Τις θέσεις που εξέφρασε και στη σύσκεψη της Αποκεντρωμένης για το πρόβλημα της λειψυδρίας και της καταστροφής που προκλήθηκε λόγω έλλειψης νερού για άρδευση στον κάμπο της Λαψίστας, επαναλαμβάνει ο Γενικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων με ανακοίνωσή του για το πρόβλημα στην τάφρο της Λαψίστας.
“Η θέση της Ένωσης Αγροτών είναι ξεκάθαρη και αδιαπραγμάτευτη: άμεση αποζημίωση των παραγωγών για την οικονομική ζημία που υπέστησαν, καθώς και έναρξη έργων υποδομής που θα διασφαλίσουν την άρδευση την επόμενη χρονιά. Η Ένωση, μαζί με τους παραγωγούς, θα παρακολουθεί στενά την υλοποίηση των αποφάσεων και προειδοποιεί πως σε περίπτωση αθέτησης ή καθυστέρησης θα υπάρξουν δυναμικές κινητοποιήσεις” τονίζει η Ένωση στην ανακοίνωσή της.
Θυμίζουμε πως μετά από σειρά κινητοποιήσεων για το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες στον κάμπο δικαιοδοσίας του ΤΟΕΒ Κρύας – Λαψίστας, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα, με πρωτοβουλία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, ευρεία σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν οι βουλευτές του Νομού, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, οι δήμαρχοι Ιωαννιτών και Ζίτσας, εκπρόσωποι επιχειρήσεων, η Ένωση Αγροτών, ο ΤΟΕΒ Κρύας – Λαψίστας, καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Σκοπός της σύσκεψης ήταν η εξεύρεση λύσεων για τη λειψυδρία και τη ρύπανση στην τάφρο της Λαψίστας, που έχουν οδηγήσει σε μη άρδευση του κάμπου και σε δεινή θέση τους παραγωγούς, οι οποίοι απειλούνται με οικονομική καταστροφή χωρίς να έχουν καμία ευθύνη.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης αναδείχθηκαν όλα τα προβλήματα και συμφωνήθηκε σειρά ενεργειών με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ώστε να αποφευχθούν αντίστοιχα ζητήματα στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Παράλληλα, υπήρξαν δεσμεύσεις για την αποζημίωση των αγροτών που επλήγησαν λόγω της μη άρδευσης, ενώ τέθηκε και το ζήτημα των περσινών αποζημιώσεων (Μέτρο 23), οι οποίες δεν καταβλήθηκαν λόγω μη πιστοποίησης της μειωμένης παραγωγής. Οι βουλευτές δεσμεύτηκαν να μεταφέρουν το θέμα στο αρμόδιο Υπουργείο.
