Με την στήριξη του Ιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων
ΑΠΟ 8 ΜΑΙΟΥ ΤΑ ΙΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΘΑ ΠΑΡΑΜΕΙΝΟΥΝ ΚΛΕΙΣΤΑ ΛΟΓΩ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ

Τα προβλήματα των εργαστηριακών ιατρών εξαιτίας του μνημονιακού νόμου claw-back/rebate, που εφαρμόζεται εδώ και 12 χρόνια σε συνδυασμό με τις υποκοστολογήσεις πολλών εξετάσεων σε σχέση με το ΦΕΚ του 1991, έχουν φέρει σε αδιέξοδο τα ιατρεία τους. Παράλληλα, η επι 12 χρόνια υφαρπαγή μέσω claw back και rebate κινδυνεύει να οδηγήσει σε έκπτωση της ποιότητας των εργαστηριακών εξετάσεων.

Οι «λύσεις» που προσπάθησαν να δοθούν από ΥΥ και ΕΟΠΥΥ παλιότερα αγνοούσαν τρία βασικά στοιχεία:
• Δεν είναι συμβατός ο συνδυασμός κλειστός προυπολογισμός με ανοιχτή  συνταγογράφηση.
• Η αδυναμία της πολιτείας, του ΥΥ, του ΕΟΠΥΥ και όποιου άλλου εμπλεκόμενου, να εφαρμόσει τους επιστημονικούς και οικονομικούς όρους συνταγογράφησης όπως γίνεται σε όλες τις ευνομούμενες πολιτείες και τα συστήματα υγείας.
• Όλες οι «ποινές» δηλαδή claw-back/rebate, υποκοστολόγηση και συσσωρευόμενα χρέη, πέφτουν στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ εργαστηριακούς γιατρούς οι οποίοι δεν προκαλούν την υπέρβαση του προϋπολογισμού και δεν είναι στο χέρι τους να ελέγξουν την συνταγογράφηση.

Έχουν φτάσει πλέον στο σημείο μηδέν, όπου τα ιατρεία αδυνατούν να αντιμετωπίσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις, όσοι θέλουν να συνταξιοδοτηθούν να σκέφτονται το υπέρογκο χρέος προς τον ΕΟΠΥΥ που πρέπει να πληρώσουν αυτοί και τα παιδιά τους και η ποιότητα της εκτέλεσης των εργαστηριακών εξετάσεων να υποχωρεί συνεχώς . Έχουν φτάσει στο σημείο που δεν μπορούν να ασκήσουν ορθώς επιστημονικά την ιατρική που θέλουν και διδάχθηκαν

Ο,ΤΙ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΕΙΤΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΖΗΜΙΩΝΕΤΑΙ

 

Η ανακοίνωση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου

Οι εργαστηριακοί γιατροί πρόκειται να κλείσουν τα ιατρεία τους από τις 8 Μαΐου και οι λόγοι περιγράφονται εν συντομία στο παρακάτω κείμενο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου που διανέμουν οι γιατροί στους ασθενείς τους:

Έχει περάσει μία δεκαετία διαρκούς υφαρπαγής των αποζημιώσεων (clawback) των συμβεβλημένων εργαστηρίων με τον ΕΟΠΥΥ.

Έχει περάσει μία δεκαετία κατάθεσης προτάσεων για τον περιορισμό της υπερσυνταγογράφησης εργαστηριακών εξετάσεων και την αντιμετώπιση της προκλητής ζήτησης.

Έχει περάσει μία δεκαετία χωρίς την ουσιαστική εφαρμογή Πρωτοκόλλων ορθής άσκησης της Ιατρικής.

Η λογική εφαρμογής κλειστού προϋπολογισμού στην Π.Φ.Υ. από πλευράς της Πολιτείας οφείλει να καλύπτει όχι μόνο τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. αλλά και τους Επιστήμονες που παρέχουν έργο.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού του Συμβουλίου καλύπτει απόλυτα τις επερχόμενες κινητοποιήσεις που έχουν εξαγγείλει οι περιφερειακές Ενώσεις Εργαστηριακών Ιατρών και καλεί την Πολιτεία να αναλογιστεί άμεσα την κρισιμότητα της κατάστασης.

 

 

 

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!