Από την αρχαία Ελλάδα και την Αίγυπτο ακόμα, μπορούμε να παρατηρήσουμε πως η φούστα κοντού μήκους ήταν ήδη ένα κομμάτι της γυναικείας αλλά και της ανδρικής ενδυμασίας. Μινιφορούσες υπήρχαν στην Αρχαία Σπάρτη («φαινομηρίδες»), σε φυλές της Κίνας και της Αφρικής από τα μεσαιωνικά χρόνια. Κάποιοι ιστορικοί της μόδας εντάσσουν και την ένδοξη φουστανέλα στην κατηγορία του μίνι. Πολλά χρόνια αργότερα, εμφανίστηκε ξανά το 1920, αλλά δεν κατάφερε να επιβληθεί και να παραμείνει σταθερό κομμάτι του γυναικείου ρούχου.
Ωστόσο, φτάνοντας στη δεκαετία του ’60, τα πράγματα άλλαξαν. Η Mary Quant, μαζί με τον Γάλλο μόδιστρο André Courrèges δημιούργησαν την μίνι φούστα. Ο Γάλλος μόδιστρος ήταν ο πρώτος ο οποίος παρουσίασε την μίνι φούστα στην πασαρέλα. Μπορεί να μην γνωρίζουμε ποιός ήταν τελικά αυτός που την εφηύρε πρώτος, σίγουρο είναι όμως, πως την διασημότητά της την οφείλουμε στην Mary Quant.
Συγκεκριμένα, στα μέσα της δεκαετίας του ’60 η Quant ανέβασε το στρίφωμα, δηλαδή το τελείωμα της φούστας, για περίπου 15 εκατοστά από το γόνατο, ως αποτέλεσμα την γέννηση της μίνι φούστας. Βέβαια, τα πρώτα της σχέδια τα έκανε στα τέλη της δεκαετίας του ’50. Η ίδια δήλωσε πως δεν ήταν εκείνη που εφηύρε την μίνι φούστα, αλλά τα κορίτσια της King’s Road, τα οποία ζητούσαν την φούστα όλο και πιο κοντή. Δεν ήθελαν να μοιάζουν με τα ρούχα των μαμάδων τους! Η ληξιαρχική πράξη γέννησης του μίνι θεωρείται η 10η Ιουλίου 1964, όταν η 30χρονη Κουάντ παρουσίασε την πρώτη της ολοκληρωμένη της κολεξιόν με μίνι φούστες και προκάλεσε μεγάλο θόρυβο στον κόσμο της μόδας. Όσο για το όνομα της, η μίνι φούστα το οφείλει στο αγαπημένο αυτοκίνητο της Mary Quant, το οποίο ήταν το Mini Cooper.
Το μίνι έκανε την επανάσταση του στο χώρο της μόδας και το γύρο του κόσμου. Fashion icons όπως οι Twiggy και Brigitte Bardot υιοθέτησαν το νέο trend, κάτι το οποίο βοήθησε κι άλλες γυναίκες της κοινωνίας να προσθέσουν την μίνι φούστα στην γκαρνταρόμπα τους.
“Το μίνι ήρθε για να μείνει” δήλωσε ο Valentino την δεκαετία του ’60. Και μάλλον είχε δίκιο, γιατί πλέον η μίνι φούστα θεωρείται διαχρονικό και σταθερό κομμάτι της γυναικείας ενδυμασίας, το οποίο επίσης συμβολίζει την ελευθερία και την χειραφέτηση της γυναίκας.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!