Ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Π. Παλάσχας στις εκδηλώσεις μνήμης για τη Σφαγή του Διστόμου

Ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Π. Παλάσχας στις εκδηλώσεις μνήμης για τη Σφαγή του Διστόμου

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του epirusgate.gr στην Google

Ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων Πέτρος Παλάσχας παρέστη χτες, Τρίτη 10 Ιουνίου 2025, στις εκδηλώσεις μνήμης για τη Σφαγή του Διστόμου, τιμώντας τα 223 θύματα της ναζιστικής θηριωδίας που σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου 1944.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν παρουσία πολιτικών, στρατιωτικών και αυτοδιοικητικών εκπροσώπων από ολόκληρη τη χώρα και περιελάμβαναν επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων στο Μαυσωλείο και πολιτιστικές εκδηλώσεις αφιερωμένες στη μνήμη των θυμάτων.

Ο Αντιδήμαρχος Ιωαννίνων, εκπροσωπώντας τον Δήμο και τους πολίτες της πόλης, κατέθεσε στεφάνι εκφράζοντας την αμέριστη συμπαράσταση και τον σεβασμό της τοπικής κοινωνίας στην ιστορική μνήμη του Διστόμου.

Μαζί του παρευρέθηκε και ο πρόεδρος της κοινότητας Λιγγιαδων Κώστας Φούκας.

Σε δήλωσή του, τόνισε: «Το Δίστομο δεν ξεχνά. Κι εμείς, από τα Ιωάννινα, στεκόμαστε δίπλα του με βαθύ αίσθημα ευθύνης και ιστορικής συνείδησης. Η μνήμη των θυμάτων του ναζισμού αποτελεί για όλους μας φάρο δημοκρατίας, ειρήνης και αγώνα ενάντια στη λήθη και στην κάθε μορφή φασισμού που δυστυχώς επανεμφανίζεται και στις μέρες μας με διάφορες μορφές»

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, αναδείχθηκε και ο σημαντικός ρόλος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας της περιόδου 1940–1945, στο οποίο συμμετέχουν ενεργά και τα Ιωάννινα. Σκοπός του Δικτύου είναι η διατήρηση της μνήμης, η ανάδειξη των Ολοκαυτωμάτων και η διεκδίκηση των οφειλομένων ακόμη γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων. Παράλληλα, προωθείται η ανάδειξη των θυσιών κάθε τόπου, η προβολή μηνυμάτων ειρήνης, η καταδίκη του ναζισμού και του πολέμου, καθώς και η ενίσχυση της φιλίας και συναδέλφωσης μεταξύ των λαών. Κεντρικός στόχος αποτελεί και η ανάδειξη του κάθε Ολοκαυτώματος ξεχωριστά, με σεβασμό στην τοπική ιστορική μνήμη.

Η παρουσία του Αντιδημάρχου Ιωαννίνων στις εκδηλώσεις εντάσσεται στο πλαίσιο της διαρκούς συνεργασίας μεταξύ των μαρτυρικών δήμων της χώρας και της κοινής προσπάθειας για διατήρηση της ιστορικής συνείδησης των μελλοντικών γενεών.

 

Προσθήκη ως προτεινόμενη
πηγή στη Google