Σε λίγες ώρες ανοίγουν οι κάλπες για τις επιμελητηριακές εκλογές του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων και πάνω από 5.000 ενήμερα μέλη του Επιμελητηρίου έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές από τις οποίες θα προκύψουν τα νέα όργανα διοίκησης.
Τέσσερις παρατάξεις και περίπου 300 υποψήφιοι επιμελητηριακοί σύμβουλοι διεκδικούν την ψήφο των επιχειρήσεων-μελών του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων. Μετά από επτά χρόνια θητείας διοικήσεων που εξελέγησαν για πολύ λιγότερο χρόνο αλλά που με αποφάσεις του κράτους παρέμειναν εκεί ως σήμερα, ως ένα βαθμό δικαιολογείται το κλίμα απαξίωσης και παραίτησης για πολλούς από την αποτελεσματική λειτουργία του Επιμελητηρίου.
Ακούστηκαν πολλά αυτές τις μέρες για το “απαξιωμένο” Επιμελητήριο, για τη βαλτωμένη λειτουργία του κτλ. Ευθύνες υπάρχουν στα 31 μέλη του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου αλλά το κύριο βάρος πέφτει πάνω στις πλάτες της διοίκησης των Χρυσοστόμου-Δημητρίου. Ο πρώτος ως διάδοχος του δεύτερου συνεχίζει σήμερα με την ίδια παράταξη, την “Κίνηση Επιχειρηματιών για την Ανάπτυξη”, έχοντας χάσει στελέχη προς άλλες παρατάξεις που σήμερα βρίσκονται απέναντι.
Στο πλαίσιο αυτής της προεκλογικής περιόδου, ακούστηκαν απόψεις τετριμμένες αλλά παρουσιάστηκαν και προτάσεις για την αναβάθμιση της επιμελητηριακής λειτουργίας, άκρως ενδιαφέρουσες, σε όρια απολύτως ρεαλιστικά.
Οι τρεις από τις τέσσερις παρατάξεις του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων πραγματοποίησαν εκδηλώσεις και έκαναν γνωστές τις προγραμματικές τους θέσεις που σε ένα βαθμό ταυτίζονται.
Η “Κίνηση Επιχειρηματιών για την Ανάπτυξη” δεν έκανε ανοιχτή εκδήλωση, δεν εξέδωσε ανακοινώσεις για τη δημοσιοποίηση των προγραμματικών της θέσεων τις προηγούμενες μέρες, όπως οι άλλοι τρεις.
Σε τηλεοπτική συνέντευξή του προ ημερών, σε ερώτηση σχετικά με το πρόγραμμα του, ο επικεφαλής της παράταξης δήλωσε πως θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις κτλ. Σε συνέντευξή του στον “Ηπειρωτικό Αγώνα” ο Μ. Χρυσοστόμου δηλώνει: “Στόχος μας είναι ένα Επιμελητήριο σύγχρονο, αποτελεσματικό και προσβάσιμο σε κάθε επαγγελματία, το οποίο θα πρωταγωνιστεί στην τοπική οικονομική ανάπτυξη. Αν έλεγα μόνο δύο θα αδικούσα κάποιον κλάδο, έχετε διαπιστώσει ότι για το κάθε τμήμα έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας και θεωρώ ότι έχουμε πρόγραμμα, που ακουμπάει σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικότητας. Ενδεικτικά όμως θα σας σημειώσω την πρόταση μας για εξαγωγική ακαδημία, τη δημιουργία σήματος Ηπείρου για τα προϊόντα, την ψηφιακή αγορά Ιωαννίνων, τη δημιουργία προγράμματος για χρηματοδότηση Startups, την οικολογική μετάβαση στο εμπόριο με πράσινα καταστήματα, τη γενικότερη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων καθώς και την πλατφόρμα εξαγωγικών υπηρεσιών. Αυτές οι θέσεις μας διαφοροποιούν, γιατί δε μένουμε σε θεωρητικές προσεγγίσεις, αλλά προτείνουμε συγκεκριμένες, εφαρμόσιμες λύσεις”.
Οι προγραμματικές θέσεις των άλλων
Οι βασικές αρχές και οι άξονες του προγράμματος του “Ανοιχτού Επιμελητηρίου” του Βασίλη Βασιλείου συνοψίζονται στα εξής:
- Ανοιχτό Επιμελητήριο για όλες τις μορφές των επιχειρήσεων από όλους τους παραγωγικούς κλάδους και τις επαγγελματικές δραστηριότητες.
- Συμμετοχή σε προγράμματα επιμόρφωσης δωρεάν για τα μέλη και τους εργαζόμενους σε συνεργασία με την ΚΕΕΕ, τη ΔΥΠΑ και τα συναρμόδια υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας.
- “Online” εξυπηρέτηση όλων των μελών του Επιμελητήριου και των νέων επιχειρηματιών και επαγγελματιών.
- Ταυτόχρονη μετατροπή του Επιμελητηρίου σε Κέντρο Υποστήριξης Επιχειρήσεων (ΚΥΕΠΙΧ) – όπως προβλέπεται στο άρθρο 66 του Ν. 4497/2017 – με αντικείμενο την παροχή διοικητικών πληροφοριών και την υποστήριξη των εταιρειών κάθε νομικής μορφής, καθώς και των ατομικών επιχειρήσεων, στη διεκπεραίωση διαδικασιών δημοσίου δικαίου, από την υποβολή της αίτησης μέχρι την έκδοση της τελικής πράξης.
- Σύνταξη εξαμηνιαίων μελετών για εργασιακά, επαγγελματικά και κλαδικά θέματα των επιχειρήσεων των Ιωαννίνων, ώστε σε μόνιμη βάση τα στοιχεία να αποτελούν ένα χρήσιμο εργαλείο για τους Γιαννιώτες επιχειρηματίες, στον μελλοντικό σχεδιασμό τους.
- Άμεση ενημέρωση για όλα τα χρηματοπιστωτικά εργαλεία ΕΣΠΑ, ΤΕΠΙΧ, Ταμείο Ανάκαμψης, Περιφερειακά ταμεία και βοήθεια στη σύνταξη φακέλου για χρηματοδότηση ανάλογα με την μορφή της επιχείρησης, χωρίς συμβούλους και κόστος, σε συνεργασία με το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας.
- Άμεση ενημέρωση μελών για τους φορείς ιδιωτικής χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, με αποτελεσματικότερη αξιοποίηση θεσμών και εργαλείων που μπορούν να προσαρμοστούν καλύτερα στις επενδυτικές ανάγκες της μικρομεσαίας και της νεοσύστατης επιχείρησης: ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, επιχειρηματικοί άγγελοι, μικροχρηματοδοτήσεις κ.α.
- Επένδυση σε προγράμματα συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης και επανειδίκευσης.
- Άμεση δικτύωση μέσω των Ευρωεπιμελητηρίων για όλες τις επιχειρήσεις, χωρίς κόστος.
- Συμμετοχή σε κλαδικές εκθέσεις προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών σε Ελλάδα και Εξωτερικό μέσω του “InvestInGreece” με κάλυψη τους κόστους κατασκευής περιπτέρου και φιλοξενίας.
- Συμμετοχή των επιχειρήσεων των Ιωαννίνων σε διαγωνισμούς φορέων όπως οι τράπεζες, με έμφαση σε επιχειρήσεις παραδοσιακές και καινοτόμες, με άμεση πληροφόρηση και με βοήθεια στη σύνταξη φακέλων υποψηφιοτήτων.
- Συμμετοχή του Επιμελητηρίου σε προγράμματα για την ενίσχυση επενδύσεων για την αυτονόμηση των γεωργικών και κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων στο σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος.
- Προώθηση και χρηματοδότηση συνεργατικών σχημάτων παραγωγών, για δημιουργία δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων και ενεργοποίηση της αντίστοιχης πλατφόρμας, ώστε να λαμβάνουν καλύτερες και δικαιότερες τιμές τα γιαννιώτικα προϊόντα.
- Δημιουργία, σε συνεργασία με εξωστρεφείς επιχειρήσεις του νομού μας, γραφείου εξωστρέφειας ώστε οι επιχειρήσεις μας που οι πωλήσεις τους έχουν κατεύθυνση αγορές στο εξωτερικό, να συνεργαστούν και να πωλούν «μαζί».
- Επαναδημιουργία ενός ισχυρού τουριστικού και εμπορικού brand για τις γιαννιώτικες επιχειρήσεις με ταυτόχρονα σεμινάρια για τους επιχειρηματίες μας και ουσιαστική προώθηση του λογοτύπου σε Ελλάδα και εξωτερικό.
- Διοργάνωση βραβεύσεων των καλύτερων παραδοσιακών και νεοφυών επιχειρήσεων του νομού, με ταυτόχρονη προβολή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και με προβολή σε ΜμΕ της Αθήνας. Ταυτόχρονη δημιουργία ετήσιου θεσμού βραβείων με κριτήρια για την ανάδειξη του γιαννιώτικου επιχειρείν.
- Δημιουργία σύγχρονου γραφείου προβολής και ενημέρωσης των επιχειρήσεων όλων των μορφών του νομού και του έργου του Επιμελητήριου.
- Ετήσιες βραβεύσεις μαθητών και φοιτητών των μελών των επιχειρήσεων του Επιμελητήριου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.
- Συμμετοχή του Επιμελητήριου σε εορταστικές εκδηλώσεις, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τον Δήμο, καθώς και με τους συλλόγους Εμπόρων, Επαγγελματιών, Τουριστικών Επιχειρήσεων και όλων των παραγωγικών επιχειρήσεων του νομού. Ταυτόχρονη προβολή των εκδηλώσεων σε Αθηναϊκά και τοπικά μέσα ενημέρωσης.
- Αναβάθμιση της ετήσιας έκθεσης γιαννιώτικων επιχειρήσεων για την προβολή και την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών σε συνδυασμό με ετήσιο φεστιβάλ πολιτισμού, για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες των Ιωαννίνων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια και το Υπουργείο Πολιτισμού.
- Δράσεις για την ανάδειξη των προϊόντων των Ιωαννίνων με δυο “famtrip” ή ταξίδι εξοικείωσης για Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους. Προώθηση του αγροτουρισμού και της γευσιγνωσίας.
- Διοργάνωση ταξιδίου φιλοξενίας για tour operators Ελλάδας και εξωτερικού, σε συνεργασία με τα μεγάλα ξενοδοχεία και τους τουριστικούς πράκτορες. Ταυτόχρονες B2B συναντήσεις των επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου.
- Δημιουργία μόνιμου εκθετηρίου τοπικών προϊόντων επισκέψιμο από σχολεία και φορείς στον χώρο του Επιμελητηρίου.
- Διεκδίκηση φορολογικών ελαφρύνσεων, προγραμμάτων κατά την μεταβίβαση των οικογενειακών επιχειρήσεων στην επόμενη γενιά.
Τα βασικά σημεία προγράμματος της παράταξης “Νέα Πορεία” με επικεφαλής τον Γρηγόρη Γκίκα, τα οποία έχουν «κωδικοποιηθεί» μετά από προτάσεις των υποψηφίων της παράταξης και τη συνεργασία τους με τον επικεφαλής, Γρηγόρη Γκίκα, είναι τα κάτωθι:
- Ψηφιακός Μετασχηματισμός Επιμελητηρίου:
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Επιμελητηρίου θα πρέπει να είναι το πρώτο και σημαντικότερο βήμα που πρέπει να προχωρήσει η νέα διοίκηση του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων και αυτό θα είναι μία συνεχής διαδικασία ενσωμάτωσης ψηφιακών τεχνολογιών σε όλες τις πτυχές λειτουργίας του Επιμελητηρίου, με στόχο την αλλαγή του τρόπου λειτουργίας και την παροχή ανταπόδοσης και υπεραξίας στα μέλη του.
Ο μετασχηματισμός αυτός περιλαμβάνει την αναδιάρθρωση των εσωτερικών διαδικασιών, των οργανωτικών δομών, καθώς και των διασυνδέσεών του Επιμελητηρίου με όλους τους συναλλασσόμενους με αυτό φορείς και φυσικά πρόσωπα.
Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται το ψηφιακό δελτίο δραστηριότητας του Επιμελητηρίου για την ενημέρωση των μελών ηλεκτρονικά και ψηφιακά.
Ακολουθούν ορισμένα βασικά στοιχεία και οφέλη του ψηφιακού μετασχηματισμού:
1. Εκσυγχρονισμός διαδικασιών: αυτοματοποίηση και βελτίωση των λειτουργικών διαδικασιών, μείωση της γραφειοκρατίας, μείωση της ανθρώπινης παρέμβασης και αύξηση της αποδοτικότητας.
2. Ανάλυση δεδομένων: Με τη χρήση των ψηφιακών εργαλείων ανάλυσης δεδομένων, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να συλλέγουν και να αναλύουν δεδομένα πελατών για να κατανοήσουν τις προτιμήσεις και τις ανάγκες τους, βελτιώνοντας έτσι τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους.
3. Αλληλεπίδραση με συναλλασσόμενους: Ο ψηφιακός μετασχηματισμός παρέχει νέα κανάλια για την αλληλεπίδραση με τους συναλλασσόμενους, όπως κοινωνικά δίκτυα, ιστοσελίδες, πλατφόρμες και εφαρμογές κινητών τηλεφώνων, διευκολύνοντας την επικοινωνία και την εξυπηρέτηση.
4. Ευελιξία και ανταγωνιστικότητα: Οι επιχειρήσεις που εφαρμόζουν ψηφιακές στρατηγικές μπορούν να προσαρμόζονται γρηγορότερα στις αλλαγές της αγοράς και στις νέες τάσεις, διατηρώντας το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα.
- Ίδρυση Γραφείου Νεοφυών Επιχειρήσεων (Startups):
Οι νεοφυείς επιχειρήσεις, ή αλλιώς startups, είναι νέες επιχειρηματικές προσπάθειες που συνήθως επικεντρώνονται στην καινοτομία και την ανάπτυξη νέων προϊόντων ή υπηρεσιών.
Αυτές οι επιχειρήσεις συνήθως ξεκινούν με περιορισμένο κεφάλαιο και έχουν ως στόχο την ταχεία ανάπτυξη. Η ίδρυση ενός γραφείου στο πλαίσιο λειτουργίας του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων για νεοφυείς επιχειρήσεις είναι ένας βασικός στόχος.
Ο σκοπός της δημιουργίας αυτού του γραφείου θα είναι η υποστήριξη των νέων επιχειρηματιών μέσω καθοδήγησης και mentoring και η δικτύωση των νεοφυών επιχειρήσεων και άλλων επιχειρηματιών προκειμένου να προωθήσουν συνεργασίες και ευκαιρίες χρηματοδότησης.
Τα οφέλη που θα προκύψουν από τη δημιουργία του συγκεκριμένου γραφείου θα είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας, η περαιτέρω αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας στην τοπική κοινωνία, καινοτομία και πρόοδος πάνω σε τεχνολογικές και κοινωνικές δομές που σήμερα δεν υπάρχουν στην περιοχή μας.
- Δημιουργία Ευέλικτων Χώρων Εργασίας (Coworking Spaces):
Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην υποστήριξη και προώθηση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην περιοχή που εκπροσωπεί.
Η μετατροπή κτιρίου του Επιμελητηρίου σε ευέλικτο χώρο εργασίας θα προσφέρει οφέλη στο Επιμελητήριο τόσο οικονομικά όσο και σε επίπεδο συνεργασίας και καλύτερης πληροφόρησης των μελών του. Η νέα διοίκηση θα εκμεταλλευτεί προγράμματα επιδότησης δημιουργίας τέτοιων χώρων.
Πέραν του Επιμελητηρίου όμως, οι ευέλικτοι χώροι εργασίας, ή αλλιώς co-working spaces, είναι επαγγελματικοί χώροι που προορίζονται για τη φιλοξενία διαφορετικών επιχειρήσεων, ελεύθερων επαγγελματιών, καινοτόμων ιδεών και ομάδων εργασίας και αποτελεί μία σύγχρονη τάση που ανταγωνίζεται τις παραδοσιακές δομές γραφείων. Αυτοί οι χώροι προσφέρουν ευελιξία στους εργαζομένους όσον αφορά τον χώρο και τον τρόπο εργασίας τους.
- Προγράμματα Εκπαίδευσης Επιχειρηματιών:
Η ανάγκη εκπαίδευσης των επιχειρηματιών και κυρίως των νέων επιχειρηματιών είναι επιτακτική για έναν αριθμό λόγων που σχετίζονται με την ανάπτυξη της οικονομίας, την καινοτομία και τη βιωσιμότητα των ίδιων των επιχειρήσεων.
Οι νέες προκλήσεις στο παγκόσμιο ανταγωνιστικό και εγχώριο περιβάλλον επιβάλλουν την επανακατάρτιση των επιχειρηματιών σε τομείς όπως η χρηματοοικονομική διαχείριση, η στρατηγική, η επικοινωνία και η ηγεσία.
Ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης των επιχειρηματιών μπορεί να είναι δομημένο σε συγκεκριμένες ενότητες, με βάση το αναλυτικό πρόγραμμα της «Νέας Πορείας», ώστε να καλύψει όλες τις βασικές πτυχές της επιχειρηματικότητας.
Αυτά τα προγράμματα μπορούν να προσαρμοστούν ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρηματιών και των νέων επιχειρηματιών και τις συγκεκριμένες συνθήκες της αγοράς. Η εκπαίδευση μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω δια ζώσης μαθημάτων, online μαθημάτων, εργαστηρίων ή συνδυασμένων μεθόδων μάθησης.
Παράλληλα, απαιτείται η στήριξη των Κέντρων Επαγγελματικής Κατάρτισης ώστε να αυξηθεί η πιστοποίηση των νέων και φυσικά απαιτείται η δημιουργία από τη ΔΥΠΑ, συνεχιζόμενων διαρκών προγραμμάτων για την επιδότηση εργαζομένων σε επιχειρήσεις.
- Οικονομικές – φορολογικές προτάσεις:
Σε ένα δύσκολο και ανταγωνιστικό οικονομικό περιβάλλον, απαιτούνται μια σειρά από προτάσεις, που στόχος της «Νέας Πορείας», είναι να κατατεθούν στα συναρμόδια υπουργεία.
Οι πιο βασικές από τις προτάσεις της παράταξης είναι:
- Μείωση συντελεστών ΦΠΑ, ώστε να αυξηθεί η ζήτηση και η κατανάλωση, δηλαδή να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις σε όλους τους κλάδους.
- Κατάργηση των τεκμηρίων για εμπόρους, επαγγελματίες και φορολόγησή τους με βάση τα βιβλία που τηρούν οι επιχειρήσεις.
- Διατήρηση, σε μόνιμη βάση, της επιδότησης του ρεύματος για τις εμπορικές επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις της εστίασης και της μεταποίησης.
- Απρόσκοπτη πρόσβαση των μικρών επιχειρήσεων στον τραπεζικό δανεισμό.
Το πρόγραμμα της παράταξης Ν.Ε.Ο.Ι. (Νέο Επιμελητηριακό Όραμα Ιωαννίνων) με επικεφαλής τον Σπύρο Μπέκα στηρίζεται σε 13 άξονες που εν περιλήψει αφορούν τα εξής:
1. Το Επιμελητήριο ανήκει στους επιχειρηματίες. Στόχος να γίνει το Επιμελητήριο ΟΛΩΝ. Διεκδίκηση σε κάθε τι που είναι ενάντια στο επιχειρείν. Ανοιχτές πόρτες, ξεκαθάρισμα του μητρώου των επιχειρήσεων και η πληροφορία να φτάνει σε κάθε επιχείρηση.
2. Ευρωπαϊκά προγράμματα για τις επιχειρήσεις των Ιωαννίνων: Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων έχει στα χέρια του ένα όπλο, που επιδοτείται κιόλας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Enterprise Europe Network. Θα δημιουργηθεί τμήμα που θα ενημερώνει τις επιχειρήσεις για το τι προγράμματα υπάρχουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορούν τις επιχειρήσεις μέλη του Επιμελητηρίου.
3. Πρωτοβουλίες από το Επιμελητήριο για να γίνουν τα Γιάννενα προορισμός για 365 μέρες το χρόνο: αύξηση της επισκεψιμότητας στο νομό μας, με δράσεις σε περιόδους που μειώνεται η προσέλευση επισκεπτών στην πόλη μας. Σύμπραξη φορέων για κοινές δράσεις και προσέλκυση νέων επισκεπτών.
4. Δραστικά μέτρα για να μην υπάρξει άλλη μείωση εισαχθέντων στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ο επιχειρηματικός κόσμος, με μπροστάρη το Επιμελητήριο, να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, ώστε να μη ξανασυμβεί άλλη μείωση.
5. Τα τεχνικά επαγγέλματα έχουν έλλειψη προσωπικού: Δημιουργία σχολών, με σύμπραξη Πανεπιστημίων και ιδιωτικών φορέων, πιστοποιημένων τεχνικών που θα είναι έτοιμοι για την αγορά εργασίας. Μείωση της ανεργίας και αύξηση των επιχειρήσεων στο μέλλον και κατά συνέπεια αύξηση των μελών μας.
6. Υπάρχουν εφαρμογές που αφορούν την ενημέρωση των επισκεπτών αλλά και των κατοίκων αυτού του νομού. Τα λεγόμενα apps όπου ενημερώνουν και καθοδηγούν τον επισκέπτη. Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων θα ενσωματώσει σε μία εφαρμογή όλες τις εφαρμογές που υπάρχουν για ενημέρωση, καθοδήγηση, εξυπηρέτηση των επισκεπτών και θα οδηγεί τον χρήστη, με ένα εύχρηστο περιβάλλον, να επισκέπτεται ευχάριστα και εύκολα, όλα τα σημεία του νομού μας.
7. Μνημόνια συνεργασίας με όλους τους φορείς: Περιφέρεια Ηπείρου, Δήμο Ιωαννιτών και όλους του Δήμους του Νομού μας, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, στενή συνεργασία με ΟΕΒΕ, ΓΣΕΒΕΕ, Εμπορικό Σύλλογο και όλους τους επαγγελματικούς συλλόγους.
8. Ενημέρωση του επιχειρηματία για όσα συμβαίνουν γύρω του, τόσο γενικά, όπως φορολογικό πλαίσιο, εργατικό, αναπτυξιακά προγράμματα αλλά και ειδικά για τον κάθε κλάδο σε ότι νέο εξελίσσεται στο επάγγελμα του. Το Επιμελητήριο θα έχει και ρόλο εκπαιδευτή. Η εκπαίδευση θα είναι συνεχόμενη σε ότι νέο υπάρχει στην αγορά αλλά και επανακατάρτιση όπου απαιτείται. Η εξέλιξη του επιχειρηματία θα προέλθει και μέσα από τις δυνατότητες που θα του προσφέρει το Επιμελητήριο.
9. Δημιουργία ενεργειακών κοινοτήτων με συμμετοχή των επιχειρήσεων για φθηνό ρεύμα. Ένα project που έχει υλοποιηθεί σε άλλα Επιμελητήρια και μπορεί το Επιμελητήριο Ιωαννίνων να γίνει μπροστάρης, ώστε να μειώσει το λειτουργικό κόστος όσων επιχειρήσεων θέλουν να συμμετάσχουν σε αυτό το πρόγραμμα.
10. Οικονομική δημοκρατία με πάταξη της παραοικονομίας: Φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και πολλά άλλα βάλλονται καθημερινά από την παραοικονομία που υπάρχει. Επίσης τεράστιο ζήτημα τα κάθε λογής καλάθια του Υπουργείου Ανάπτυξης που διώχνουν τους καταναλωτές από τις τοπικές επιχειρήσεις. “Ήρθε η ώρα να σώσουμε τις επιχειρήσεις που υπάρχουν, από την παράνομη εργασία. Το επιμελητήριο με τον τρόπο αυτό θα αυξήσει τα μέλη του και θα είναι πιο δυνατό” τόνισε ο κ. Μπέκας.
11. Το Επιμελητήριο Ιωαννίνων να γίνει χώρος ανάπτυξης επιχειρήσεων. Με ένα υγιές περιβάλλον που θα ενημερώνει τον νέο επιχειρηματία, θα συμβουλεύει και θα καθοδηγεί, μέσα από καταρτισμένα στελέχη που το ίδιο το Επιμελητήριο θα δημιουργήσει. Ένας χάρτης επιχειρήσεων, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, θα διευκολύνει έναν νέο επιχειρηματία που θέλει να δημιουργήσει την δική του επιχείρηση.
12. Προνόμια μελών: Οι ενήμερες επιχειρήσεις μέλη του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων θα έχουν σειρά προνομίων, που το ίδιο το Επιμελητήριο θα προσφέρει ή και θα δημιουργήσει τις συνθήκες με επιχειρήσεις να προσφέρουν στα ενήμερα μέλη του. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τα χρήματα που πληρώνει η κάθε επιχείρηση, να επιστέφονται πίσω με την μορφή παροχών.
13. Τέλος οι νέοι που θα θελήσουν να δημιουργήσουν την δική τους επιχείρηση, το Επιμελητήριο θα είναι αυτό που θα τους σταθεί στα πρώτα τους βήματα στο επιχειρείν. Η βοήθεια μπορεί να είναι πολυεπίπεδη. Είτε με ενημέρωση, για ότι Ελληνικό ή Ευρωπαϊκό πρόγραμμα υπάρχει, είτε με την μορφή παροχών που θα επιλεγούν ανάλογα με την μορφή της επιχείρησης. Ένα πολύ μικρό παράδειγμα δωρεάν Internet για τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της επιχείρησης, δωρεάν eshops. Ένα μεγάλο φρένο στο brain drain και αναστροφή του φαινομένου αυτού.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.