«Καλπάζουν» τα ενοίκια στη χώρα και ειδικά στην Αθήνα, που έως και 50% αύξηση έχουν καταγράψει οι μέσες ζητούμενες τιμές ενοικίασης κατοικιών.

Τα πρωτεία της ακρίβειας με διαφορά, τα κατέχουν τα Νότια Προάστια, ο Πειραιάς και τα Δυτικά Προάστια. Εκτός του λεκανοπεδίου, σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν και τα ενοίκια στη Χαλκιδική αλλά και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Το μέσο ενοίκιο στη Βουλιαγμένη ανέρχεται στα 18,1€/τ.μ., ενώ στην Γλυφάδα κυμαίνεται στα 15€/τ.μ. Τιμές οι οποίες είναι αυξημένες κατά 10,5% σε σχέση με το 2022.

Στα ύψη βρίσκονται τα ενοίκια στο κέντρο της Αθήνας, με τιμές των 10 ευρώ/τ.μ. Στο Κουκάκι τα ενοίκια κυμαίνονται στα 10 με 12 ευρώ ανά τ.μ., στα Εξάρχεια φτάνουν στα 9 με 10 ευρώ ανά τ.μ.

Πανάκριβα
Με διαφορά, ωστόσο, οι ακριβότερες περιοχές του κέντρου είναι το Κολωνάκι και η Πλάκα, όπου τα ενοίκια σήμερα ανέρχονται πάνω από τα 16 ευρώ ανά τ.μ. Στο Π. Ψυχικό και στη Φιλοθέη, παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των ακινήτων που μισθώνονται πρόκειται για κατασκευές άνω των 40 ετών, οι τιμές των ενοικίων κυμαίνονται μεταξύ 12 με 20 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Τα σπίτια, μάλιστα, χτυπούν τιμές ρεκόρ ακόμα και όταν δεν είναι πλήρως ανακαινισμένα σε κουφώματα, κουζίνες και μπάνια.

Πρωταθλητές πάντως είναι πάντα, σε ποσοστό αύξησης, τα δυτικά προάστια. Από τα μόλις 5,3 ευρώ/τ.μ. σε 8,05 ευρώ/τ.μ. Σε ό,τι αφορά τις πιο ακριβές περιοχές του Πειραιά και των προαστίων του, με διαφορά κερδίζει το Μοσχάτο με 9,4 ευρώ/τ.μ. και το κέντρο του Πειραιά με επίσης 9,4 ευρώ/τ.μ.

Από την άλλη, τα υψηλά ενοίκια δε σημαίνουν πάντα κέρδος για τον ιδιοκτήτη. Κάποιοι ενοικιαστές θα πουν το «ναι» ακόμα και σε εξωφρενικές τιμές αλλά δε θα τις πληρώσουν.

Στη Θεσσαλονίκη, το μετρό αλλάζει τα πάντα. Τα ενοίκια στο κέντρο της πόλης έφτασαν τα 8,5 ευρώ ανά τ.μ. Επίσης, στη Χαλκιδική τα ενοίκια έφτασαν τα 30€/τ.μ.

Από την άλλη, πολλοί ιδιοκτήτες προτιμούν την πώληση από την ενοικίαση.

Αποκαλυπτική της απροθυμίας χιλιάδων ιδιοκτητών να νοικιάσουν το σπίτι τους, έναντι εκείνων που προτιμούν την πώλησή του, είναι η εικόνα που προκύπτει με βάση τον αριθμό των διαθέσιμων αγγελιών. Συγκεκριμένα, όπως δείχνουν τα νούμερα, ο αριθμός των διαθέσιμων ακινήτων προς πώληση είναι πολλαπλάσιος του αντίστοιχου αριθμού των διαθέσιμων ακινήτων προς ενοικίαση.

Την ίδια ώρα, η εκρηκτική άνοδος του Airbnb δε φαίνεται να αφήνει περιθώρια για να πιστέψει κάποιος πως τα πράγματα θα εξομαλυνθούν.

Βαθαίνει η κρίση
Την ίδια στιγμή που οι τιμές των ακινήτων βρίσκονται μια ανάσα μακριά από το ιστορικό υψηλό που είχαν καταγράψει το μακρινό 2007, τα στοιχεία καταδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίον συνετελέσθη η όξυνση του προβλήματος.

Ειδικότερα, ενώ ο μέσος μισθός αυξήθηκε κατά 19% από το 2020 μέχρι σήμερα (1.050 ευρώ ήταν το 2020, 1.250 σήμερα), οι τιμές των ακινήτων αυξήθηκαν από 35% μέχρι και 40%. Έτσι, την τελευταία 4ετία, οι πολίτες στη χώρα μας δεν ήταν δυνατόν να εξοικονομήσουν χρήματα για στέγαση – κάτι που σίγουρα δεν μπορούν και τώρα.

 

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!