Να … «λογοδοτήσει» για τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της μελέτης για την αντιπλημμυρική προστασία του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, καλεί την Περιφερειακή Αρχή η «Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρειας Ηπείρου»
Εν όψει της συνεδρίασης λογοδοσίας και μετά το μπουρίνι της 18ης Αυγούστου 2024 στα Γιάννενα, όταν πλημμύρισε ένα μεγάλο μέρος της πόλης των Ιωαννίνων η «Λαϊκή Συσπείρωση» σημείωνε ότι αναδείχτηκε η ούτως ή άλλως διαπιστωμένη ανάγκη για αντιπλημμυρικά έργα στο λεκανοπέδιο.
Η Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, η οποία δεν εξέδωσε προειδοποιητικό εκείνη την ημέρα για τα πραγματικά επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, ως γνωστόν εξέδωσε απόφαση με την οποία κηρύσσει τις ΔΕ Ιωαννίνων και Περάματος σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης για ένα μήνα.
Στη σχετική ανακοίνωση της παράταξης του ΚΚΕ στην Περιφέρεια Ηπείρου τονίζεται χαρακτηριστικά: “Ως «Λαϊκή Συσπείρωση Περιφέρεια Ηπείρου», θέτουμε το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας ως ζήτημα απόλυτης προτεραιότητας, από την πρώτη μέρα δημιουργίας της Αιρετής Περιφέρειας αλλά και παλιότερα από την εποχή των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.
Απέναντι μας, και απέναντι στα λαϊκά συμφέροντα, βρίσκεται η λογική του κόστους για το κράτος και του οφέλους για το μεγάλο κεφάλαιο. Η λογική που κατατάσσει τα αντιπλημμυρικά έργα σε εκείνα τα έργα που δεν αποδίδουν κέρδη στο μεγάλο κεφάλαιο και άρα έχουν χαμηλή προτεραιοποίηση ,σε σχέση για παράδειγμα με τη δημιουργία κόμβων .
Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι ανάμεσα στα εκατοντάδες έργα του τεχνικού προγράμματος της Περιφέρειας, υπάρχουν μόνο 3 έργα για την αντιπλημμυρική προστασίας της Ηπείρου”.
Για την μελέτη σημειώνεται ότι τον Δεκέμβριο του 2021 αναδείχθηκε ο ανάδοχος και η σύμβαση υπογράφηκε 5 μήνες αργότερα, στις 5 Μάϊου του 2022 με συνολικό κόστος 942.637,03 (με ΦΠΑ).
Τα έργα της υπό ανάθεση μελέτης καλύπτουν τις περιοχές που σημειώνονται τα μεγαλύτερα προβλήματα βόρεια, δυτική νοτιοδυτική και ανατολική υπολεκάνες του Λεκανοπεδίου. Η μελέτη έχει στόχο την αντιμετώπιση της αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής ως ενιαίο σύνολο το οποίο θα είναι συμβατό και με τις προβλέψεις του εγκεκριμένου Σχεδίου Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας του Υδατικού Διαμερίσματος Ηπείρου.
Από την διακήρυξη προκύπτει ότι ως ημερομηνία έναρξης των προθεσμιών της σύμβασης του Αναδόχου ορίζεται η ημερομηνία υπογραφής του συμφωνητικού (δηλαδή στην περίπτωσή μας η 5η Μαϊου του 2022). Οι καθαροί χρόνοι εκπόνησης των επιμέρους φάσεων – σταδίων της μελέτης εκτιμώνται ως ακολούθως: Φάση 1 : 6 μήνες, Φάση 2 : 8 μήνες , Φάση 3 : 6 μήνες και Φάση 4 2 μήνες. Ο καθαρός χρόνος ολοκλήρωσης του μελετητικού αντικειμένου ορίζεται σε είκοσι δύο (22) μήνες.
Από το Μάιο του 2022 έχουν περάσει 27 μήνες, άρα η απολύτως απαραίτητη αυτή μελέτη όφειλε να έχει παραδοθεί και να είμαστε στη φάση των εγκρίσεων.
Προφανώς, ακόμα και αν ολοκληρωθεί η μελέτη, αυτό δεν σημαίνει ότι θα έχουν γίνει και τα έργα. Θα απαιτηθεί νέα χρονοβόρα διαδικασία απ αυτές που έχει νομοθετήσει το – επιλεκτικά ανίκανο να προστατεύσει το λαό- κράτος, σχολιάζει η “Λαϊκή Συσπείρωση”.
Σημειώνει ωστόσο ότι είναι σε κάθε περίπτωση χαρακτηριστικό ότι ενώ η μεγαλύτερη πόλη της ΒΔ Ελλάδας «πνίγηκε» σε δύο ώρες βροχής, η Περιφέρεια Ηπείρου όχι μόνο δεν έχει προγραμματίσει μεγάλα έργα για την ασφάλεια του λεκανοπεδίου αλλά ούτε καν ολοκληρώνει τις μελέτες.
Η “Λαϊκή Συσπείρωση” καλεί τον Περιφερειάρχη να απαντήσει αν παραδόθηκε η μελέτη, αν κατατέθηκαν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων των έργων διευθέτησης που προβλέπονται, αν είμαστε στη φάση των εγκρίσεων όπως προβλέπεται.
Αν όχι, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η Περιφέρεια Ηπείρου για να ολοκληρωθεί άμεσα η μελέτη, ώστε να ξεκινήσει η αναζήτηση χρηματοδότησης των προβλεπόμενων έργων.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.