• Γράφει η Μαίρη Τζώρα

Με πληρότητες που αγγίζουν το 100% υποδέχονται τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς όλοι οι προορισμοί στην Ήπειρο.

Στην Κόνιτσα, το Ζαγόρι, το Μέτσοβο, τα Τζουμέρκα, την πόλη των Ιωαννίνων, καταφθάνουν επισκέπτες από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη αλλά και από τα νησιά.

Ξενοδοχεία και ξενώνες «ντύθηκαν στα γιορτινά» για τους φιλοξενούμενους. Οι τιμές όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων Στάθης Σιούτης, είναι για όλους.

«Τα δίκλινα δωμάτια με πρωινό κυμαίνονται από 70 έως 350 ευρώ, ανάλογα με την κατηγορία και τις απαιτήσεις των επισκεπτών».

Μπορεί φέτος ο καιρός να μην έφερε χιόνια, ωστόσο οι επισκέπτες έχουν αμέτρητες επιλογές για δραστηριότητες στην φύση της Ηπείρου, στα γεφύρια, στα όμορφα πετρόχτιστα χωριά και βεβαίως, η γαστρονομία του τόπου, χαρίζει γευστικές απολαύσεις. Οι ηπειρώτικες πίτες με το χειροποίητο φύλλο, τα κοντοσούβλια και οι γάστρες, πλημμυρίζουν με μυρωδιές τις γειτονιές, τα λιθόστρωτα καλντερίμια δημιουργώντας μία απολαυστική ατμόσφαιρα.

Με την υπόσχεση να επιστρέψεις

Στις νοτιοανατολικούς πρόποδες του Γράμμου ξεφυτρώνουν ως μνημεία αρχιτεκτονικής τα χωριά των μαστόρων της πέτρας. Με αφετηρία την Κόνιτσα η εκδρομή στα Μαστοροχώρια προσφέρει στον επισκέπτη, όχι μόνο μοναδικές εικόνες αλλά και πληροφορίες για τη ζωή στις αλλοτινές εποχές. Το Πληκάτι είναι το πιο μακρινό, καθώς απέχει από την Κόνιτσα 44 χιλιόμετρα. Μετά το περίφημο μαστοροχώρι, η Πυρσόγιαννη, η διαδρομή είναι μαγική μέσα στα δάση δρυός, μαυρόπευκου, ελάτης και οξιάς. Ο οικισμός απλώνεται στα 1240 μέτρα υψόμετρο. Τα καλντερίμια, τα πέτρινα σπίτια, οι ιστορικού ναοί προκαλούν θαυμασμό και αποζημιώνουν τον επισκέπτη.

Χωριά από πέτρα και ξύλο. Ανέγγιχτο από τον χρόνο, στο Σμόλικα, το Γαναδιό, διηγείται την ιστορία του. Βρίσκεται σε απόσταση 30 χιλιόμετρα από την Κόνιτσα στην παλιά εθνική οδό Ιωαννίνων Κοζάνης. Ο σπουδαίος αρχιτεκτονικός του πλούτος, το συμπεριέλαβε το 1979 στον κατάλογο των παραδοσιακών οικισμών. Ο ιερός ναός των Ταξιαρχών, η πλακόστρωτη πλατεία, τα πέτρινα γεφυράκια, μεγάλα πέτρινα κτήρια, αρχοντόσπιτα, πυργόσπιτα συνθέτουν την μοναδικότητα του Γαναδιού.

Οι κατηγορίες των κατοικιών δήλωναν την οικονομική επιφάνεια της κάθε οικογένειας. Τα σπίτια, που χτίστηκαν σε σχήμα «Π», ανήκαν στους άρχοντες, εκείνα που είχαν διάταξη «Γ» στη μεσαία τάξη και τα απλά τετράγωνα ήταν των φτωχών. Τα χρώματα που κυριαρχούν στα παράθυρα, τις πόρτες και στο εσωτερικό των σπιτιών είναι ώχρα, βαθύ πράσινο και μπορντό.

Η ιερά μονή της Παναγίας Μολυβδοσκέπαστης, το βυζαντινό μοναστήρι με τη φρουριακά αρχιτεκτονική και τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, κρατά ανοιχτή την πύλη του καθημερινά για τους πιστούς. Απέχει 20 χιλιόμετρα από την Κόνιτσα, δίπλα στον Αώο ποταμό και τα ελληνοαλβανικά σύνορα.

Κρυμμένο μέσα στα βουνά του Ζαγορίου, το χωριό Δίκορφο η Δικόρυφο. αποτελεί ένα μικρό άγνωστο παράδεισο. Στην πλατεία, γύρω από τον αιωνόβιο πλάτανο και μία πέτρινη βρύση βρίσκονται η παλιά εκκλησία του Αγίου Μηνά του Αιγυπτίου με το εντυπωσιακό καμπαναριό και το παλιό σχολείο. Τα σπίτια του χωριού είναι επιβλητικά, αρχοντόσπιτα, χτισμένα με πέτρα και μαύρη πλάκα, ενώ πολλά από αυτά έχουν διάκοσμο από Χιοναδίτες ζωγράφους.

Στα Τζουμέρκα, μέσα στο βουητό του Καλαρρύτικου ποταμού, το Συρράκο και οι Καλαρρύτες, οι δύο αετοφωλιές της Πίνδου, όπως συνηθίζεται να αποκαλούν τα δύο πέτρινα χωριά που τα χωρίζει το φαράγγι του Χρούσια, μοιάζουν βγαλμένα από παραμύθι. Είναι χτισμένα στα 1200 μέτρα υψόμετρο. Η αρχιτεκτονική τους, τα μεγάλα σπίτια, τα λιθόστρωτα, οι ιεροί ναοί μαρτυρούν πως τα δύο χωριά γνώρισαν εποχές ευημερίας.

Στον δρόμο που συνδέει τα δύο χωριά, η ιερά μονή Κηπίνας, από τον 13ο αιώνα, έχει φωλιάσει μέσα σε απότομο βράχο και στην είσοδο ενός σπηλαίου. Η θέση της προκαλεί δέος, το ίδιο και η ιστορία της. Η μονή κατά το τέλος της δεκαετίας του 1990, βρέθηκα στο στόχαστρο ιερόσυλων, οι οποίοι άρπαξαν από το τέμπλο του μικρού ναού σπάνιες εικόνες.

Με μία ιστορία 15 εκατομμυρίων ετών το σπήλαιο της Ανεμότρυπας είναι το μοναδικό σπηλαίο στην Ελλάδα που διασχίζει σε όλο το μήκος του ποτάμι. Το σπήλαιο βρίσκεται 3 χιλιόμετρα από τα Πράμαντα και απέχει 60 χιλιόμετρα από την πόλη των Ιωαννίνων. Σε κοντινή απόσταση, οι δίδυμοι καταρράκτες πάνω από το ομώνυμο χωριό, κόβουν την ανάσα. Είναι μια μεγαλειώδης δημιουργία της φύσης. Ο ένας, έχει ύψος 87 μέτρα και ο άλλος, 100 μέτρα. Η πρόσβαση είναι εύκολη, τόσο από την επαρχιακή οδό και στην συνέχεια, από λιθόστρωτο μονοπάτι.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!