ΟΗΕ: Η Ελλάδα και 71 ακόμη χώρες ζητούν προστασία των γυναικών στις ένοπλες συγκρούσεις
Κοινή δήλωση 72 χωρών και της ΕΕ παρουσίασε ο Γιώργος Γεραπετρίτης στον ΟΗΕ, ζητώντας προστασία των γυναικών στους πολέμους και ουσιαστική συμμετοχή τους στις ειρηνευτικές διαδικασίες.
Κοινό μήνυμα για την προστασία των γυναικών και των κοριτσιών από τη βία στις ένοπλες συγκρούσεις, καθώς και για την ενίσχυση της συμμετοχής τους στις ειρηνευτικές διαδικασίες, έστειλαν 72 χώρες και η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω δήλωσης που παρουσίασε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Η δήλωση εκφωνήθηκε στις 27 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο της ανοικτής συζήτησης για την ατζέντα «Γυναίκες, Ειρήνη και Ασφάλεια», με τις συμμετέχουσες χώρες να επαναβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ισότιμη εκπροσώπηση των γυναικών στη λήψη αποφάσεων.
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται επίσης στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας που έχουν συνυπογράψει τις σχετικές Κοινές Δεσμεύσεις, μαζί με την Κολομβία, τη Δανία, τη Γαλλία, τη Λετονία, τη Λιβερία, τον Παναμά και το Ηνωμένο Βασίλειο.
Στόχος η συμμετοχή περισσότερων γυναικών στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις
Στο επίκεντρο της κοινής δήλωσης βρίσκεται η ανάγκη οι γυναίκες να αποκτήσουν ουσιαστικό ρόλο στις διαδικασίες επίλυσης συγκρούσεων και οικοδόμησης της ειρήνης.
Οι συνυπογράφοντες στηρίζουν την πρόταση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για συμμετοχή γυναικών σε ποσοστό τουλάχιστον ενός τρίτου στις ειρηνευτικές διαδικασίες που διεξάγονται υπό την ηγεσία ή τη συνδιεύθυνση του Οργανισμού.
Παράλληλα, ζητούν να ενισχυθεί η παρουσία τους ως διαπραγματευτριών, διαμεσολαβητριών και στελεχών που συμμετέχουν στη διαμόρφωση των ειρηνευτικών συμφωνιών.
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται και στη διατήρηση συμβούλων για την προστασία των γυναικών και για ζητήματα φύλου στις ειρηνευτικές αποστολές, ακόμη και κατά τις περιόδους μετάβασης ή αποχώρησής τους.
Καταδίκη της σεξουαλικής βίας και αίτημα λογοδοσίας
Οι 72 χώρες και η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζουν τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των γυναικών και των κοριτσιών, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη σεξουαλική και έμφυλη βία που συνδέεται με ένοπλες συγκρούσεις.
Στη δήλωση υπογραμμίζεται η ανάγκη να αντιμετωπιστεί η ατιμωρησία και να λογοδοτούν όσοι ευθύνονται για τέτοιες πράξεις.
Στο πλαίσιο αυτό, εκφράζεται υποστήριξη στην αξιοποίηση στοχευμένων κυρώσεων του ΟΗΕ, ενώ αναγνωρίζεται ο ρόλος του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη διερεύνηση σοβαρών εγκλημάτων.
Παράλληλα, ζητείται ολοκληρωμένη φροντίδα για τα θύματα και τους επιζώντες, με πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, ψυχοκοινωνική υποστήριξη και υπηρεσίες σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας.
Προστασία δημοσιογράφων και υπερασπιστριών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στις γυναίκες που δραστηριοποιούνται στην κοινωνία των πολιτών, όπως οι δημοσιογράφοι, οι υπερασπίστριες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι ακτιβίστριες για την ειρήνη.
Οι συμμετέχουσες χώρες δεσμεύονται να ενισχύσουν την προστασία τους απέναντι σε απειλές, εκφοβισμό και αντίποινα που αποσκοπούν στον περιορισμό της δημόσιας δράσης τους.
Η δήλωση αναφέρεται επίσης στους κινδύνους από την κατάχρηση νέων τεχνολογιών, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης, για τη στοχοποίηση γυναικών και τη διάδοση ρητορικής μίσους.
Οι συνυπογράφοντες ζητούν οι τεχνολογικές εξελίξεις να αξιοποιούνται για την ενδυνάμωση των γυναικών και την ενίσχυση της συμμετοχής τους στη δημόσια ζωή.
Έμφαση στη χρηματοδότηση και στην εφαρμογή των δεσμεύσεων
Στο κοινό κείμενο επισημαίνεται η ανάγκη σταθερής και επαρκούς χρηματοδότησης των δράσεων που αφορούν τις γυναίκες, την ειρήνη και την ασφάλεια.
Οι χώρες καλούνται να υιοθετήσουν εθνικά σχέδια δράσης, εξασφαλίζοντας τους απαραίτητους πόρους για την εφαρμογή τους.
Η δήλωση ολοκληρώνεται με μήνυμα αλληλεγγύης προς τις γυναίκες και τα κορίτσια που βιώνουν τις συνέπειες των πολέμων.
«Δεν είστε μόνες», αναφέρεται χαρακτηριστικά, με τους συνυπογράφοντες να δεσμεύονται ότι θα επιδιώξουν τη μετατροπή των διεθνών δεσμεύσεων σε συγκεκριμένες παρεμβάσεις για την προστασία και την ενίσχυση της θέσης των γυναικών.
Ακολούθησε το Epirusgate.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις
πηγή στη Google
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 252033