Εφ’ όλης της ύλης κριτική ασκεί με γραπτή δήλωσή του στην χθεσινή επίσκεψη Γεωργιάδη στην Ήπειρο και τα Γιάννινα, ο βουλευτής Ιωαννίνων και κοινοβουλευτικός υπεύθυνος στον τομέα της υγείας εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, κ. Ιωάννης Τσίμαρης.

Σε γραπτή δήλωσή του ο κ. Τσίμαρης καταγγέλλει πως τα σχέδια της ΝΔ δεν αφορούν ένα δημόσιο σύστημα υγείας αλλά το αντίθετο.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Τσίμαρη έχει ως εξής:

«Στα Νοσοκομεία της χώρας, όπως στο Γ.Ν. ‘Χατζηκώστα’ και στο Π.Γ.Ν.Ι. η χρηματοδότηση υπολείπεται του Ευρωπαϊκού μέσου όρου, κάτι που αποτελεί  πλέον μια παγιωμένη κατάσταση. Αποτέλεσμα, οι ελλείψεις σε φάρμακα ,λοιπό υγειονομικό υλικό και σε σύγχρονο εξοπλισμό ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων σημείωσαν νέο ρεκόρ δεκαετίας και διαμορφώθηκαν στα 1452 εκ.ευρώ . Οι καθυστερήσεις πληρωμών, αποτέλεσαν αιτία για την παραπομπή της Ελλάδας από την Κομισιόν στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ελλείψεις σε προσωπικό είναι μεγάλες με αποτέλεσμα  την δυσλειτουργία των Νοσοκομείων και τις κλειστές χειρουργικές αίθουσες έως  κατά 40% πανελλαδικά. Η πλασματική κάλυψη των οργανικών κενών στα Νοσοκομεία της πόλης είναι αποτέλεσμα της μη επικαιροποίησης των οργανογραμμάτων , τα οποία δεν ανταποκρίνονται στις υφιστάμενες ανάγκες των κλινικών και των νεοϊδρυθέντων μονάδων.

Τα τελευταία χρόνια αποτελεί δέσμευση των εκάστοτε υπουργών υγείας η κατάτμηση της 6ης ΥΠΕ. Από το 2019 είναι δέσμευση και της Κυβέρνησης της Ν.Δ..5 χρόνια δεν κατέστη δυνατό. Για τους Ηπειρώτες αποτελεί πάγιο αίτημα. Η υλοποίησή της θα πρέπει να συνοδεύεται με θεσμική αυτονομία των ΥΠΕ για ουσιαστική υγειονομική αποκέντρωση.

Όσον αφορά την χρηματοδότηση του προτεινόμενου ΤΕΠ στο Π.Γ.Ν.Ι. λόγω διοικητικών αστοχιών το τελευταίο διάστημα, ελλοχεύει ο κίνδυνος της μη ολοκλήρωσης  των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης από το Τ.Α.Α. καθώς  θα πρέπει το έργο που θα δημοπρατηθεί ως μελέτη και κατασκευή να μην “πέσει” στο σκόπελο ενδεχόμενου άγονου διαγωνισμού ή των ενστάσεων. Η προτεινόμενη κατασκευή υπολείπεται των πραγματικών αναγκών του ΠΓΝΙ το οποίο αποτελεί το 2ο πανελλαδικά Νοσηλευτικό Ίδρυμα σε πληρότητα.

Πώς θα αντιμετωπιστεί το επαναλαμβανόμενο “εντέλλεσθε” των γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες σε νοσοκομεία της Άρτας ή του Αγρινίου, με αποτέλεσμα την εξουθένωση του προσωπικού; Η Κυβέρνηση απαξιώνει συνειδητά το ΕΣΥ προκρίνοντας ένα μοντέλο πολλαπλών ταχυτήτων με κύριο κριτήριο πρόσβασης στις υπηρεσίες να είναι η  οικονομική δυνατότητα και όχι η ανάγκη για θεραπεία.

Επιπρόσθετα ο Υπουργός Υγείας ενημέρωσε εργαζομένους και πολίτες για την απροθυμία της κυβέρνησης να παρατείνει τις συμβάσεις σε προσωπικό φύλαξης, εστίασης και καθαριότητας. Με κυνικό τρόπο ανέφερε ότι υπάρχει έλλειψη εργαζομένων στους κλάδους αυτούς και άρα θα βρουν εύκολα εργασία μετά τη λήξη της σύμβασής τους. Η επιλογή των ιδιωτών στην κάλυψη των παραπάνω τομέων, χωρίς καν μελέτες κόστους-δημοσιονομικού οφέλους, δηλώνουν την πλήρη πρόθεση της κυβέρνησης να συρρικνώσει το Εθνικό Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Η προτεραιότητα της Ν.Δ. στην υγεία τα τελευταία 5 χρόνια της διακυβέρνησής της παραμένει μόνο σε εξαγγελίες επικοινωνιακού χαρακτήρα.

Εμείς ως ΠΑΣΟΚ πρεσβεύουμε ένα ΕΣΥ με δημόσιο χαρακτήρα , σύγχρονο, αποκεντρωμένο και αποτελεσματικό με ποιοτικές, καθολικές και δωρεάν υπηρεσίες. Και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Γιατί η Υγεία είναι δικαίωμα και όχι καταναλωτικό αγαθό».

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!