Στους πρόποδες του Γράμμου βρίσκεται ένα από τα πιο ξακουστά Μαστοροχώρια της Ηπείρου, το Πληκάτι. Το χωριό είναι κτισμένο σε υψόμετρο 1240 μέτρων και απέχει 44 χιλιόμετρα από την Κόνιτσα. Η ονομασία Πληκάτι προέρχεται από το πελέκημα της πέτρας, «Πελεκάνος» (αυτός που κάνει το πελέκημα της πέτρας) –  «Πελεκάτι» και κατά παράφραση Πληκάτι. Η ιστορία του χωριού ξεκινάει περίπου πριν από 1000 χρόνια  ίσως και παλαιότερα.

Στο χωριό διατηρούνται ακόμα αρκετά σπίτια παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Ανατολικά υψώνετε το βουνό Καρδάρι – Σταυρός – Λιούκου, στα βόρεια  βρίσκεται η Σκάλα και η κορυφή 2520 που είναι η ψηλότερη του Γράμμου, ενώ δυτικά υψώνετε το συγκρότημα Μαύρη Πέτρα – Ρασδόλι – Μαύρα και ο δρυμός Σκοτάδι.

Το Πληκάτι υπήρξε πατρίδα πολλών μαστόρων, που ταξίδευαν για δουλειά πολύ μακριά από τον τόπο τους. Στα αξιοθέατα του χωριού περιλαμβάνεται ο ναός του Αγίου Αθανασίου του 17ου αιώνα, με τέμπλο και ταβάνι μοναδικής καλλιτεχνικής αξίας. Στο ναό φιλοξενούνται τα εναπομείναντα τμήματα από το τέμπλο του παλιού ναού της Παναγίας της Πληκαδίτισσας (1775), που ανακαινίστηκε εκ βάθρων μεταπολεμικά. Στις 16 Φεβρουαρίου, το χωριό γιορτάζει την εύρεση της Θαυματουργού εικόνας της “Παναγίας της Πληκαδίτισας”.

Το κεντρικό πανηγύρι γίνεται στις 14 & 15 Αυγούστου. Το Πληκάτι αποτελεί αφετηρία για ορειβατικές διαδρομές στις μεγάλες κορυφές του Γράμμου, όπως η Τσούκα αλ Πέτσιου (2520μ), το Περήφανο ή Σκίρτσι (2444μ) κ.ά., ενώ από εδώ ξεκινούν ή καταλήγουν πολλά άλλα μονοπάτια στις δασωμένες πλαγιές του Γράμμου. Ο επισκέπτης μπορεί να δει και το Μνημείο Πεσόντων 46-49.

Κοινοποίηση

Κοινοποιείστε στους φίλους σας!