηθεί με 35ετία. Μέχρι 18/8/2015 (γ’ μνημόνιο) «έβγαινε» χωρίς ηλικιακό όριο. Ακόλουθος προβλέπεται πέναλτι 6 μήνες κάθε χρόνο, αναλόγως της χρονιάς που ο ασφαλισμένος θα συμπληρώσει 35ετία.

 Με 35ετία το 2019 συνταξιοδοτείται στο 60ό έτος και 6 μηνών.

 Ωστόσο, εάν έχει δύο τέκνα γεννηθέντα από 1/1/2000 και μετά, μπορεί να αναγνωρίσει 3 πλασματικά έτη και να συμπληρώσει έτσι 35ετία το 2016. Οπότε συνταξιοδοτείται στην ηλικία των 59 ετών. Και όλα αυτά εντελής ΔΩΡΕΑΝ. Εάν δε κάνει χρήση αυτής της διάταξης και συνταξιοδοτηθεί φέτος, θα πάρει ανταποδοτική σύνταξη με 41 έτη ασφάλισης!

 Τα εν λόγω πλασματικά έτη μπορεί να αναγνωριστούν και από τους παλαιούς ασφαλισμένους, για τους οποίους ίσχυαν μόνο τα πλασματικά από τον στρατό.

 Κατά συνέπεια, οι παλαιοί ασφαλισμένοι που έχουν… νέα παιδιά μπορούν να αναγνωρίσουν έως πέντε έτη οι γυναίκες (3 παιδιά) και επτά έτη οι άνδρες (μαζί με τον στρατό) για θεμελιώσει συνταξιοδοτικού διαχώματος νωρίτερα. Αποφεύγοντος έτσι τα πέναλτι του γ΄ μνημονίου ή τα κατοπινά και πιο αυστηρά ηλικιακά όρια που ισχύουν κατά τα τελευταία χρόνια.

Χρήστος Μέγας είναι Δημοσιογράφος, Γραμματέας του Τομέα Εργασίας του ΠΑΔΟΚ-Κίνημα Αλλαγής

 Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!