Στη βορειοανατολική ακρόπολη δεσπόζει το τζαμί του Ασλάν Πασά (σημερινό Δημοτικό Μουσείο) το οποίο κτίστηκε το 1618 από τον Ασλάν Πασά επισφραγίζοντας έτσι την κυριαρχία των Οθωμανών μετά την αποτυχημένη επανάσταση του Διονυσίου του Φιλόσοφου το 1611 εναντίον τους.
Στο γύρω χώρο του τζαμιού υπάρχουν κτίρια τα οποία έχουν σχέση με αυτό (η Βιβλιοθήκη , η Εστία , ο Μεντρεσές και τα Λουτρά ) και αποτελούν ένα ενιαίο συγκρότημα.
Μετά την απελευθέρωση των Ιωαννίνων το 1913 το τζαμί συνέχισε να λειτουργεί ως μουσουλμανικό τέμενος μέχρι και το 1924 από την τότε μειονότητα των μουσουλμάνων, έτσι μετά την Μικρασιατική καταστροφή του 1922 και την ανταλλαγή των πληθυσμών το 1924, το τζαμί έπαψε να λειτουργεί ως τέμενος και από το 1933 έως και σήμερα φιλοξενεί την συλλογή του Δημοτικού Μουσείου.
Τα εκθέματα που αντικρίζει ο επισκέπτης στο χώρο προέρχονται από τις τρεις κοινότητες χριστιανική, μουσουλμανική και εβραϊκή χαρακτηρίζοντας μια εποχή στην οποία συνυπήρχαν αρμονικά στην πόλη των Ιωαννίνων οι τρεις αυτές κοινότητες.
Όλα τα εκθέματα προέρχονται από δωρεές οικογενειών των Ιωαννίνων.

Στο χριστιανικό τμήμα φιλοξενούνται συλλογές οικιακών σκευών με χρηστικό ή διακοσμητικό χαρακτήρα από πορσελάνη, χρυσό, ασήμι. Τα τελευταία είναι δείγματα της φημισμένης ηπειρώτικης τέχνης της αργυροχοΐας. Υπάρχουν επίσης παραδοσιακές ενδυμασίες των Ιωαννίνων και άλλων περιοχών της Ηπείρου, καθώς κοσμήματα και όπλα του 18ου,19ου και 20ου αιώνα.
Στο εβραϊκό τμήμα εκτίθενται τελετουργικά υφάσματα (παραπετάσματα από τη Γιαννιώτικη – Ρωμανιώτικη Συναγωγή), εβραϊκή γυναικεία φορεσιά και εβραϊκά προικοσύμφωνα.
Στο μουσουλμανικό τμήμα που αναπτύσσεται στον κυρίως ναό του τεμένους εκτείθενται ανατολίτικα υφάσματα του 16ου, 17ου και 18ου αιώνα, έπιπλα από ξύλο και φίλντισι εποχής Αλή Πασά, μπρούτζινα αντικείμενα οικιακής χρήσης, κασέλες, σοφράδες καθώς και μια σημαντική συλλογή από μουσουλμανικά ιερατικά και άλλα βιβλία.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!