Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Αζερμπαϊτζάν εξετάζουν κοινές ακαδημαϊκές και ερευνητικές δράσεις
Νέες προοπτικές διεθνούς συνεργασίας εξετάζει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, μετά τη συνάντηση της Πρυτάνεως Άννας Μπατιστάτου με τον Πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν, με πρώτο στόχο τη σύναψη μνημονίων συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημιακών ιδρυμάτων των δύο χωρών.
Τη δυνατότητα ανάπτυξης νέων ακαδημαϊκών και ερευνητικών συνεργασιών με το Αζερμπαϊτζάν εξετάζει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, με τις πρώτες επαφές να επικεντρώνονται στη σύναψη μνημονίων συνεργασίας με πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας.
Το ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθηγήτρια Άννα Μπατιστάτου, με τον Πρέσβη του Αζερμπαϊτζάν στην Ελλάδα, Arif Mammadov, στις 23 Οκτωβρίου 2026, στο γραφείο της Πρυτάνεως.
Στο επίκεντρο εκπαίδευση, έρευνα και ανταλλαγές φοιτητών
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις δυνατότητες συνεργασίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς του Αζερμπαϊτζάν, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εκπαίδευση, τις γλώσσες και τον πολιτισμό.
Μεταξύ των βασικών πεδίων που εξετάστηκαν περιλαμβάνονται:
-
Η ενίσχυση της κινητικότητας φοιτητών και φοιτητριών μεταξύ των δύο χωρών.
-
Η ανταλλαγή επιστημονικής γνώσης και ακαδημαϊκής εμπειρίας.
-
Η ανάπτυξη κοινών ερευνητικών και εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών.
-
Η δημιουργία συνεργασιών σε θέματα γλώσσας και πολιτισμού.
Οι παραπάνω κατευθύνσεις αποτελούν αντικείμενο διερεύνησης, χωρίς να έχει ανακοινωθεί ακόμη συγκεκριμένη συμφωνία.
Πρώτο βήμα τα μνημόνια συνεργασίας
Κατά τη συνάντηση, η Άννα Μπατιστάτου παρουσίασε τη στρατηγική διεθνοποίησης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, επισημαίνοντας ότι η διεύρυνση των συνεργασιών με ιδρύματα του εξωτερικού αποτελεί βασική προτεραιότητα.
Στο πλαίσιο αυτό, η προσέγγιση με πανεπιστήμια του Αζερμπαϊτζάν εκτιμάται ότι μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετες ευκαιρίες για την ακαδημαϊκή κοινότητα, τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην επιστημονική έρευνα.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με κοινή πρόθεση να εξεταστούν πιο συγκεκριμένα πεδία συνεργασίας. Ως αρχικό βήμα συζητήθηκε η σύναψη μνημονίων συνεργασίας με πανεπιστήμια του Αζερμπαϊτζάν, ώστε να διαμορφωθεί το πλαίσιο για μελλοντικές κοινές δράσεις.
Η πρωτοβουλία εντάσσεται στην προσπάθεια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να ενισχύσει τη διεθνή παρουσία του και να διευρύνει τις εκπαιδευτικές, επιστημονικές και πολιτιστικές του διασυνδέσεις.
Ακολούθησε το Epirusgate.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις
πηγή στη Google
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 252033