«Γιάννενα Νέα Εποχή»: «Η δημοτική αρχή απαξιώνει την τοπική καλλιτεχνική δημιουργία»
Σφοδρή κριτική στον πρόεδρο της Δημοτικής Επιτροπής, Θωμά Γιωτίτσα, ασκεί η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή», με αφορμή αναφορά του στη «μιζέρια των τοπικών παραστάσεων», κατά τη συζήτηση για τη χρηματοδότηση δύο μεγάλων πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Για απαξίωση της τοπικής καλλιτεχνικής δημιουργίας κατηγορεί τη δημοτική αρχή Ιωαννίνων η παράταξη «Γιάννενα Νέα Εποχή», μετά την τοποθέτηση του προέδρου της Δημοτικής Επιτροπής, Θωμά Γιωτίτσα, στη συνεδρίαση της Τρίτης.
Η συζήτηση αφορούσε την εξειδίκευση πιστώσεων για τη θεατρική παράσταση «Μήδεια» του Ευριπίδη και τη συναυλία της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, δύο διοργανώσεις για τις οποίες προβλέπεται συνολική δημοτική χρηματοδότηση περίπου 50.000 ευρώ, αλλά και εισιτήριο για το κοινό.
Η συζήτηση στη Δημοτική Επιτροπή αφορούσε τη χρηματοδότηση της θεατρικής παράστασης «Μήδεια» και της συναυλίας της Ευανθίας Ρεμπούτσικα, με συνολική επιβάρυνση περίπου 50.000 ευρώ για τον Δήμο Ιωαννιτών, παρά το γεγονός ότι προβλέπεται και η διάθεση εισιτηρίων.
Η φράση που προκάλεσε την αντίδραση
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της παράταξης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης τέθηκαν ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο εισήχθησαν τα θέματα προς έγκριση και για την έλλειψη αναλυτικής εξειδίκευσης των δαπανών.
Παράλληλα, επισημάνθηκε η αντίφαση να χαρακτηρίζεται στην εισήγηση η παράσταση της «Μήδειας» ως δωρεάν, ενώ προβλέπεται η διάθεση εισιτηρίων.
Απαντώντας στην κριτική, ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής φέρεται να δήλωσε:
«Θέλουμε να διαιωνίσουμε τη μιζέρια των τοπικών παραστάσεων μόνο ή θέλουμε να αναβαθμίσουμε το πολιτιστικό προϊόν της πόλης;»
Η «Γιάννενα Νέα Εποχή» υποστηρίζει ότι η συγκεκριμένη φράση δεν στρέφεται μόνο κατά της αντιπολίτευσης, αλλά προσβάλλει συνολικά τους ανθρώπους του πολιτισμού των Ιωαννίνων.
Όπως αναφέρει, ο χαρακτηρισμός αγγίζει ηθοποιούς, σκηνοθέτες, μουσικούς, δημιουργούς, πολιτιστικούς συλλόγους και όλους όσοι παράγουν πολιτιστικό έργο στην περιοχή, συχνά με περιορισμένα μέσα.
«Η συρρίκνωση δεν είναι τυχαία, αλλά πολιτική επιλογή»
Η παράταξη συνδέει την τοποθέτηση του κ. Γιωτίτσα με τη μείωση ή την κατάργηση πολιτιστικών εκδηλώσεων στις τοπικές κοινότητες του Δήμου Ιωαννιτών τα προηγούμενα χρόνια.
Όπως σημειώνει, οι συγκεκριμένες διοργανώσεις φιλοξενούσαν τοπικές θεατρικές ομάδες, μουσικά σχήματα και καλλιτέχνες της περιοχής, δίνοντας ζωή στα χωριά και στις γειτονιές και φέρνοντας τους δημότες κοντά στην τοπική δημιουργία.
«Αν η τοπική καλλιτεχνική δημιουργία θεωρείται “μιζέρια”, τότε η συρρίκνωσή της δεν είναι τυχαία. Είναι πολιτική επιλογή», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.
Η «Γιάννενα Νέα Εποχή» διευκρινίζει ότι δεν αμφισβητεί την ανάγκη φιλοξενίας μεγάλων θεατρικών παραγωγών και καταξιωμένων καλλιτεχνών στα Ιωάννινα.
Υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι η αναβάθμιση του πολιτιστικού προϊόντος της πόλης δεν μπορεί να γίνεται μέσα από την απαξίωση των τοπικών δημιουργών ή μέσα από το δίλημμα «μεγάλες παραγωγές ή τοπικός πολιτισμός».
Καταλήγοντας, καλεί τη δημοτική αρχή να αποδοκιμάσει και να ανακαλέσει τον επίμαχο χαρακτηρισμό, ενώ θέτει το ερώτημα εάν οι τοπικές θεατρικές ομάδες, τα μουσικά σχήματα, οι πολιτιστικοί σύλλογοι και το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων συμμερίζονται την άποψη περί «μιζέριας» των τοπικών παραστάσεων.
Ακολούθησε το Epirusgate.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις
πηγή στη Google
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 252033