Όρους επαχθείς και μονόπλευρους περιέχει η μέχρι σήμερα διαπραγμάτευση για την παραχώρηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου στο Δήμο Ιωαννιτών από το Υπουργείο Άμυνας, όπως προκύπτει από την αλληλογραφία που παρουσίασε στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων το απόγευμα της Τετάρτης, o Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας. Πρόκειται για μια συνολικά εδαφική επιφάνεια 585,8 στρεμμάτων από τα οποία η πρόβλεψη για παραχώρηση στο Δήμο δεν ξεπερνά το 50%!

Αυτό σημαίνει πως η υπόσχεση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα παραχωρηθεί στο Δήμο το σύνολο του στρατοπέδου Βελισσαρίου, υπόσχεση που δόθηκε δύο τουλάχιστον φορές κατά τις προεκλογικές επισκέψεις στα Γιάννενα του προέδρου της ΝΔ, προ των εθνικών εκλογών του 2023, δεν ισχύει. Ή σωστότερα είναι μισή αλήθεια.

Ο Δήμαρχος παρουσίασε στην αρχή της συζήτησης στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων που έγινε στο πλαίσιο της ειδικής συνεδρίασης λογοδοσίας της δημοτικής αρχής, κωδικοποιημένη την αλληλογραφία μεταξύ Δήμου Ιωαννιτών και ΤΕΘΑ, η οποία αποτελεί και την μοναδική επίσημη επικοινωνία μεταξύ δήμου και Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, καθώς όλα τα άλλα που κατά καιρούς έχουν ακουστεί αφορούν μόνο προφορικές αναφορές.

 

Το ιστορικό

04/2021: Η Περιφέρεια εκκινεί αλληλογραφία διεκδίκησης Στρατοπέδου για παραχώρηση προς αξιοποίηση. (έγγραφο 1)

10/2021: Το ΤΕΘΑ ζητάει να ενημερωθεί αν θα συμμετέχει και ο Δήμος.

06/2022: Η προηγούμενη δημοτική αρχή ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση.

08/12/22: Ο Δήμος ανακοινώνει στην ιστοσελίδα του ότι : “ξεκινά επίσημα την συζήτηση και την διαπραγμάτευση με το ΤΕΘΑ για την παραχώρηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου”.

12/2022: Το ΤΕΘΑ συντάσσει Πρωτόκολλο συναντίληψης και συνεργασίας με Δήμο και Περιφέρεια.

28/12/2022: Το ΤΕΘΑ αναφέρει την τελική έκταση που πρόκειται να διαθέσει: 334.941,09 τμ για από κοινού αξιοποίηση με το Δήμο.

03/2023: Δήμος και Περιφέρεια αναφέρουν στο ΤΕΘΑ, ότι υπάρχει δυνατότητα να του εξασφαλίσουν άλλη δημοτική έκταση προς πολεοδόμηση χωρίς αυτή ποτέ να προσδιοριστεί.

04/2023: Ο Πρωθυπουργός σε επίσκεψή του στα Γιάννενα ανακοινώνει ότι θα παραχωρηθεί το σύνολο του Στρατοπέδου.

05/2023: Το ΤΕΘΑ ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για την άλλη δημοτική έκταση.

Αυτή είναι εν συντομία η ιστορία των ενεργειών που έχουν γίνει σχετικά με το στρατόπεδο Βελισσαρίου.

 

Οι όροι παραχώρησης

Συνοπτικά σύμφωνα πάντα με το Δήμαρχο, σήμερα ισχύουν οι εξής όροι εκ μέρους του ΤΕΘΑ για την παραχωρούμενη έκταση 335 στρ.:

  • Ο Δήμος να εκπονήσει όλες τις μελέτες για την πολεοδόμηση
  • Ο Δήμος με τη συνδρομή (;) της Περιφέρειας να κατασκευάσει όλα τα έργα υποδομής.
  • Ο Δήμος και η Περιφέρεια να κατασκευάσουν δύο κτίρια στο Πέραμα (συνολικής επιφάνειας 1.000 τ.μ.).
  • Αν βρει και παραχωρήσει ο Δήμος άλλη δημοτική πολεοδομημένη έκταση ίσης αξίας, να παραχωρηθούν επιπλέον 122 στρ. στο μπροστινό τμήμα.
  • Κύριο ζητούμενο είναι το ποσοστό πολεοδόμησης (οικοπέδων) για νέα κτίρια του ΤΕΘΑ. Το ΤΕΘΑ ουσιαστικά ζητά να του ανήκει μετά την πολεοδόμηση το 52%, επί των 335 στρ., ενώ η υπηρεσία εισηγείται ότι με βάση τις παραπάνω υποχρέωσει που ζητούνται από το δήμο, μας συμφέρει να λάβουν μόλις το 13% – 15%.

Σύμφωνα με το Δήμαρχο Ιωαννίνων, στο 48% επί των 335 στρεμμάτων γης, το οποίο σύμφωνα με τις απόψεις του ΤΕΘΑ θα πρέπει να παραχωρηθεί στο Δήμο, συμπεριλαμβάνονται και όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι του 52% της επιφάνειας που θα παραμείνει στο υπουργείο Άμυνας. Με απλά λόγια όλοι οι κοινόχρηστοι χώροι που θα γίνουν για το σύνολο της έκτασης να χωροθετηθούν στο 48% του δήμου και το υπόλοιπο 52% να μείνει “καθαρό” προς εκμετάλλευση από το ΤΕΘΑ.

“Το πιο πάνω σενάριο είναι ουτοπικό και θα μας οδηγήσει μόνο σε ασκήσεις επί χάρτου, αφού, πέραν όλων των άλλων, κανένας δεν μπορεί να μας πει που θα βρεθεί η χρηματοδότηση για να γίνουν τα έργα υποδομής που ζητά το ΤΕΘΑ ως υποχρέωση του Δήμου” κατέληξε ο Θωμάς Μπέγκας, λίγο πριν διατυπώσει την άποψη της δημοτικής αρχής για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης. Εν κατακλείδι, τόνισε, με βάση την επίσημη αλληλογραφία μεταξύ Δήμου και ΤΕΘΑ, ποτέ μέχρι σήμερα δεν τέθηκε ζήτημα πλήρους παραχώρησης του στρατοπέδου Βελισσαρίου στο Δήμο, σε αντίθεση με ό,τι υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός και σε αντίθεση προς ό,τι υποστήριζε μέχρι τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2023, η προηγούμενη δημοτική αρχή.

 

Η άποψη της δημοτικής αρχής

Το ΤΕΘΑ ως ιδιοκτήτης δεν υποχρεούται να παραχωρήσει στο σύνολό του το στρατόπεδο Βελισσαρίου, υποστήριξε ο κ. Μπέγκας, άρα πρότεινε οι δύο πλευρές να συμβαδίζουν στη λογική της από κοινού αξιοποίησης του συνόλου του στρατοπέδου, σχεδιάζοντας αποκλειστικά ο Δήμος τον τρόπο με τον οποίο επιθυμεί να αξιοποιηθεί το σύνολο των 586 στρεμμάτων. “Ο Δήμος θα πρέπει να αναδείξει τα συμφέροντά του με πρωταρχικό σκοπό να δώσει στους δημότες όσο περισσότερο δημόσιο και πράσινο χώρο μπορεί” είπε. Την άποψη αυτή ο Δήμαρχος διατύπωσε και στην προ ημερών συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, κ. Κωνσταντίνο Τασούλα, τον αρμόδιο Υφυπουργό Εθνικής Αμύνης, κ. Ιωάννη Κεφαλογιάννη, καθώς και με τoν Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, κ. Αθανάσιο Κοντογεώργη. Η βασική φιλοσοφία που επικρατούσε στην επικοινωνία μεταξύ Δήμου και ΤΕΘΑ μέχρι πρόσφατα και που ήθελε οι δύο συνδικαιούχοι να έχουν διακριτό μέρος επί του στρατοπέδου Βελισσαρίου πρέπει να αλλάξει, προτείνοντας την συναξιοποίηση επί του συνόλου του οικοπέδου, διατύπωσε ο κ. Μπέγκας

Στο πρόγραμμα των 100 κλιματικά ουδέτερων πόλεων μπορεί να βρεθούν χρηματοδοτικά εργαλεία για την αξιοποίηση του στρατοπέδου Βελισσαρίου, ώστε η νέα γειτονιά που θα δημιουργηθεί να αποτελέσει ο νέος δημόσιος χώρος που θα δημιουργηθεί ένα υπερτοπικό τοπόσημο για όλους τους κατοίκους του Δήμου, με την πολεοδόμηση που θα προταθεί να συνάδει με τις σύγχρονες αρχές της αστικής ανθεκτικότητας και να λειτουργεί ως παράδειγμα για την αναβάθμιση και της υπόλοιπης πόλης.

Οι όποιες αποφάσεις παρθούν θα πρέπει να στοχεύουν στο να αναβαθμιστούν οι τρεις γειτνιάζουσες πολεοδομικές ενότητες (Βελισσάριο, Βρυσούλα, Βοτανικός), με την δημιουργία κοινόχρηστων χώρων που να τις εξυπηρετούν, ενώ στο τραπέζι των συζητήσεων θα πρέπει να μπει και η πιθανότητα ανέγερσης κοινωνικών κατοικιών, κατέληξε ο κ. Μπέγκας.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!