ΔΕΗ Tour of Hellas: Θρίαμβος Άφοντς στο Αγρίνιο – Ιστορική δεύτερη θέση για τον Μπούγλα

Ο Μάτις Άφοντς κέρδισε το πρώτο ετάπ του ΔΕΗ Tour of Hellas 2026 στο Αγρίνιο, με τον Γιώργο Μπούγλα να κατακτά ιστορική δεύτερη θέση για την Ελλάδα.

ΔΕΗ Tour of Hellas: Θρίαμβος Άφοντς στο Αγρίνιο – Ιστορική δεύτερη θέση για τον Μπούγλα

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του epirusgate.gr στην Google

Με υψηλές ταχύτητες, έντονο συναγωνισμό και ένα συναρπαστικό φινάλε ολοκληρώθηκε το πρώτο ετάπ του ΔΕΗ Tour of Hellas 2026, που ξεκίνησε από τα Ιωάννινα και κατέληξε στο Αγρίνιο μετά από 171,6 χιλιόμετρα.

Μεγάλος νικητής της ημέρας ήταν ο Βέλγος Μάτις Άφοντς της Azerion Villa Valkenburg, ο οποίος επικράτησε στο τελικό μαζικό σπριντ, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον Έλληνα Γιώργο Μπούγλα της Burgos-Burpellet-BH. Ο Έλληνας ποδηλάτης πάλεψε μέχρι τα τελευταία μέτρα για τη νίκη και πέτυχε την κορυφαία ελληνική παρουσία μετά την αναβίωση του διεθνούς ποδηλατικού γύρου.

Τρίτος τερμάτισε ο Λετονός Κρίστιανς Μπελοχβόιστσικς της Bike Aid, ενώ εξαιρετική ήταν και η παρουσία του Νικηφόρου Αρβανίτου της Team United Shipping, ο οποίος ολοκλήρωσε τον αγώνα στην 14η θέση.

Συναρπαστικό φινάλε στο Αγρίνιο

Η νίκη κρίθηκε στην τελική ευθεία του Αγρινίου, με τον Άφοντς να βρίσκει χώρο από τα δεξιά στα τελευταία μέτρα και να περνά πρώτος τη γραμμή τερματισμού μέσα σε αποθέωση από το κοινό που βρέθηκε στους δρόμους της πόλης.

Ο 23χρονος Βέλγος πανηγύρισε έτσι τη δεύτερη φετινή του νίκη και την πρώτη επαγγελματική της καριέρας του σε αγώνα αυτής της δυναμικής, ολοκληρώνοντας το ετάπ σε 3 ώρες 26 λεπτά και 56 δευτερόλεπτα.

Πτώση στα πρώτα χιλιόμετρα

Η εκκίνηση δόθηκε στον παραλίμνιο δρόμο των Ιωαννίνων μπροστά σε πολύ κόσμο, ωστόσο τα πρώτα χιλιόμετρα σημαδεύτηκαν από πτώση αρκετών ποδηλατών λόγω συνωστισμού στο πελοτόν.

Το μοναδικό σπριντ ανάβασης του πρώτου ετάπ, κοντά στη Δωδώνη, κατέκτησε ο Λοΐκ Μπέτεντορφ της Hrinkow Advarics, παίρνοντας και τη φανέλα του πρωτοπόρου στα βουνά.

Στη συνέχεια, οι συνεχείς ευθείες και οι κατηφορικές διαδρομές δεν επέτρεψαν σε αποσπασμένους ποδηλάτες να δημιουργήσουν σημαντική διαφορά, με το πελοτόν να διατηρεί τον έλεγχο μέχρι το τέλος.

Ο Κύπριος πρωταθλητής Ανδρέας Μιλτιάδης ξεχώρισε στα σπριντ ευθείας, συγκεντρώνοντας πολύτιμους βαθμούς στην Άρτα και την Αμφιλοχία.

Λίγο πριν το Αγρίνιο, νέα προσπάθεια απόσπασης δεν απέδωσε, καθώς το πελοτόν «κατάπιε» τους πρωτοπόρους δύο χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό, οδηγώντας τον αγώνα σε μαζικό σπριντ.

Οι δηλώσεις του νικητή

Ο Μάτις Άφοντς δήλωσε μετά τον τερματισμό:

«Στα τελευταία 500 μέτρα παρακολουθούσα και επιτάχυνα στο μέγιστο. Στα 300 μέτρα είδα ότι οι δύο μπροστά μου έχασαν λίγη ταχύτητα και σκέφτηκα ότι μπορώ να κερδίσω. Βρήκα το άνοιγμα από δεξιά και τα κατάφερα. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι είναι η πρώτη μου επαγγελματική νίκη».

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Μπούγλας τόνισε:

«Είμαι πολύ ικανοποιημένος με το σημερινό αποτέλεσμα στον κορυφαίο ελληνικό ποδηλατικό αγώνα. Ευχαριστώ τον κόσμο για την υποστήριξη. Αυτή η εμφάνιση μου δίνει αισιοδοξία για ακόμα καλύτερη συνέχεια».

Η συνέχεια του ΔΕΗ Tour of Hellas δίνεται την Τετάρτη 6 Μαΐου με το δεύτερο ετάπ, μήκους 157,5 χιλιομέτρων, από το Καρπενήσι έως τη Λάρισα.

Προσθήκη ως προτεινόμενη
πηγή στη Google