Σύσκεψη για τον απολογισμό της αντιπυρικής περιόδου και τον σχεδιασμό αντιμετώπισης πλημμυρών και χιονοπτώσεων έλαβε χώρα το μεσημέρι της Παρασκευής, στην έδρα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηπείρου, υπό την προεδρία του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελου Τουρνά.

Η αντιπυρική περίοδος στην περιοχή ολοκληρώθηκε με άμεσες και συντονισμένες παρεμβάσεις, ενώ έχει ήδη καταρτιστεί σχέδιο για την αντιμετώπιση των κινδύνων της χειμερινής περιόδου. Αναλυτικά στο σχέδιο αυτό αναφέρθηκε ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης σε δηλώσεις του στο περιθώριο της σύσκεψης.

Η κλιματική κρίση

Η κλιματική κρίση και τα φαινόμενα που φέρνει απαιτεί τη συνεργασία όλων, τόνισε ο κ. Τουρνάς ξεκινώντας με αναφορά στα αποτελέσματα του φετινού καλοκαιρού. Η αντιπυρική περίοδος που περάσαμε ήταν η πιο δύσκολη των τελευταίων 60 ετών, είπε, είχαμε ακραίες συνθήκες όλο το καλοκαίρι και ο μηχανισμός πραγματικά δοκιμάστηκε πάρα πολύ. “Είχαμε να αντιμετωπίσουμε 6000 φωτιές, οι οποίες χάριν στο δόγμα που σχεδίασε και εφήρμοσε το Υπουργείο, αλλά κυρίως το Πυροσβεστικό Σώμα, κατάφεραν να αντιμετωπιστούν οι φωτιές, οι 5990 σε πρώτο χρόνο με τα drones που περιπολούσαν τα αεροπλάνα που ήταν στον αέρα, έμφορτα αλλά και την ανάπτυξη των δυνάμεων του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και των υπόλοιπων φορέων που συνέδραμαν, όπως και οι εθελοντές μας, και ελέγχθηκαν σε πρώτο χρόνο όλες τις φωτιές. Όμως, δυστυχώς είναι κάποιες περιπτώσεις οι οποίες ξεπερνούν τις δυνατότητες του μηχανισμού. Και σε αυτές δόθηκε πραγματικά μάχη για να αντιμετωπιστούν” σημείωσε. Στόχος πρόσθεσε, της πολιτείας είναι η ενίσχυση του συνόλου του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας, έτσι ώστε να μπορούμε μελλοντικά να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά και άμεσα αυτά τα φαινόμενα της κλιματικής κρίσης και ιδιαίτερα τις καλοκαιρινές φωτιές.

Ενόψει του επερχόμενου χειμώνα, η σύσκεψη είχε ως στόχο να εξετάσει την ετοιμότητα του μηχανισμού απέναντι στον πλημμυρικό κίνδυνο και την εκδήλωση των φαινομένων της κλιματικής κρίσης κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Και εδώ σχεδιάζεται ένα καινούργιο δόγμα με την ανάπτυξη των δυνάμεων, με τη δημιουργία σταθμών βάσεων, εκεί όπου εκτιμάται ότι ενδεχομένως θα δημιουργηθούν προβλήματα από τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και πάλι, όπως είπε ο Υφυπουργός, σε συνεργασία όλων των φορέων, με βασικό επιχειρησιακό βραχίονα το Πυροσβεστικό Σώμα και βέβαια τις Ένοπλες Δυνάμεις, την Αστυνομία, το Λιμενικό, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το ΕΚΑΒ αλλά βέβαια και τους εθελοντές, οι οποίοι συνδράμουν σε κάθε περίπτωση και πολλές φορές είναι πρώτοι στο πεδίο.

Τι σημαίνει νέο δόγμα για την πρόληψη πλημμυρικών φαινομένων; Σημαίνει ότι λειτουργεί πλέον η επιτροπή εκτίμησης κινδύνου, η οποία λέει στον υπηρεσιακό μηχανισμό πώς θα εξελιχθεί ο καιρός και εάν υπάρξουν επικίνδυνα φαινόμενα. Και εξήγησε ο κ. Τουρνάς πως λειτουργεί: “Άρα λοιπόν από κει και πέρα εξετάζουμε αυτά τα σενάρια, τις περιοχές όπου θα έχουμε τα επικίνδυνα φαινόμενα, τι κάνουμε, ενεργοποιούμε κάποιους σταθμούς βάσης στις οποίες αναπτύσσονται εκ των προτέρων οι δυνάμεις. Το Πυροσβεστικό Σώμα θα βγάλει δικές του δυνάμεις επίγεια μέσα, ενδεχομένως και πλωτά, οτιδήποτε θα χρειαστεί για να αντιμετωπίσει ένα πλημμυρικό φαινόμενο. Το ίδιο και ο Στρατός, το Λιμενικό, η Αστυνομία, εφόσον χρειαστεί να αποκλείσει περιοχές και βέβαια η Τοπική Αυτοδιοίκηση που έχει σημαντικό, πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια και οι εθελοντές μας. Άρα λοιπόν εκ των προτέρων αναπτύσσουμε τις δυνάμεις στα επικίνδυνα σημεία που ενδεχομένως θα μας δημιουργήσουν προβλήματα έτσι ώστε να μπορέσουμε να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά εφόσον προκύψει ένα επικίνδυνο συμβάν”.

 

 

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!