“Πολύ κάτω από 1,75”. Δηλαδή πόσο;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε πετρέλαιο θέρμανσης «πολύ κάτω» από 1,75 ευρώ, αυξημένο επίδομα και πιθανή μείωση του ΕΦΚ.

gate-crash

Ανακαλύψτε περισσότερα άρθρα στα αποτελέσματα αναζήτησης

Προσθήκη του epirusgate.gr στην Google

«Πολύ κάτω από 1,75 ευρώ το λίτρο». Ωραία. Πόσο είναι το «πολύ κάτω»;

Γιατί πολύ κάτω από 1,75 είναι το 1,65. Είναι το 1,55. Είναι και το 1 ευρώ. Κι όταν μιλάμε για πετρέλαιο θέρμανσης, η διαφορά δεν είναι λεκτική. Είναι εκατοντάδες ευρώ στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε από την ΕΡΤ χθες το απόγευμα, παρέμβαση ώστε το πετρέλαιο θέρμανσης να ξεκινήσει σε τιμή χαμηλότερη από τα 1,75 ευρώ, που έκλεισε πέρσι, το καύσιμο, οριζόντια αύξηση του επιδόματος και άφησε ανοιχτά τόσο το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους όσο και – επιτέλους – μια έκτακτη, προσωρινή μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Τις λεπτομέρειες θα τις μάθουμε, όπως είπε, την επόμενη εβδομάδα. Προετοιμάζεται μια ακόμα “εθνική συμφωνία” όπως αυτή που έγινε μεταξύ κυβέρνησης και σουπερμαρκετάδων, και για την οποία η στήλη έχει εκφράσει άποψη ως προς την πλήρη αναποτελεσματικότητά της, στα όρια της ωμής κοροϊδίας σε βάρος του μέσου νοικοκυριού. Αν και η “εθνική παρέμβαση” για τα καύσιμα, είναι μια από τα ίδια, όπως πολύ φοβάμαι, ζήτω που καήκαμε.

Από τις χθεσινές απαντήσεις του Πρωθυπουργού κανένα σπίτι δεν ζεστάθηκε. Και κανένα νοικοκυριό δεν μπορεί ακόμη να υπολογίσει πόσα χρήματα θα χρειαστεί για να βγάλει τον χειμώνα.

Η κυβέρνηση ακόμη ψάχνει το «καλύτερο μείγμα»: πόσο επίδομα, τι παρέμβαση στην τιμή, τι θα βάλει το κράτος στα ταμεία του, τι θα βάλουν τα διυλιστήρια, αν θα μπει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους και αν τελικά θα αγγίξει τη μέχρι πρότινος σχεδόν απαγορευμένη συζήτηση για τη φορολογία των καυσίμων.

Και κάπου εδώ εμφανίζονται ξανά τα διυλιστήρια. Ο Πρωθυπουργός προοικόμησε μια συμφωνία με τα διυλιστήρια – χάρη θα του κάνουν αυτοί, γιατί ως σήμερα δεν πέρασαν κι άσχημα με κυβέρνηση Νέα Δημοκρατία… ούτε και πολυαγχώθηκαν από το ελεγκτικό πλαίσιο που δε λειτουργεί για δαύτους… Άρα, ας μη βαφτίσουμε και τη συνεισφορά χάρη προς την κοινωνία. Η συζήτηση για τα περιθώρια κέρδους στην αγορά καυσίμων και για την αποτελεσματικότητα των ελέγχων δεν γεννήθηκε χθες.

Το πιο ενδιαφέρον, όμως, βρίσκεται στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης. Για χρόνια η απάντηση σε κάθε πρόταση οριζόντιας μείωσης της έμμεσης φορολογίας από την φιλελεύθερη κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν περίπου η ίδια: θα ωφεληθούν και όσοι δεν έχουν ανάγκη. Μόνο που τώρα ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο προσωρινής μείωσης του ΕΦΚ.

Και στη Γερμανία η συζήτηση έχει ήδη προχωρήσει πολύ περισσότερο. Η γερμανική κυβέρνηση μείωσε προσωρινά την άνοιξη τον ενεργειακό φόρο σε βενζίνη και ντίζελ, με συνολική επίπτωση περίπου 17 λεπτών ανά λίτρο, ενώ τώρα η υπουργός Οικονομίας προτείνει προσωρινή μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα από 19% σε 7%.

Άρα το ερώτημα παραμένει: γιατί στην Ελλάδα η άμεση φορολογική παρέμβαση φτάνει τελευταία στο τραπέζι; Μήπως γιατί με τις παγωμένες τιμές των καυσίμων… ζεσταίνονται τα κρατικά ταμεία;

Για την Ήπειρο τέλος, όπως και για άλλες ορεινές περιοχές της χώρας με προβλήματα επιβαρυμένης ατμόσφαιρας από σωματίδια και αιθαλομίχλη, υπάρχει πρόβλεψη του νομοθέτη για μειώσεις της τιμής των καυσίμων. Θα ενεργοποιηθούν επιτέλους για να το απαιτήσουν οι τοπικές αρχές, Δήμος, Περιφέρεια και κυβερνητικοί βουλευτές;

Και αυτό τέλος που βγαίνει η κυβέρνηση ή ο Πρωθυπουργός για να εξαγγείλει μέτρα που θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα ή την μεθεπόμενη ή τον επόμενο Νοέμβριο, του 2027, αυτό που ανακοινώνεται η ανακοίνωση και προαναγγέλλεται η εξειδίκευση… τι φάση;

Προσθήκη ως προτεινόμενη
πηγή στη Google