Led Δήμου Ιωαννιτών: Χωρίς ορίζοντα έναρξης της αντικατάστασης, με μια διαπραγματευτική νίκη για το Δήμο
Η δημοτική αρχή Ιωαννίνων επιμένει ότι η σύμβαση του οδοφωτισμού με LED είναι δυσμενής για τον Δήμο και συνεχίζει τις διαπραγματεύσεις με την ανάδοχο κοινοπραξία, επιδιώκοντας καλύτερους όρους για τους δημότες.
Παρά την εξώδικη πρόσκληση της αναδόχου κοινοπραξίας και τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί αδιαφάνειας, ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας επέμεινε ότι η σύμβαση του οδοφωτισμού με λαμπτήρες led αποτελεί μια «λεόντεια συμφωνία» για τον Δήμο Ιωαννιτών, διαβεβαιώνοντας ότι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται με στόχο να διορθωθούν κρίσιμα σημεία της σύμβασης πριν προχωρήσει η υλοποίησή της. «Δεν είμαστε ανόητοι να μην είχαμε φωτίσει την πόλη, αν η σύμβαση ήταν προς όφελος των δημοτών», ανέφερε χαρακτηριστικά στη συνεδρίαση λογοδοσίας της δημοτικής αρχής, στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας.
Όπως ανέφερε, η σημερινή διοίκηση χρειάστηκε χρόνο για να μελετήσει τη σύμβαση, καθώς παρέλαβε την υπόθεση χωρίς επαρκή εικόνα. «Αν η σύμβαση ήταν καλή και υπέρ των δημοτών, θα την τρέχαμε όσο πιο γρήγορα μπορούσαμε. Δεν είμαστε ανόητοι να μην είχαμε φωτίσει τον Δήμο», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μπέγκας σημείωσε ότι οι συζητήσεις με την ανάδοχο κοινοπραξία συνεχίζονται, με στόχο να διασφαλιστεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τους δημότες. Ανέφερε, μάλιστα, ως βασικό σημείο διαφωνίας το αν ο οδοφωτισμός αφορά μόνο το οδόστρωμα ή και τα πεζοδρόμια, υπογραμμίζοντας ότι ο ανεξάρτητος ελεγκτής δικαίωσε τη θέση του Δήμου πως πρέπει να καλύπτονται και τα πεζοδρόμια, γεγονός που συνιστά μια διαπραγματευτική νίκη της δημοτικής αρχής που από ό,τι φαίνεται θα πάει μέχρι τέλους της διαπραγμάτευση, χωρίς να μπορεί να απαντήσει οριστικά και ξεκάθαρα τώρα, πότε ακριβώς θα ξεκινήσει το έργο της αντικατάστασης του οδοφωτισμού.
Ένα ακόμη «αγκάθι», σύμφωνα με τον δήμαρχο, αφορά τον όρο της σύμβασης που προβλέπει υποχρέωση του αναδόχου για εργασίες συντήρησης έως 300.000 ευρώ. Ο Δήμος ζητά να αποσαφηνιστεί ποιος θα έχει την ευθύνη παρέμβασης σε περίπτωση βλαβών στις υποδομές κατά τη διάρκεια των 12 ετών λειτουργίας του έργου.
Ο δήμαρχος υπογράμμισε ότι στόχος της δημοτικής αρχής είναι να ολοκληρωθεί η σύμβαση, αλλά με όρους που θα είναι υπέρ των δημοτών. Σε ό,τι αφορά το εξώδικο της αναδόχου εταιρείας, ανέφερε ότι, σύμφωνα με τη νομική υπηρεσία, ο Δήμος δεν κινδυνεύει, καθώς μονομερής καταγγελία της σύμβασης από τον ανάδοχο «δεν στέκει». “Τον διαγωνισμό τον παλεύουμε για να πετύχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για τους δημότες” τόνισε ο κ. Μπέγκας απαντώντας στην κριτική του Γ. Λαδιά.
Στη δευτερολογία του ο κ. Παπαγεωργίου ζήτησε εκ νέου σαφείς απαντήσεις για το περιεχόμενο και τα χαρακτηριστικά της διαπραγμάτευσης μεταξύ δημοτικής αρχής και αναδόχου, με το Δήμαρχο να απαντά πως και μόνο ο όρος της κατά 80% αποζημίωσης του αναδόχου, αν η σύμβαση δεν προχωρήσει με υπαιτιότητα του Δήμου, χαρακτηρίζει τη σύμβαση λεόντειο. Ο κ. Μπέγκας υποστήριξε πως ο Δήμος δεν κινδυνεύει από τις ενέργειες του αναδόχου.
Ακολούθησε το Epirusgate.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις
πηγή στη Google
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 252033