Ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την “πολύ έντονη αποδοκιμασία” της Γαλλίας και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να “υπερασπιστεί αποφασιστικά τα ευρωπαϊκά συμφέροντα” μετά την απειλή του Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή δασμών 30% στα προϊόντα της ΕΕ από την 1η Αυγούστου.
Ο Γάλλος πρόεδρος, μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα Χ, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να “επιταχύνει την προετοιμασία αξιόπιστων αντιμέτρων” και να κινητοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία της, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία μέχρι την προθεσμία.
Υπογραμμίζοντας τις διαπραγματεύσεις της ΕΕ με τις ΗΠΑ, ο Μακρόν τόνισε ότι περισσότερο από ποτέ, η Επιτροπή πρέπει να επιβεβαιώσει τη δέσμευση της Ένωσης να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της. Παράλληλα, επανέλαβε τη στήριξη της Γαλλίας στην Επιτροπή για μια συμφωνία που θα αντανακλά τον σεβασμό μεταξύ των εμπορικών εταίρων.
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, καταδίκασε τους νέους δασμούς που ανακοίνωσε ο Τραμπ, ενώ η ΕΕ συνεχίζει να επιδιώκει μια εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ.
Η απόφαση Τραμπ, που δικαιολογήθηκε με την ανισορροπία στο εμπορικό ισοζύγιο, έρχεται σε μία περίοδο αυξημένων εμπορικών εντάσεων, καθώς το 2024 οι ΗΠΑ παρουσίασαν εμπορικό έλλειμμα 236 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την ΕΕ, εντείνοντας την πίεση για την επίτευξη συμφωνίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
