Δημοσκόπηση Prorata: Δεύτερη η ΕΛ.Α.Σ. του Τσίπρα, τέταρτο το ΠΑΣΟΚ

Η δημοσκόπηση της Prorata καταγράφει πρώτη τη ΝΔ, δεύτερη την ΕΛ.Α.Σ. του Αλέξη Τσίπρα και τέταρτο το ΠΑΣΟΚ.

Δημοσκόπηση Prorata: Δεύτερη η ΕΛ.Α.Σ. του Τσίπρα, τέταρτο το ΠΑΣΟΚ

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του epirusgate.gr στην Google

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τακτικής πανελλαδικής πολιτικής έρευνας της Prorata για τον Ιούνιο, η Νέα Δημοκρατία παραμένει κυρίαρχη με 24%, ακολουθεί η ΕΛ.Α.Σ με 14,5%, το κόμμα Ελπίδα για τη Δημοκρατία με 9,5%, το ΠΑΣΟΚ με 8,5%, η Ελληνική Λύση με 8%, το ΚΚΕ με 6%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,5%, η Φωνή Λογικής με 3,5%, το ΜέΡΑ25 με 3%, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με 2%, το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη “Δημοκράτες – Προοδευτικό Κέντρο” με 1%, η Νέα Αριστερά με 1% και το κόμμα Νίκη με 0,5%.

Δημοσκόπηση ProRata: Δεύτερη η ΕΛΑΣ του Αλ. Τσίπρα, τρίτη η "Ελπίδα" της Μ. Καρυστιανού με τέταρτο το ΠΑΣΟΚ

Το εκλογικό σώμα εμφανίζει έντονη κοινωνική δυσαρέσκεια, καθώς περίπου τα δύο τρίτα θεωρούν ότι η χώρα κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση, κυρίως λόγω οικονομικής πίεσης στα νοικοκυριά και αρνητικής αξιολόγησης της κυβέρνησης σε θέματα διαφάνειας και Δικαιοσύνης.

Ένα σημαντικό μέρος των πολιτών εκφράζει την άποψη ότι δεν υπάρχει κόμμα ή πολιτικός αρχηγός που να ασκεί ουσιαστική αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση, γεγονός που ανοίγει χώρο για νέους πολιτικούς σχηματισμούς, όπως η ΕΛ.Α.Σ υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα και το κόμμα Ελπίδα για Δημοκρατία υπό τη Μαρίας Καρυστιανού.

Περίπου τέσσερις στους δέκα πολίτες βλέπουν θετικά την επανεμφάνιση του πρώην πρωθυπουργού και την πολιτική συμμετοχή της Μαρίας Καρυστιανού. Η εικόνα γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα καταγράφει ότι το 31% θεωρεί πως επιστρέφει πιο απομακρυσμένος από την κοινωνία, το 19% ότι επανεμφανίζεται πιο ώριμος πολιτικά, το 14% πιο συμβιβαστικός και το 10% πιο αποφασιστικός, καταδεικνύοντας μια συνύπαρξη πολιτικής ωρίμανσης με αίσθηση απόστασης από την κοινωνία.

Η ΕΛ.Α.Σ στηρίζει την αρχική της δύναμη στον χώρο της πληθυντικής Αριστεράς και στους προηγούμενους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ενώ η Ελπίδα για τη Δημοκρατία βρίσκει απήχηση κυρίως σε πολίτες για τους οποίους η διάκριση Αριστερά-Δεξιά έχει χάσει σημασία ή απείχαν από τις τελευταίες εκλογές. Η ΕΛ.Α.Σ ξεχωρίζει ως το μόνο κόμμα που θεωρείται από αξιοσημείωτο τμήμα του εκλογικού σώματος (27%) ότι μπορεί να ασκήσει αποτελεσματική αντιπολίτευση, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ανιχνεύεται δεύτερος στον δείκτη εμπιστοσύνης για πρωθυπουργία με 17%, πίσω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη (26%).

Η προοπτική μιας τρίτης θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία (41%) σε σύγκριση με ενδεχόμενη κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα (32%), ενώ το 24% αντιμετωπίζει με επιφύλαξη και τα δύο σενάρια. Συνολικά, η έρευνα καταδεικνύει ένα περιβάλλον πολιτικής αναζήτησης και κοινωνικής δυσαρέσκειας, όπου η είσοδος νέων κομμάτων και η επανεμφάνιση πολιτικών προσώπων αξιολογούνται με ενδιαφέρον από σημαντικό τμήμα των πολιτών.

Προσθήκη ως προτεινόμενη
πηγή στη Google