Μπορεί για τον Υπουργό Υγείας να θεωρείται το θέμα με τις απευθείας αναθέσεις, τις οποίες διενήργησε κατά το έτος 2023 ο διοικητής του νοσοκομείου «Χατζηκώστα», μετά από την έκδοση του σχετικού πορίσματος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) και τον πειθαρχικό έλεγχο, τον οποίο άσκησε εναντίον του το υπουργείο Υγείας, αφού οι εξηγήσεις του διοικητή του «Χατζηκώστα» κρίθηκαν από το υπουργείο Υγείας ως επαρκείς και ο φάκελος της υπόθεσης αρχειοθετήθηκε από τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, όπως αποκάλυψε ο τελευταίος από το βήμα της βουλής, την περασμένη Πέμπτη.
Για την Ένωση των Νοσοκομειακών γιατρών ωστόσο, το θέμα δεν έληξε και σήμερα Δευτέρα, θα δοθεί εκ νέου συνέντευξη τύπου και αναλυτική ανακοίνωση.
Υπενθυμίζεται ότι η ΕΑΔ διαπίστωσε στον έλεγχό της ότι ο διοικητής του «Χατζηκώστα» είχε προβεί το 2023 σε απευθείας αναθέσεις, ύψους άνω των 4 εκατ. ευρώ, για τις ανάγκες των προμηθειών του νοσοκομείου, ενώ η ΕΑΔ σημειώνει στο πόρισμά της ότι τα εν λόγω 4 εκατ. ευρώ αποτελούν το 53% επί του συνόλου των προμηθειών του ιδρύματος για το 2023.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το σκεπτικό της αρχειοθέτησης της υπόθεσης εκ μέρους του υπουργείου Υγείας, σκεπτικό το οποίο δημοσίευσε προχθές το parapolitika.gr, «κατόπιν ενδελεχούς ελέγχου ο οποίος διενεργήθηκε από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.) για τις συναφθείσες συμβάσεις του έτους 2023, σχετιζόμενες με προμήθεια υπηρεσιών του Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων “Γ. Χατζηκώστας”, αφορώντας διαγωνισμούς καθότι οι εν λόγω διαγωνισμοί σχετιζόμενους με προμήθειες αντιδραστηρίων, υλικών αγγειοπλαστικής και ορθοπεδικών, καθώς και διαγωνισμούς για την ενίσχυση του Τμήματος Προμηθειών του Νοσοκομείου και την αντίστοιχη στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών του Νοσοκομείου, περιήλθε στο γραφείο του Υπουργού Υγείας συγκεκριμένο πόρισμα με τα στοιχεία Κ2622/23/2025 (έκθεση ελέγχου) της προαναφερόμενης υπηρεσίας μετά από σχετική καταγγελίας. Άμεσα, έλαβε χώρα πειθαρχικός έλεγχος του Διοικητή του Γ.Ν. Ιωαννίνων “Γ. Χατζηκώστας”, Σπ. Δερδεμέζη, ο οποίος κλήθηκε σε απολογία και κατόπιν επαρκών εξηγήσεων με το υπ΄ αριθμ. ΕΜΠ52/12-06-2025 σχετικό υποβληθέν απολογητικό υπόμνημά του, ο Υπουργός Υγείας προέβη στην αρχειοθέτηση της εν λόγω υπόθεσης, καθότι από τον εν λόγω έλεγχο δεν προέκυψε να πληρούται η αντικειμενική ή υποκειμενική υπόσταση οποιουδήποτε πειθαρχικού παραπτώματος του προαναφερόμενου Διοικητή».
Πάντως, σε ρεπορτάζ του epirusgate.gr την περασμένη Τετάρτη 16/6, υπήρχε η διαβεβαίωση από τη διοίκηση του “Χατζηκώστα” πως δεν βρισκόταν σε γνώση τους κανένα πόρισμα ελέγχου της ΕΑΔ σε βάρος του διοικητή. Πράγμα δύσκολο… αφού σύμφωνα με το έγγραφο που δημοσιεύει το parapolitika.gr, ο κ. Δερδεμέζης είχε συντάξει και αποστείλει από 12/6 απολογητικό υπόμνημα στο Υπουργείο Υγείας.
Ακολουθήστε το
στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.