Η κυβέρνηση Νετανιάχου βρίσκεται σε δύσκολη θέση μετά την υιοθέτηση από το ΣΑ του ΟΗΕ του ψηφίσματος για «άμεση και διαρκή κατάπαυση πυρός» στη Γάζα καθώς οι ΗΠΑ για πρώτη φορά δεν άσκησαν βέτο αλλά απείχαν από την ψηφοφορία.

Ο εκνευρισμός του Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν κρύβεται καθώς πριν ακόμα ξεκινήσει η ψηφοφορία, το γραφείο του δημοσίευσε… προειδοποίηση στις ΗΠΑ πως εάν δεν ασκήσουν βέτο θα ακυρωθεί η προγραμματισμένη επίσκεψη Ισραηλινών αξιωματούχων στην Ουάσιγκτον με θέμα την χερσαία εισβολή στη Ράφα.

Μετά την απόφαση ο Νετανιάχου όντως ακύρωσε την επίσκεψη στέλνοντας μήνυμα στις ΗΠΑ ότι πλέον μπορεί να κινηθεί και χωρίς τη στήριξή τους, κάνοντας ο ίδιος ό,τι θεωρεί ό,τι πρέπει να γίνει.

Οι ΗΠΑ δήλωσαν την «απογοήτευσή» τους για την απόφαση των συμμάχων τους και τόνισαν ότι η αποχή από την ψηφοφορία δεν σημαίνει αλλαγή στάσης στον πόλεμο. «Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τη Ράφα με τους εταίρους μας» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, ενώ εμφανίστηκε για άλλη μια φορά καθησυχαστικός επαναλαμβάνοντας ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ενδείξεις ότι το Ισραήλ ετοιμάζει μία χερσαία εισβολή τις επόμενες ημέρες.

 

Λίγες ώρες μετά την απόφαση του ΟΗΕ, ο βετεράνος πολιτικός Γκιντεόν Σαάρ ανακοίνωσε απόψε ότι παραιτείται από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Μπενιαμίν Νετανιάχου επειδή δεν τον συμπεριέλαβαν στο πολεμικό υπουργικό συμβούλιο.

Ο Σαάρ, που ήταν υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, εντάχθηκε στην κυβέρνηση του Νετανιάχου όπως και άλλα στελέχη της αντιπολίτευσης μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Η αποχώρησή του, καθώς και ενός συμμάχου του, δεν αναμένεται ότι θα επηρεάσει τη σταθερότητα της κυβέρνησης, η οποία εξακολουθεί να διαθέτει σαφή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Ο Σαάρ ήταν εσωκομματικός αντίπαλος του Νετανιάχου στο δεξιό κόμμα Λικούντ αλλά στη συνέχεια προσχώρησε στο κεντρώο μπλοκ του Μπένι Γκαντζ. Μαζί εντάχθηκαν στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας όμως ο Γκαντζ έγινε μέλος του μικρού «πολεμικού συμβουλίου» όπου λαμβάνονται οι αποφάσεις, ενώ ο Σαάρ όχι.

«Δεν μπορώ να φέρω την ευθύνη εάν δεν έχω, κατά την κρίση μου, μια πραγματική δυνατότητα να επηρεάσω την πολιτική ατζέντα. Απλώς δεν βλέπω κανένα όφελος σε όλο αυτό», είπε ο Σαάρ. Η αποχώρησή του δεν θεωρείται έκπληξη, αφού νωρίτερα αυτόν τον μήνα είχε διακόψει και τη συμμαχία του με τον Γκαντζ.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!