Μετά το πυρηνικό δυστύχημα του Τσερνόμπιλ, που έλαβε χώρα στις 26 Απριλίου του 1986 πολλά ζώα μολύνθηκαν με ραδιενέργεια.
Γνωρίζαμε πως τα αγριογούρουνα στη νοτιοανατολική Γερμανία είχαν υψηλά επίπεδα ραδιοενεργού καισίου τότε. Αλλά τα επίπεδα με τα χρόνια μειώθηκαν στα υπόλοιπα ζώα, ενώ παρέμεναν υψηλά στα αγριογούρουνα. Το φαινόμενο ονομάστηκε «παράδοξο του αγριόχοιρου».
Νέα έρευνα – δημοσιεύθηκε στο Environmental Science & Technology – δείχνει ότι οι δοκιμές πυρηνικών όπλων από τα μέσα του 20ου αιώνα ήταν υπεύθυνες για το 12-68% της μόλυνσης σε αυτά τα δείγματα.
Μετά το Τσερνόμπιλ, υπήρξε αύξηση του καισίου-137 στο περιβάλλον. Το στοιχείο έχει διάρκεια ημιζωής 30 χρόνια. Ωστόσο ένα πολύ πιο σταθερό ισότοπο, το καίσιο -135 το οποίο δημιουργείται μέσω πυρηνικής σχάσης, έχει χρόνο ημιζωής πάνω από 2 εκατομμύρια χρόνια.
Η ομάδα ανέλυσε 48 δείγματα κρέατος αγριόχοιρων τα οποία συλλέχθηκαν από κυνηγούς μεταξύ 2019 και 2021, από 11 περιοχές της Βαυαρίας. Τα επίπεδα ραδιενεργού καισίου ήταν υψηλότερα από τα όρια ασφαλείας της Γερμανίας στο 88% των δειγμάτων.
Η μελέτη αναδεικνύει πως οι στρατηγικές αποφάσεις να πραγματοποιηθούν ατμοσφαιρικές πυρηνικές δοκιμές πριν 80 χρόνια, έχουν ακόμα επιπτώσεις σε απομακρυσμένα φυσικά περιβάλλοντα, στην άγρια ζωή και στην ασφάλεια των τροφίμων του ανθρώπου σήμερα.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!