Η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης που προτίθεται να καταθέσει το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θα έχει τη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης χωρίς απαραίτητα να ταυτίζονται απόλυτα με αυτή. Στην αντίπερα όχθη, στο κυβερνητικό στρατόπεδο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σήκωσε το γάντι και χωρίς να χρονοτριβεί τη χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη».

Αύριο, Τρίτη, μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής» για τη δημοσιοποίηση μονταρισμένων με τρόπο που αλλοιώνουν την πραγματικότητα ηχητικών ντοκουμέντων από το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών, θα κατατεθεί η πρόταση μομφής που αναμένεται να υπερψηφιστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, τη Νέα Αριστερά, την Πλεύση Ελευθερίας και την Ελληνική Λύση. Ως εκ τούτου υπερκαλύπτεται ο αριθμός των 50 αναγκαίων ψήφων.

Αναλυτικά, το ΠΑΣΟΚ αριθμεί 32 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ 36, το ΚΚΕ 21, η Ελληνική Λύση 12, η Νέα Αριστερά 11 και η Πλεύση Ελευθερίας 6. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό ο αριθμός όσων υπερψηφίσουν την πρόταση θα ξεπεράσει με άνεση αυτό που επιτάσσει το Σύνταγμα για υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή από 50 βουλευτές).

 

Η διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας
Με τον όρο «πρόταση δυσπιστίας» καλείται η πρόταση που καταθέτει κάποιο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βουλή των Ελλήνων, με σκοπό το Σώμα να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση ή από μέλος της.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής: Η Bουλή μπορεί με απόφασή της να απoσύρει την εμπιστοσύνη της από την Κυβέρνηση ή από μέλος της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να υπογράφεται από τo ένα έκτο (1/6) τουλάχιστον των Βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση.

H πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στον Πρόεδρο σε δημόσια συνεδρίαση της Βουλής.

Μετά την κατάθεση η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση. Με αυτή την επιφύλαξη, η συζήτηση για την πρόταση αρχίζει δύο ημέρες μετά την υποβολή της και τελειώνει το αργότερο στις 24.00 της τρίτης ημέρας με ονομαστική ψηφοφορία. Η συζήτηση αρχίζει με ομιλία δύο βουλευτών από όσους υπογράφουν την αίτηση και διεξάγεται με ομιλίες κατ’ αναλογία της δύναμης των κομμάτων.

Προκειμένου να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης εν συνόλω ή κατά κάποιου μέλους, θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).

Πώς θα αντιδράσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Από την πλευρά της κυβέρνησης, η πρώτη αντίδραση για το δημοσίευμα του «Βήματος» ήταν ότι «η Δικαιοσύνη έχει στα χέρια της αυτούσιο το υλικό». Όσον αφορά στην πρόταση δυσπιστίας, το Μαξίμου τη χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» δια του κυβερνητικού εκπρόσωπου Παύλου Μαρινάκη, εξαπολύοντας ταυτόχρονα σφοδρή επίθεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης για απόπειρα κομματικής εκμετάλλευσης του δυστυχήματος στα Τέμπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα προκειμένου να μετατρέψει τη διαδικασία της συζήτησης σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Στόχος του Μαξίμου είναι να κλείσει η πολιτική αντιπαράθεση και να συσπειρωθεί η Νέα Δημοκρατία.

Μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τον Καναδά θα αποφασιστεί εάν θα ζητήσει και τυπικά να μετατραπεί η διαδικασία σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ή εάν απλώς ουσιαστικά θα την αντιμετωπίσει έτσι, αφού καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας έχει ούτως ή άλλως χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!