Μια νέα δυσάρεστη ανακοίνωση ήρθε ως κεραυνός να προστεθεί στα αρνητικά της περιοχή μας. Σα να μην έφτανε το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Εθνικής Τράπεζας, ανακοινώθηκε και από τη διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς το κλείσιμο του υποκαταστήματός της στην Κόνιτσα. Μέρα με τη μέρα, χρόνο με τον χρόνο μπαίνει λουκέτο στις υπηρεσίες και έτσι ο πολύπαθος τόπος μας φθίνει με προοπτική το μαρασμό του.

Αυτός ο τόπος, η ΚΟΝΙΤΣΑ που ’με νύχια και με δόντια’ κατάφερε για πολλά χρόνια να σταθεί όρθιος, με ευθύνη της ελληνικής πολιτείας σε όλα της τα επίπεδα, οδηγείται σε κατάρρευση. Ίσως, όταν κλείνει μια υπηρεσία, οι ιθύνοντες να το βλέπουν ως μείωση των εξόδων τους, άρα να νομίζουν ότι κάνουν καλό στα οικονομικά τους, μη υπολογίζοντας ότι το κόστος στα κέντρα είναι πολλαπλάσιο, μη υπολογίζοντας το κοινωνικό κόστος που πέραν των άλλων και αυτό μετατρέπεται σε οικονομικό και είναι πολύ μεγαλύτερο. Ίσως οι πολίτες της έδρας της Περιφερειακής Ενότητας και οι πάσης μορφής θεσμικοί φορείς των Ιωαννίνων εν προκειμένω, να μη κατανοούν την τεράστια ζημιά που γίνεται στην παραγωγή και την όλη παραγωγική διαδικασία, όταν κάθε Νομός(ΠΕ), έχει μόνο μία πόλη και η ενδοχώρα του είναι κενή χωρίς ενεργό πληθυσμό. Πόσοι κάμποι έμειναν ακαλλιέργητοι, επειδή το ανθρώπινο δυναμικό έφυγε, για διάφορους λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναλύσω.

Πόσα κοπάδια ξεπουλήθηκαν, επειδή δεν υπάρχει ενεργός πληθυσμός στην ύπαιθρο, και έτσι χρόνο με τον χρόνο το παραγωγικό οικοδόμημα κατέρρευσε. Είναι δεδομένο ότι και η ποιότητα ζωής των πολιτών του κέντρου υποβαθμίζεται, με τη συνεχή μετακίνηση οικογενειών από την περιφέρεια της περιφέρειας στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας (του Νομού).

Καλώ όσους θέλουν να εντρυφήσουν στην περιφερειακή συγκρότηση της χώρας και τη βιώσιμη ανάπτυξή της, να ανατρέξουν σε νόμο της Ελληνικής Βουλής, όπου καθορίζονται τα επίπεδα διοίκησης, αλλά και ο περιφερειακός σχεδιασμός των Νομών(ΠΕ), με δομές και υπηρεσίες στήριξης της παραγωγικής διαδικασίας και των πολιτών. Επί του πρακτέου: στην Κόνιτσα πριν μερικά χρόνια, έκλεισαν οι Σχολές Δημοτικής Αστυνομίας, έκλεισαν η Εφορία και το ΙΚΑ και λειτουργούν γραφεία για την παροχή ελάχιστων υπηρεσιών. Το Τελωνείο έναν χρόνο και πλέον είναι κλειστό, ενώ σε άλλες περιοχές επαναλειτουργούν. Πριν έξι μήνες έκλεισε το υποκατάστημα της Εθνική Τράπεζας και πολλές υποδομές να καρκινοβατούν. Μετά από όλα αυτά και άλλα ων ουκ έστι αριθμός, ανακοινώθηκε και το κλείσιμο του υποκαταστήματος της Τράπεζας Πειραιώς.

Ρωτάμε τον κάθε καλόπιστο πολίτη της χώρας, αν όλα αυτά και άλλα πολλά συνέβαιναν στον τόπο του, θα τον διακατείχε απογοήτευση για την πορεία του τόπου του ή όχι; Ακούγονται κάποιες δικαιολογίες εύκολες, ίσως και εύπεπτες από αρκετούς: όταν κλείνει μια υπηρεσία, ‘ε δεν είχε μεγάλη κίνηση’ και όταν κλείνει ένα υποκατάστημα τράπεζας ‘ε είναι ιδιωτική’ .

 

Και οι δύο δικαιολογίες δεν στέκουν, γιατί το κράτος, η Ελληνική πολιτεία με όλες της τις μορφές υπάρχει για να παρεμβαίνει με πρωτοβουλίες, ώστε να μη λειτουργεί ‘ο νόμος της Ζούγκλας’, αλλά το δίκαιο της πατρίδας, το συμφέρον της χώρας και των πολιτών. Εμείς λοιπόν είμαστε απογοητευμένοι από την συμπεριφορά της διοίκησης σε όλα τα επίπεδα και την καλούμε, έστω και τώρα πριν το «κλείσιμο τίτλων» για την Κόνιτσα, να πάρει πρωτοβουλίες, για να σταματήσει ο κατήφορος της Κόνιτσας.

Ο Πρόεδρος

Πρόδρομος Χατζηεφραιμίδης

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!