Asplenium Μια performance σύγχρονου χορού, μουσικής και ψηφιακών μέσων άμεσης σύνθεσης
10 & 11 Μαΐου 2024 Ώρα: 21.00 μ.μ Στην αυλή του Θυμωμένου Πορτραίτου

Η performance Asplenium αποτελεί μια συνέργεια χορού, μουσικής και ψηφιακών μέσων άμεσης σύνθεσης, η οποία θα λάβει χώρα στην αυλή του Θυμωμένου Πορτραίτου στις 10 και 11 Μαΐου 2024 και ώρα 21.00
Οι ομάδες σύγχρονου χορού A priori Dance Co. (Ιωάννινα) και η Random Magnetic Moments (Θεσσαλονική) συνεργάζονται για πρώτη φορά, ξεκινώντας από την πόλη των Ιωαννίνων.
Οι χορογράφοι-χορεύτριες των ομάδων- Ελεονώρα Ηλία (A Priori Dance Co.), Δέσποινα Καπουλίτσα και η Λία Βασδάρη (Random Magnetic Moments) συνδιαλέγονται κινητικά με τα ηχοτοπία των μουσικών συνθετών Δημήτρη Καραγεώργου και Ανδρέα Μονόπωλη και με το ψηφιακό, εικαστικό περιβάλλον (εγκατάσταση) του δημιουργού ψηφιακών μέσων Κωστή Εμμανουηλίδη σε παρόντα χρόνο, διαμορφώνοντας εφήμερες σχέσεις μεταξύ των διαφορετικών -υλικών και άυλων σωμάτων, δημιουργώντας φαντασιακές εικόνες και προσβλέποντας στη μεταμόρφωση του χώρου της αυλής του Θυμωμένου Πορτραίτου σε μια ανοιχτή, παραστατική σκηνή για 2 βράδια.


Περισσότερα ας μάθουμε από την ίδια τη χορογράφο Ελεωνόρα Ηλία.

1.  Τί πρόκειται να δούμε σε αυτή την performance;
Η performance ‘Αsplenium’ αποτελεί μια συνέργεια σύγχρονου χορού, ψηφιακών εγκαταστάσεων (visual art) και μουσικής άμεσης σύνθεσης.
Ο όρος άμεση σύνθεση στα πεδία των παραστατικών τεχνών σημαίνει ότι οι καλλιτέχνες-δημιουργοί δια-δρούμε μέσα από αυτοσχεδιαστικές ‘παρτιτούρες’ σε παρόντα χώρο και χρόνο και αλληλοεπηρεάζουμε το τελικό παραστατικό αποτέλεσμα επί σκηνής. Στην προκειμένη περίπτωση, 3 χορεύτριες-χορογράφοι , 2 μουσικοί και 1 δημιουργός ψηφιακών μέσων θα επιχειρήσουμε για πρώτη φορά να συνδιαλλαγούμε καλλιτεχνικά αξιοποιώντας τα κινητικά, ηχητικά και ψηφιακά εργαλεία -με άλλα λόγια τις διαφορετικές ‘γλώσσες’ μας-, προσδοκώντας να μεταμορφώσουμε την αυλή του Θυμωμένου Πορτραίτου σε μια σκηνή παραστατικών τεχνών, μέσω της εναλλαγής του πραγματικού και φαντασιακού στοιχείου.

2. Η συνεργασία με τους υπόλοιπους συντελεστές πώς προέκυψε; Τί ενώνει την ομάδα;
Η αρχική ιδέα προέκυψε εδώ και κάποιους μήνες. Συζητούσα – με την ιδιότητα της χορογράφου-χορεύτριας της ομάδας μου (Α Priori Dance Co.)- με τη Δέσποινα (Καπουλίτσα) και τη Λία (Βασδάρη), οι οποίες εδράζονται στη Θεσσαλονίκη και είναι οι χορογράφοι-χορεύτριες της ομάδας χορού Random Magnetic Moment το κατά πόσο θέλουμε και με ποιους τρόπους θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε διευρυμένα ως ομάδες χορού που εδράζονται στην περιφέρεια, ώστε να παρουσιάσουμε από κοινού μια performance άμεσης σύνθεσης. Με τη Δέσποινα σπουδάσαμε μαζί στο μεταπτυχιακό χορογραφίας στην Ολλανδία και ήταν κοινή επιθυμία μας να χορέψουμε μαζί στην Ελλάδα. Έτσι έλαβα την πρωτοβουλία να απευθυνθώ στον Ηρακλή (Τριανταφύλλου) και το Θυμωμένο Πορτραίτο που γνωρίζω την έμπρακτη υποστήριξή του στα πεδία του σύγχρονου πολιτισμού και τη διάθεσή του να στεγάσει αυτή την πρώτη προσπάθεια διευρυμένης συνεργασίας ομάδων χορού. Καταλήγοντας, λοιπόν, ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε μια performance άμεσης σύνθεσης σε ‘ανοιχτό΄ διάλογο με τα πεδία της μουσικής και των ψηφιακών μέσων, απευθυνθήκαμε σε καλλιτέχνες που έχουν εμπειρία και ενδιαφέρον τόσο στον αυτοσχεδιασμό στα πεδία τους, όσο και στη συνδιαλλαγή τους με το σύγχρονο χορό: δηλαδή, τον δημιουργό ψηφιακών εγκαταστάσεων Κωστή (Εμμανουηλίδη) και τους μουσικούς-συνθέτες Δημήτρη (Καραγεώργο) και Ανδρέα (Μονόπωλη).Εν κατακλείδι, νομίζω ότι η κοινή ‘αγάπη’ μας για τις σύγχρονες μορφές performance άμεσης σύνθεσης και η πεποίθηση ότι είναι αναγκαίο να ‘ανοίξουμε’ σε συνεργασίες και να αλληλο-τροφοδοτηθούμε μέσα από διευρυμένες συνθήκες δημιουργίας αποτελεί το συστατικό ένωσης της παρούσας ομάδας (ενώνοντας- έστω και εφήμερα- καλλιτέχνες από τα Ιωάννινα, τη Θεσσαλονίκη και την Κέρκυρα).

3. Γιατί δώσατε το συγκεκριμένο όνομα; Ποιος ο συμβολισμός;
To Αsplenium ή Aσπλένιο είναι ένα είδος φτέρης. Ιδιαίτερα στη χώρα μας χρησιμοποιείται ως καλλωπιστικό φυτό εσωτερικού χώρου, καλλιεργείται στις γλάστρες των ελληνικών σπιτιών
με λίγη φροντίδα, αρκετή υγρασία και περιορισμένο ηλιακό φως. Ο τίτλος της performance έχει σημειολογία και παραλληλισμό αναφορικά με την ελλειπή παρουσία του σύγχρονου χορού στην χώρα συγκριτικά με άλλα πεδία παραστατικής τέχνης οπώς πχ. το θέατρο. Ο χορός αντιμετωπίζεται δυστυχώς ακόμη ως προσθήκη σε ‘κάτι άλλο’, ως ‘καλλωπιστική’ διαδικασία -όχι μόνο από την πλειονότητα των θεατρικών σκηνών, άλλα και από μεγάλο μέρος κοινού, το οποίο νιώθει πολύ πιο άνετα να συνδεθεί εγκεφαλικά με το κείμενο μιας θεατρικής παράστασης, παρά να χρησιμοποιήσει τη φαντασία και τις αισθήσεις του σώματός του για να συνδεθεί με ένα παραστατικό γεγονός σε μια μη γραμμική αφήγηση, όπως είναι ο σύγχρονος χορός. Οι επαγγελματικές ομάδες σύγχρονου χορού, δημιουργοί και χορευτές καλούμαστε να στεγάσουμε τις παραστάσεις μας οπουδήποτε με μοναδική οικονομική στήριξη το Υπουργείο Πολιτισμού. Αν σε αυτή τη συνθήκη, προσθέσουμε και τις ιδιαιτερότητες της περιφέρειας που οι σκηνές είναι περιορισμένες και καταργήθηκαν πλέον και οι Κοινωφελείς Επιχειρήσεις των Δήμων, τότε νομίζω πως κινούμαστε όπως οι καλλωπιστικές φτέρες- ‘με λίγη φροντίδα, αρκετή υγρασία και περιορισμένο ηλιακό φώς’ σε οικογενειακά περιβάλλοντα που επιθυμούν να μας υποστηρίξουν.

.4. Θα υπάρξει συνέχεια της performance και σε άλλες περιοχές;
Πιστεύω πως ναι.
Ευελπιστούμε πως η συγκεκριμένη performance θα μπορέσει να μεταφερθεί αρχικά στη Θεσσαλονίκη, την έδρα της ομάδας χορού Random Magnetic Moment και ενδεχομένως να διερευνήσουμε τις δυνατότητες στέγασής της στην Κέρκυρα, η οποία είναι η έδρα του μουσικού Ανδρέα Μονόπωλη. Επιπλέον, στον αρχικό σχεδιασμό για αυτό το καλλιτεχνικό εγχείρημα συμμετείχε και η Σόνια (Ντόβα) με την οποία συνεργαζόμαστε ήδη εδώ και δύο χρόνια στην παραστατική δράση σύγχρονου χορού ‘Beyond the Urban:Performing Ecosystems/Κινούμενα Τοπία’ της ομάδας μου a priori. Αν και λόγω προσωπικών θεμάτων δεν θα είναι μαζί μας στα Ιωάνννα, είμαι αισιόδοξη πως θα συναντηθούμε επί σκηνής μαζί της (και) στα Τρίκαλα, περιοχή στην οποία μένει η ίδια. Άλλωστε, θεωρώ πως είναι πολύ όμορφη η διαδικασία ευρύτερων συνεργασιών και ‘ανοίγματος’ του παραστατικού διαλόγου με ένα ευρύτερο κοινό στις πόλεις της περιφέρειας που κατοικούμε, υποστηρίζοντας πολύμορφα και συλλογικά την αποκέντρωση της σύγχρονης performance.

Συντελεστές Καλλιτεχνική Ιδέα-Χορογραφική παρτιτούρα -Χορός: Ελεονώρα Ηλία, Δέσποινα Καπουλίτσα, Λία Βασδάρη,
Μουσική Σύνθεση/ Ηχοτοπία: Δημήτρης Καραγεώργος, Ανδρέας Μονόπωλης
Ψηφιακές Εγκαταστάσεις/ Βίντεο/Φωτογραφίες: Κωστής Εμμανουηλίδης
Παραγωγή: Θυμωμένο Πορτραίτο-free thinking area
Ομάδες σύγχρονου χορού σε συνέργεια: A Priori Dance Co. και Random Magnetic Moments

Social Media: www.facebook.com/aprioridanceco www.apriori-dance.com
https://www.facebook.com/profile.php?id=100057458919021

Εισιτήρια στην είσοδο: 10 ευρω Προπώληση/ Early Bird: 8 ευρώ

Πληροφορίες Εκδήλωσης: https://fb.me/e/2UfeWTMZ4

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!