Διαψεύδουν τα “συμπεράσματα” της ΛΑΣΥ, Δήμος και ΔΕΥΑΙ – “Στον εύκολο μηδενισμό, απαντάμε με ευθύνη, διαφάνεια και τεκμηρίωση”
Μια άλλη εικόνα από την πραγματική σχετικά με τη λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού των Ιωαννίνων αποτυπώνει η πρωινή ανακοίνωση της “Λαϊκής Συσπείρωσης” σύμφωνα με το Δήμο Ιωαννιτών.
Αναφορικά με την αρχική έκθεση αυτοψίας των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος για τον βιολογικό καθαρισμό του Δήμου μας την οποία ζήτησε και έλαβε από τη διοίκηση της ΔΕΥΑΙ, και που ήταν και το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της δημοτικής παράταξης του ΚΚΕ, η δημοτική αρχή του Δήμου Ιωαννιτών και η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχετεύσης σε κοινή ανακοίνωσή τους διαψεύδουν το πνεύμα της ανακοίνωσης της ΛΑΣΥ τονίζοντας πως η ανακοίνωση της συγκεκριμένης παράταξης περιλαμβάνει απόψεις και χαρακτηρισμούς που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα της λειτουργίας της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Ιωαννίνων, όπως αυτή αποτυπώνεται στην πρόσφατη αρχική έκθεση αυτοψίας (και όχι το τελικό πόρισμα) των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος.
Τι λέει η έκθεση
Σε ό,τι αφορά τα συμπεράσματα της έκθεσης, η ανακοίνωση του Δήμου τονίζει πως δεν διαπιστώνει καμία υπερχείλιση λύματος, ούτε προς την τάφρο Λαψίστας, ούτε προς άλλες ευαίσθητες περιοχές. Το γεγονός αυτό από μόνο του αποδεικνύει πως η εγκατάσταση λειτουργεί εντός των ορίων ασφάλειας για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Κρίσιμο να σημειωθεί επίσης είναι πως η παλιά μονάδα του βιολογικού βρίσκεται σε φάση αναβάθμισης, ενώ η νέα μονάδα έχει τεθεί από τον Αύγουστο του 2024 σε δοκιμαστική λειτουργία. “Η μετάβαση αυτή δεν είναι στιγμιαία, αλλά απαιτεί τεχνική και λειτουργική σταθεροποίηση και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους” τονίζεται.
Αναφορικά με τη ροή ομβρίων υδάτων, είναι σαφές – και το αναφέρει και η έκθεση – ότι η παθογένεια δεν προκύπτει από την ίδια την εγκατάσταση. Πρόκειται για χρόνιο πρόβλημα της αποχέτευσης, με παράνομες συνδέσεις και παλαιότητα αγωγών, το οποίο η ΔΕΥΑΙ αντιμετωπίζει με στοχευμένες παρεμβάσεις και σχεδιασμό.
Η αναφορά σε «εικόνες εγκατάλειψης» που γίνεται από την παράταξη του ΚΚΕ, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, λέει ο Δήμος. Οι επισημάνσεις της έκθεσης δεν παραγνωρίζονται – αντιθέτως, έχουν ήδη ενσωματωθεί στον σχεδιασμό εκσυγχρονισμού και αποτελούν κομμάτι της ευρύτερης στρατηγικής αναβάθμισης του συστήματος, όπως άλλωστε αναφέρει και η έκθεση: «κατά την αυτοψία υπήρχαν σε εξέλιξη εργασίες αναβάθμισης σε όλα τα στάδια επεξεργασίας…» .
Η αναφορά της “Λαϊκής Συσπείρωσης” σε μειωμένες ποσότητες επεξεργασίας από τη νέα μονάδα δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, αφού το σύνολο των παραγόμενων λυμάτων από την πόλη σήμερα ανέρχεται σε 30.000-35.000 κυβικά/ημέρα, τα οποία επεξεργάζονται και από τις δύο μονάδες αναλογικά. Η δυναμικότητα του βιολογικού καθαρισμού φτάνει τα 60.000 κυβικά/ ήμερα, ποσότητα που μπορεί να υπάρξει μελλοντικά με την σταδιακή ένταξη νέων οικισμών στο σύστημα αποχέτευσης. Όταν γίνει αυτό τα 26.000 κυβικά θα επεξεργάζονται στη νέα μονάδα, βάσει του σχεδιασμού της και τα υπόλοιπα στην αναβαθμισμένη πλέον παλιά.
Τέλος, η σύνδεση της λειτουργίας του βιολογικού με την απαγόρευση άρδευσης από την τάφρο της Λαψίστας δεν τεκμηριώνεται ούτε από την έκθεση ούτε από τις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες δεν εντόπισαν υπερχείλιση από φρεάτια ή άλλου είδους ρύπανση που να συνδέεται με την ΕΕΛ, καταλήγει η ανακοίνωση. “Είναι σαφές ότι ούτε ο Δήμος Ιωαννιτών, ούτε η ΔΕΥΑΙ έχουν να κρύψουν το παραμικρό. Αντιθέτως, αντιμετωπίζουν με ευθύνη, διαφάνεια και σχεδιασμό τις προκλήσεις που έχουν διαχρονικά συσσωρευτεί” σημειώνει.
Σε ό,τι αφορά δε τέλος, το πρόβλημα της άρδευσης του κάμπου της Λαψίστας όλες οι κινήσεις του Δήμου και της ΔΕΥΑΙ είναι στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης -στο βαθμό που τους αναλογεί- κάτι το οποίο έχει ειπωθεί δημοσίως τόσο από το δήμαρχο όσο και από τον πρόεδρο της Επιχείρησης.
“Απέναντι στον εύκολο μηδενισμό, απαντάμε με ευθύνη, διαφάνεια και τεκμηρίωση” καταλήγει η ανακοίνωση.
Ακολούθησε το Epirusgate.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις
πηγή στη Google
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 252033