Εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ: Την Τετάρτη η πρώτη λίστα μαρτύρων – Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση
Με την εκλογή προεδρείου άνοιξε χθες η αυλαία της Εξεταστικής Επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η οποία θα διερευνήσει υποθέσεις από το 1998 έως σήμερα. Οι εργασίες ξεκινούν την Τετάρτη με την κατάρτιση της πρώτης λίστας μαρτύρων, ωστόσο το κλίμα είναι ήδη ιδιαίτερα τεταμένο, καθώς η πολιτική κόντρα μεταξύ των κομμάτων έχει χτυπήσει «κόκκινο».
Το προεδρείο και οι πρώτες εντάσεις
Πρόεδρος της Επιτροπής εξελέγη ο Ανδρέας Νικολακόπουλος (ΝΔ), αντιπρόεδρος η Μαρία Συρεγγέλα και γραμματέας η Ιωάννα Λυτρίβη. Το αίτημα της αντιπολίτευσης για διακομματικό προεδρείο απορρίφθηκε, προκαλώντας την πρώτη εστία έντονης αντιπαράθεσης.
Ο βουλευτής της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης υπογράμμισε: «Θέλουμε άπλετο φως σε μία υπόθεση που ταλανίζει τη χώρα εδώ και χρόνια». Αντίθετα, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιλένα Αποστολάκη μίλησε για «γαλάζια εγκληματική οργάνωση στον ΟΠΕΚΕΠΕ».
Αιχμηρές δηλώσεις έγιναν και από τον Βασίλη Κόκκαλη (ΣΥΡΙΖΑ), τον Νίκο Καραθανασόπουλο (ΚΚΕ), τον Κυριάκο Βελόπουλο (Ελληνική Λύση), καθώς και τη Νέα Αριστερά, που έκανε λόγο για «κουκούλωμα της διαδικασίας». Η Ζωή Κωνσταντοπούλου (Πλεύση Ελευθερίας) κατέθεσε ερώτηση για ενδεχόμενη εμπλοκή του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργου Μυλωνάκη.
Η υπόθεση Σεμερτζίδου
Στο μικροσκόπιο της έρευνας βρίσκεται και η οικογένεια της Πόπης Σεμερτζίδου, η οποία μαζί με τον σύντροφό της και συγγενικά πρόσωπα φέρονται να εισέπραξαν τουλάχιστον 1,5 εκατ. ευρώ από ευρωπαϊκές επιδοτήσεις, χρήματα που –σύμφωνα με την Αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος– δεν διατέθηκαν για τους προβλεπόμενους σκοπούς.
Δεσμεύτηκαν περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας, μεταξύ των οποίων πολυτελή αυτοκίνητα Ferrari και Porsche, άλλα 30 επαγγελματικά οχήματα, καθώς και 11 ακίνητα και αγροτεμάχια. Η υπόθεση διαβιβάστηκε στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και την ΑΑΔΕ για περαιτέρω έλεγχο, καθώς υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για απάτη, ξέπλυμα χρήματος και πιθανή φοροδιαφυγή.
Η ίδια η κ. Σεμερτζίδου μιλά για «σκευωρία» και υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη παραιτηθεί από τη θέση της Συντονίστριας Κοινοτικών Πόρων και Γυναικείας Επιχειρηματικότητας.
Τι ακολουθεί
Στη δεύτερη συνεδρίαση της Εξεταστικής θα αποφασιστούν τα πρόσωπα που θα κληθούν ως πρώτοι μάρτυρες. Η υπόθεση αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, καθώς τα ποσά που φέρονται να διακινήθηκαν φτάνουν συνολικά τα 2,6 εκατομμύρια ευρώ την περίοδο 2019-2024.
Πηγή: ertnews.gr
Ακολούθησε το Epirusgate.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις
πηγή στη Google
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 252033