Μια βραδιά πολυφωνίας στο Δελβινάκι με τον Πανηπειρωτικό Σύλλογο Πατρών

Ο «Μήνας Πολυφωνίας» έκανε στάση στο Δελβινάκι, με τον Πανηπειρωτικό Σύλλογο Πατρών και το «Λαλούσιν Πολυφωνικά» να ζωντανεύουν την παράδοση.

Μια βραδιά πολυφωνίας στο Δελβινάκι με τον Πανηπειρωτικό Σύλλογο Πατρών

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του epirusgate.gr στην Google

Στο Δελβινάκι, την ιστορική έδρα του Δήμου Πωγωνίου, έκανε στάση την Κυριακή 5 Ιουλίου ο «Μήνας Πολυφωνίας», με τον Πανηπειρωτικό Σύλλογο Πατρών και το σχήμα «Λαλούσιν Πολυφωνικά» να προσφέρουν μια ξεχωριστή βραδιά αφιερωμένη στο ηπειρώτικο πολυφωνικό τραγούδι.

Η πολιτιστική δράση, που διοργανώνεται από τον Δήμο Πωγωνίου σε συνεργασία με την Αδελφότητα των Εν Αθήναις Κτισματινών και Νεοχωριτών, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κτισμάτων και το Διεθνές Κέντρο Ηπειρώτικης Μουσικής, συνδυάζει τη διάσωση της μουσικής παράδοσης με τη ζωντανή παρουσία της στις πλατείες των χωριών.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι φιλοξενούμενοι καλλιτέχνες από την Πάτρα εργάστηκαν στο στούντιο ηχογράφησης στα Κτίσματα, συμμετέχοντας στην ψηφιακή διάσωση και καταγραφή σπάνιας συλλογής ανέκδοτων παραδοσιακών κομματιών του περασμένου αιώνα. Το υλικό βασίζεται στην έρευνα του Κ. Μάτσια και στις συνθέσεις του Β. Κώτσου.

Το βράδυ, η καταγραφή έδωσε τη θέση της στη ζωντανή επικοινωνία με το κοινό. Στην πλατεία Δελβινακίου, το σχήμα «Λαλούσιν Πολυφωνικά» παρουσίασε το πολυφωνικό τραγούδι όχι ως μουσειακό είδος, αλλά ως ζωντανό βίωμα, άμεσα συνδεδεμένο με τον τόπο, τους ανθρώπους και τη συλλογική μνήμη.

Οι ερμηνευτές από την Πάτρα κάθισαν ανάμεσα στους κατοίκους και τους επισκέπτες, μοιράστηκαν τις φωνές και τα τραγούδια τους γύρω από τα ίδια τραπέζια και δημιούργησαν μια ζεστή, ενιαία παρέα, χωρίς την απόσταση μιας τυπικής σκηνικής παρουσίασης.

Η βραδιά ανέδειξε με τον πιο απλό και ουσιαστικό τρόπο τη δύναμη του πολυφωνικού τραγουδιού: τη δυνατότητά του να ενώνει φωνές, γενιές και κοινότητες, μετατρέποντας την παράδοση σε κοινή εμπειρία.

Ο «Μήνας Πολυφωνίας» συνεχίζει την περιήγησή του στις πλατείες του Πωγωνίου, επιβεβαιώνοντας ότι η πολυφωνία δεν είναι μόνο μουσικό ιδίωμα, αλλά τρόπος επικοινωνίας, μοίρασμα και ζωντανή κοινότητα.

Επόμενος σταθμός του μουσικού οδοιπορικού είναι απόψε, Δευτέρα 6 Ιουλίου, το Κεφαλόβρυσο, ενώ την Κυριακή 12 Ιουλίου η δράση θα συνεχιστεί στα Δολιανά.

Προσθήκη ως προτεινόμενη
πηγή στη Google