Επιπλέον επιβάρυνση για τα φάρμακα φέρνει το υπουργείο Υγείας – Περικοπές και στους ογκολογικούς ασθενείς

Η θητεία του Άδωνι Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας συνδέεται έντονα με επιπλέον οικονομικές επιβαρύνσεις για τους πολίτες αναφορικά με τις υπηρεσίες Υγείας, ωστόσο αναμένεται και συνέχεια.

Όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο υπουργός σε εκδήλωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, έρχονται αλλαγές για τα φθηνά φάρμακα (δηλαδή αυτά που κοστίζουν έως 15 ευρώ).

Μάλιστα, επικαλέστηκε ελλείψεις φαρμακευτικών σκευασμάτων που παρατηρούνται στην αγορά. Βέβαια, για αυτές τις ελλείψεις η βασική ευθύνη βαραίνει την ίδια την κυβέρνηση και τον Άδωνι Γεωργιάδη. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε αυξήσεις στις τιμές των «φθηνών» φαρμάκων, χρησιμοποιώντας το κυβερνητικό αφήγημα πως για το πρόβλημα των ελλείψεων ευθύνονται και οι «υπερβολικά χαμηλές» τιμές των φαρμάκων. Επίσης πρόσθεσε ότι η αύξηση της τιμής θα γίνει προκειμένου να μη χαθούν από την αγορά παλιά, φθηνά, δοκιμασμένα φάρμακα. Σημείωσε δε ότι οι εταιρείες αρνούνται να φέρουν στην Ελλάδα τα φθηνά φάρμακα και τα αντικαθιστούν από ακριβά, κάτι που «δεν μπορεί να συνεχιστεί».

Η παραπάνω αύξηση έρχεται να προστεθεί σε αυτή που έγινε μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο.

Παράλληλα, ο υπουργός είπε ότι σε 15 ημέρες θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας ευρεία σύσκεψη εκπροσώπων της ελληνικής και ξένης φαρμακοβιομηχανίας για να συζητηθεί το clawback (πρόκειται για την επιστροφή χρημάτων λόγω υπέρβασης της δαπάνης που ορίζει ο κλειστός προϋπολογισμός), που, όπως είπε, έχει φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη και το οποίο αν δεν ελεγχθεί ο ασθενής δεν θα βρίσκει το φάρμακό του.

Υπενθυμίζεται ωστόσο, ότι η προηγούμενη αύξηση των τιμών στα φάρμακα που αποφάσισε ο κ. Γεωργιάδης, αποτέλεσε ακόμα ένα «δωράκι» στη φαρμακοβιομηχανία, καθώς μείωσε κατά πολλά εκατομμύρια ευρώ το clawback της βιομηχανίας, μεταφέροντας την υποχρέωση καταβολής αυτής της δαπάνης στους ασφαλισμένους.

«Τρία στα 4 φάρμακα είναι άχρηστα στους ογκολογικούς ασθενείς»

Ο υπουργός προανήγγειλε και την ενεργοποίηση των Ογκολογικών Συμβουλίων στα νοσοκομεία με στόχο τον «εξορθολογισμό» της φαρμακευτικής δαπάνης. Πρόσθεσε πως 3 στα 4 ογκολογικά φάρμακα που συνταγογραφούνται, οι ασθενείς δεν τα χρειάζονται, προαναγγέλλοντας έτσι το κόψιμο της πλειονότητας των σκευασμάτων αυτών.

Γι’ αυτό, πρόσθεσε, η Ένωση Ογκολόγων Ελλάδας ζητάει να ενεργοποιηθούν τα Ογκολογικά Συμβούλια στα νοσοκομεία «και αυτό θα κάνουμε».

Η φαρμακευτική δαπάνη, είπε επίσης, συνεχώς αυξάνεται και οι καινοτόμες θεραπείες είναι εξαιρετικά ακριβές. «Εάν δεν μπορέσουμε να ρυθμίσουμε την φαρμακευτική δαπάνη, στο τέλος οι ασθενείς δεν θα έχουν φάρμακα», ανέφερε.

Πηγή: Healthstat

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!