Με μικρότερες ή μεγαλύτερες διαφορές και προτάσεις βελτιωτικές προερχόμενες από τη προσέγγιση του καθενός, ψηφίστηκε κατά διευρυμένη πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων ο μεταβατικός Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) του Δήμου Ιωαννιτών που ήταν υποχρεωτικό να συνταχθεί προκειμένου να συμπεριλάβει τα καταργούμενα Νομικά Πρόσωπα και Δημοτικές Επιχειρήσεις, μετά τη σχετική προ μηνών νομοθέτηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Τον τροποποιούμενο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας εισηγήθηκε και υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του Δήμου Ιωαννιτών Κώστας Μπαμπασίκας, ο οποίος σήκωσε και το βάρος της αντιπαράθεσης τόσο με τους εργαζόμενους που αντιδρούν στις προβλέψεις του νέου ΟΕΥ όσο και με τους εκπροσώπους των παρατάξεων της αντιπολίτευσης.

Η ενσωμάτωση στο ΟΕΥ του Δήμου Ιωαννιτών των καταργούμενων Νομικών Προσώπων όφειλε να ολοκληρωθεί μέσα σε έξι μήνες από την αρχή του χρόνου και να προβλεφθούν οι αρμοδιότητες των καταργούμενων Νομικών Προσώπων. Καμία άλλη τροποποίηση δεν επιτρεπόταν να προβλεφθεί σε αυτό τον μεταβατικό ΟΕΥ ούτε να προέλθουν νέες οργανικές θέσεις και άρα αύξηση των οργανικών θέσεων, όπως τόνισε επανειλημμένα ο κ. Μπαμπασίκας.

Η συνολική τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου θα έλθει το επόμενο διάστημα, ως τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο, όπως προσδιόρισε χρονικά ο γενικός γραμματέας απαντώντας σε ερώτηση του Δημήτρη Παπαγεωργίου και στον εν συνόλω αλλαγμένο ΟΕΥ θα προβλέπονται προσλήψεις.

Στόχος του μεταβατικού ΟΕΥ είναι η ομαδοποίηση όλων των διάσπαρτων αρμοδιοτήτων των Νομικών Προσώπων και Επιχειρήσεων που καταργήθηκαν για να αποφευχθεί η σύγχυση, η αναποτελεσματικότητας και η αλληλοκάλυψη αρμοδιοτήτων, σημείωσε ο κ. Μπαμπασίκας. Επόμενος στόχος είναι να δημιουργηθούν νέες υπηρεσίες.

Μεταξύ άλλων ο κ. Μπαμπασίκας ανέφερε πως ο εν ισχύι ΟΕΥ έχει μία γενική διεύθυνση και 12 διευθύνσεις και 51 τμήματα, 5 αυτοτελή τμήματα και 5 τμήματα των ΚΕΠ στις Δημοτικές Ενότητες. Ο ΟΕΥ διαμορφώνεται πλέον σε μία γενική διεύθυνση, 15 διευθύνσεις και συνολικά 64 τμήματα.

Κάποια από τα σημαντικά του σημεία είναι πως:

  • συστήνεται μία Διεύθυνση Προσχολικής Αγωγής και Δημιουργικής Απασχόλησης όπου εντάσσονται όλοι οι Παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί και ΚΔΑΠ και αυτό προκύπτει από την κατάργηση του Νομικού Προσώπου ΟΚΠΑΠΑ, τη Διεύθυνση Παιδικής Προστασίας, της Προσχολικής Αγωγής και τα ΚΔΑΠ.
  • Δίνοντας βαρύτηττα σε έναν Τομέα που δεν υπήρχε στο Δήμο μας, συστήνεται η Διεύθυνση Τρίτης Ηλικίας όπου εντάσσεται ο Ζωγράφειος Οίκος Ευγηρίας, το Τμήμα Υποστήριξης που περιλαμβάνει όλα τα ΚΑΠΗ και ΚΗΦΗ και το Τμήμα από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας του Δήμου.
  • Δημιουργείται Διεύθυνση Πολιτιστικών Εκδηλώσεων, Θεσμών και Πολιτισμού, μεταφέροντας υπηρεσίες από τη Διεύθυνση Παιδείας, το Τμήμα Πολιτισμού και ταυτόχρονα λειτουργεί αυτή η Διεύθυνση με το Τμήμα Μουσικών Συλλόγων και το Τμήμα Παραδοσιακών Χορών.
  • Στη Διεύθυνση Τοπικής Ανάπτυξης εντάσσεται το Σπήλαιο Περάματος μαζί με αρμοδιότητες του Πνευματικού Κέντρου, προβλέψεις που προκάλεσαν αρκετή αντιπαράθεση από την αντιπολίτευση.

Παρέμβαση στη συνεδρίαση έκανε ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ιωαννίνων με τη γραμματέα του Πόπη Γιώτη, η οποία έκανε πολλές ειδικές παρατηρήσεις, ενώ όπως και η Ελένη Ακονίδου λίγο αργότερα, κατηγόρησε τη δημοτική αρχή πως αφενός δεν έδωσε πολύ χρονικό περιθώριο για τη μελέτη της αρχικής εισήγησης της δημοτικής αρχής και ακολούθως, ανέβασε στη “Διαύγεια” έναν τροποποιημένο ΟΕΥ άλλον από εκείνο που εισηγήθηκε η δημοτική αρχή στη Δημοτική Επιτροπή, την περασμένη Παρασκευή.

Η Κατερίνα Δημοπούλου, εκπροσωπώντας τους εργαζόμενους σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς,  80 το σύνολο, συμβασιούχων μέσω ΕΣΠΑ, ζήτησε τη δημιουργία κενών οργανικών θέσεων και τη μετατροπή όλων των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Επί μέρους σημεία της εισήγησης της δημοτικής αρχής επέκριναν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης αλλά πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης και της Όλυς Τσούμάνη, υπερψήφισαν την εισήγηση της πλειοψηφίας.

Κλείνοντας τη συζήτηση ο Θωμάς Μπέγκας τόνισε πως για την αναστάτωση δεν ευθύνεται η δημοτική αρχή, αφού η κατάργηση των Νομικών Προσώπων ήταν κυβερνητική επιλογή. Ο μεταβατικός οργανισμός έγινε με στόχο τη βέλτιστη λειτουργία του Δήμου, προς όφελος των Δημοτών, με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων, τόνισε ο Δήμαρχος.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!