Έλεγχοι της Τροχαίας: «Βροχή» προστίμων για μη χρήση κράνους

Έλεγχοι της Τροχαίας: «Βροχή» προστίμων για μη χρήση κράνους

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του epirusgate.gr στην Google

Περισσότερες από 1.000 παραβάσεις βεβαιώθηκαν την 25η εβδομάδα της πανελλαδικής εκστρατείας «Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους», στο πλαίσιο των εντατικών ελέγχων που πραγματοποιεί η Ελληνική Αστυνομία με στόχο την καθολική συμμόρφωση οδηγών και επιβατών δικύκλων, αλλά και χρηστών Ε.Π.Η.Ο. (Ελαφρών Προσωπικών Ηλεκτρικών Οχημάτων).

Οι έλεγχοι διεξάγονται βάσει του Κατευθυντήριου Επιχειρησιακού Σχεδίου Τροχαίας, με τη συμμετοχή Υπηρεσιών Τροχαίας, Αστυνομικών Τμημάτων και Ο.Ε.Π.Τ.Α. σε όλη τη χώρα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους επαγγελματίες διανομείς και στις επιχειρήσεις ενοικίασης δικύκλων.

Πάνω από 15.600 έλεγχοι σε μία εβδομάδα

Ειδικότερα, το διάστημα 15 έως 21 Δεκεμβρίου 2025 πραγματοποιήθηκαν 15.610 έλεγχοι, κατά τους οποίους βεβαιώθηκαν συνολικά 1.021 παραβάσεις.

Αναλυτικά:

Από το σύνολο των παραβάσεων:

  • 802 αφορούσαν οδηγούς δικύκλων (εκ των οποίων 31 διανομείς)

  • 93 επιβάτες δικύκλων

  • 118 οδηγούς Ε.Π.Η.Ο.

Η γεωγραφική κατανομή των παραβάσεων

Ανά περιφέρεια, οι παραβάσεις που βεβαιώθηκαν ήταν οι εξής:

  • 583 στην Αττική

  • 76 στην Κρήτη

  • 72 στα Ιόνια Νησιά

  • 61 στη Δυτική Ελλάδα

  • 55 στη Θεσσαλονίκη

  • 54 στο Νότιο Αιγαίο

  • 36 στην Πελοπόννησο

  • 26 στη Θεσσαλία

  • 16 στην Ήπειρο

  • 12 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

  • 12 στη Στερεά Ελλάδα

  • 9 στο Βόρειο Αιγαίο

  • 9 στην Κεντρική Μακεδονία

Αυστηρότερες ποινές με τον νέο Κ.Ο.Κ.

Όπως επισημαίνεται, με τη θέσπιση του νέου Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (Ν. 5209/2025), η Πολιτεία εκπέμπει σαφές μήνυμα μηδενικής ανοχής στη μη χρήση κράνους, μέσω της αυστηροποίησης των κυρώσεων.

Συγκεκριμένα:

  • 350 ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση άδειας οδήγησης για 30 ημέρες για τον οδηγό δικύκλου
    (ίδιες κυρώσεις και για τον οδηγό που δεν μεριμνά για τον επιβάτη)

  • 350 ευρώ πρόστιμο για τον επιβάτη δικύκλου

  • 30 ευρώ πρόστιμο για τον οδηγό Ε.Π.Η.Ο.

Υπενθυμίζεται ότι σε περιπτώσεις υποτροπής οι ποινές αυξάνονται σημαντικά.

Στόχος η αλλαγή νοοτροπίας

Η εκστρατεία, σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, δεν στοχεύει απλώς στην επιβολή κυρώσεων, αλλά κυρίως στην αλλαγή της οδηγικής νοοτροπίας και στην εμπέδωση της υποχρεωτικής χρήσης πιστοποιημένου κράνους ως βασικού μέτρου προστασίας της ανθρώπινης ζωής.

Οι έλεγχοι θα συνεχιστούν καθημερινά σε όλη τη χώρα, με στόχο την καθολική εφαρμογή του μέτρου και την καλλιέργεια πιο υπεύθυνης οδηγικής συμπεριφοράς.

Το κράνος δεν είναι αξεσουάρ – είναι ευθύνη που σώζει ζωές.

Προσθήκη ως προτεινόμενη
πηγή στη Google