Προσπάθεια να κρύψει τις ευθύνες της κατασκευάστριας εταιρείας του έργου στην Αρίστη όπου το εργατικό δυστύχημα στοίχισε τη ζωή σε έναν άνθρωπο, βλέπει στη χθεσινή γραπτή δήλωση Καχριμάνη περί «έμπειρου εργαζόμενου» που έχασε τη ζωή του, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων.

Προσπάθεια να χαρακτηριστεί “έμπειρος” ο εργάτης και άρα υπεύθυνος για το δυστύχημα…

“Δεν θα περιμέναμε τίποτα λιγότερο από τον εκπρόσωπο των εργολάβων στην Ήπειρο που συνηθίζει μάλιστα να επιβλέπει μόνος του τα έργα της Περιφέρειας” τονίζει το Εργατικό Κέντρο. Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου, στη χθεσινή του δήλωση φρόντισε να ψάξει να μάθει αν ο εργαζόμενος που βρήκε τραγικό θάνατο στο εργοτάξιο ήταν έμπειρος ή άπειρος και δεν φρόντισε να μάθει αν υπήρχε οποιοδήποτε μέτρο προστασίας της ζωής του στο εργοτάξιο.

Παράλληλα, ρίχνει βαριές ευθύνες στην Περιφέρεια Ηπείρου ως αναθέτουσα αρχή του έργου, το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων σημειώνοντας: “Γνωρίζει καλύτερα απ τον καθένα, ότι η Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας όφειλε να επιβλέπει το έργο της. Αν το επέβλεπε, θα είχε διαπιστώσει την έλλειψη ακόμα και στοιχειωδών μέτρων αντιστήριξης για την προστασία της ζωής των εργαζόμενων, απ αυτά που προβλέπει ο νόμος και θα σταματούσε τις εργασίες για να κληθούν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να επιβάλουν την προστασία των εργαζόμενων.

Οι εργολάβοι για να πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους δεν τηρούν απολύτως κανένα μέτρο προστασίας και η Περιφέρεια τους καλύπτει. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν ενεργοποιούνται παραμόνο αν γίνουν καταγγελίες αλλά και τότε δεν έχουν προσωπικό για να ελέγξουν τους κινδύνους και οι οικοδόμοι σακατεύονται καθημερινά στα γιαπιά. Ελλάδα 2.0!

Ο Περιφερειάρχης, αντί να καταδείξει την εταιρία ως μοναδικό και αποκλειστικό υπεύθυνο για το θάνατο ενός εργάτη «δίνει σήμα» να σταματήσει κάθε συζήτηση μέχρι να διερευνηθούν τα αίτια. Αυτό βολεύει την εταιρία, αυτό κάνει κι αυτός.

Μέσα σε όλα αυτά, οι δηλώσεις προς την οικογένεια περί συμπαράστασης «με κάθε δυνατό τρόπο» περισσότερο μοιάζουν με προσπάθεια συγκάλυψης παρά ως ειλικρινής συμπαράσταση.

Ειλικρινής συμπαράσταση στην οικογένεια του συναδέλφου μας σημαίνει να αποδοθούν όλες οι ευθύνες σε όσους είναι υπεύθυνοι. Υπεύθυνη είναι η εργοδοσία που δεν τήρησε ούτε τα βασικά μέτρα ασφάλειας, υπεύθυνοι είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους και της Περιφέρειας που είναι επιβλέπουσα αρχή, υπεύθυνες είναι οι κυβερνήσεις που διέλυσαν τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για να πολλαπλασιάζει τα κέρδη η εργοδοσία”.

Το Εργατικό Κέντρο εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στην οικογένεια του Βασίλη, μαζί με την υπόσχεση ότι δεν θα επιτρέψει το έγκλημα αυτό να συγκαλυφθεί κάτω από τα ωραία λόγια της «συμπαράστασης»

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!