Του Παναγιώτη Μπούρχα
68 πολίτες των Ιωαννίνων εντελώς δημοκρατικά επέβαλαν στο δημοτικό συμβούλιο Ιωαννίνων μια συζήτηση για τις εγκαταστάσεις του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων που εδώ και αρκετά χρόνια, βρίσκεται επί της οδού Γ. Παπανδρέου, σε μικρή απόσταση από τη Λίμνη Παμβώτιδα. (Την παραπάνω δυνατότητα παρεμπιπτόντως, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Αν. Γιογλή αργότερα επικαλέστηκε ως δείγμα μιας πλέριας δημοκρατικής λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου, χωρίς ανάλογο προηγούμενο). Η αιτία των αντιδράσεων για τη συγκεκριμένη χωροθέτηση παλιά, οι τοπικές αρχές αποφάσισαν και αδειοδότησαν την εν λόγω εγκατάσταση, ωστόσο έκτοτε ακολούθησαν μια σειρά από αποφάσεις της δικαιοσύνης και διοικητικών αρχών που θέτουν εν αμφιβόλω σήμερα τη χωροθέτηση του ΚΤΕΛ στην συγκεκριμένη περιοχή.
Αφορμή για τη σημερινή συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων, σε θέμα μάλιστα που ήρθε εντός της ημερήσιας διάταξης, αποτέλεσε ένα πρόστιμο μερικών εκατομμυρίων ευρώ σε βάρος της Ανώνυμης Εταιρείας του Υπεραστικού ΚΤΕΛ που έχουν στα συρτάρια τους οι υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών. Με αυτή την καυτή “πατάτα” στα χέρια της, η δημοτική αρχή του Θωμά Μπέγκα συναίνεσε να φέρει προς συζήτηση το αίτημα των 68 συμπολιτών μας στο δημοτικό συμβούλιο και κατά τη συζήτηση, διεφάνησαν έντονες αντιθέσεις, υφιστάμενες στην πόλη εδώ και χρόνια, “ακροβατούσες” ανάμεσα από τη μιά στην καλή κατά γενική ομολογία, εξυπηρέτηση των πολιτών από τις υπηρεσίες του Υπεραστικού ΚΤΕΛ στη θέση που λειτουργεί, κοντά σχετικά στο κέντρο της πόλης, και από την άλλη στην ανάγκη προστασίας της Λίμνης Παμβώτιδας από μια οχλούσα (;) δραστηριότητα.
Η τελευταία και σοβαρή εξέλιξη λοιπόν, αφορά το γεγονός ότι το Υπεραστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων βρίσκεται αντιμέτωπο με ένα πρόστιμο 4,2 εκατ. ευρώ για τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες του σταθμού στην οδό Παπανδρέου, αυθαιρεσίες σχετιζόμενες με την ανέγερση και διατήρηση αυθαιρέτου. Έχει μεσολαβήσει σχετική απόφαση και από το Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, ενώ ως ήταν αναμενόμενο, το ΚΤΕΛ προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο και με την προσφυγή αυτή επήλθε η προσωρινή αναστολή εκτέλεσης των συνεπειών, άρα και του προστίμου, που προέκυψαν από την απόφαση του ΣΥΠΟΘΑ.
Εν αναμονή λοιπόν, της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου αλλά και της βέβαιης επόμενης προσφυγής και αντίστοιχα απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας… (αν δεν δικαιωθεί από το Διοικητικό Εφετείο το ΚΤΕΛ), η συζήτηση του δημοτικού συμβουλίου Ιωαννίνων το βράδυ της Τετάρτης, έγινε θα λέγαμε εν κενώ και η παραπομπή στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης που ήταν εξ αρχής αυτονόητη, ήταν η κοινή κατάληξη όλων των παρατάξεων, με… αποχρώσες διαφορές ως προς το… πάθος στήριξης της Ανώνυμης Εταιρείας, κάτι που μέμφθηκε ειρωνικά συνοψίζοντας την κουβέντα, ο Δήμαρχος Ιωαννίνων.
Η εισήγηση των 68 πολιτών
Η εισήγηση που κατατέθηκε από την πλευρά των 68 συμπολιτών, υποστηρίχθηκε από τον επικεφαλής της παράταξης “Αριστερή Παρέμβαση στα Γιάννενα-Αγωνιστικό Μέτωπο”, πρώην δημοτικό σύμβουλο Ιωαννίνων, Χρήστο Πατσιούρα. Εδώ ολόκληρη η εισήγηση της Αριστερή Παρέμβασης στα Γιάννενα, με όλο το διαφωτιστικό ιστορικό της υπόθεσης.
Με διάθεση όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πατσιούρας, να συγκρουστεί με τα μικρά και μεγάλα συμφέροντα που θέλουν το ΚΤΕΛ στην θέση όπου βρίσκεται σήμερα, η πρωτοβουλία πολιτών επεσήμανε τα εξής τρία σημεία:
- Η προσπάθεια να καταργηθεί το όριο των 100 μέτρων από την οριογραμμή της λίμνης και να επιτραπεί η δόμηση είναι διαχρονική από οικιστικά συμφέροντα. Οι ιδιοκτήτες οικοπέδων στην συγκεκριμένη περιοχή που δεν μπορούν να οικοδομήσουν λόγω των περιορισμών ήταν και είναι όμηροι της πολιτείας, καθώς τα ακίνητά τους εδώ και τριάντα πέντε χρόνια θα έπρεπε να έχουν απαλλοτριωθεί ή θα έπρεπε να είχαν ενταχθεί στα σχέδιο πόλεως με συγκεκριμένους όρους και περιορισμούς στη χρήση γης. Δηλαδή ανέγερση μικρών κατοικιών και ανάπτυξη ήπιων δραστηριοτήτων συμβατών με την προστατευμένη περιοχή. Αντ’ αυτού γίνεται συνεχής προσπάθεια να αλλάξουν οι όροι αυτοί προς το χειρότερο, με ό,τι αυτό σημαίνει για το οικοσύστημα της λίμνης και γενικότερα για την πόλη.
- Δεν μπορεί να θεωρείται ανεκτή μια διαχρονική παρανομία σαν αυτή του ΚΤΕΛ, παρανομία με την πιο επίσημη βούλα να αφήνει αδιάφορη την πόλη και το Δημοτικό Συμβούλιο. Μόνο σαν σκόπιμη συγκάλυψη μπορεί κάποιος να το εκλάβει αυτό.
- Τη στιγμή που χύνεται τόση μελάνη και τόσα «δάκρυα» για την αιθαλομίχλη που πνίγει την πόλη, φαντάζει προκλητικό το ανώτατο όργανο της πόλης που είναι το Δημοτικού Συμβούλιο να μην είναι ασπίδα προστασίας τόσο της προστασίας του οικοσυστήματος της λίμνης και την παρεμπόδιση τσιμεντοποίησης της παραλίμνιας περιοχής και μαζί με αυτό την εφαρμογή της νομιμότητας με την άμεση και άνευ όρων απομάκρυνση του ΚΤΕΛ από την παραλίμνια περιοχή.
Καταλήγοντας, η πρωτοβουλία πολιτών έθεσε προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο τις εξής προτάσεις, ζητώντας να πάρει το σώμα θέση:
-
- Να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να εισπραχθεί το πρόστιμο για τις παραβάσεις του ΚΤΕΛ.
- Να γίνουν όλες οι ενέργειες ώστε να απομακρυνθεί άμεσα άνευ όρων το ΚΤΕΛ από την παραλίμνια περιοχή.
- Να δεσμευτεί το Δημοτικό Συμβούλιο ότι δεν θα συναινέσει για αναθεώρηση των όρων ήπιας δόμησης που ισχύουν για την παραλίμνια περιοχή, αλλά θα κάνει ότι χρειαστεί για την εφαρμογή τους.
Η υπεράσπιση του ΚΤΕΛ
Με αρκετή ένταση στο λόγο του και με έκδηλη αγωνία για έναν οργανισμό που συνδέεται με μεγάλα οικονομικά μεγέθη, εκατοντάδες ωφελούμενους, ιδιοκτήτες, μετόχους, εργαζόμενους κτλ. ο πρόεδρος του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Ιωαννίνων Γρηγόρης Γκίκας ανέτρεξε κι αυτός στο ιστορικό της αδειοδοτήσης της υφιστάμενης εγκατάστασης του ΚΤΕΛ και όλων των αποφάσεων στις οποίες κομβικό ρόλο διετέλεσε ο πρώην Νομάρχης Ιωαννίνων Αλέξανδρος Καχριμάνης. Για να καταλήξει ο κ. Γκίκας λέγοντας πως “εμείς κάναμε ό,τι έπρεπε στο πλαίσιο της νομιμότητας. Προφανώς είμαστε κοινής ωφελείας οργανισμός, με αποφάσεις του Αρείου Πάγου. Έρχεται η Πολεοδομία του δήμου να ακυρώσει όλα τα πρόστιμα το 2015, όταν έγιναν οι τακτοποιήσεις αλλά το ΣΥΠΟΘΑ έρχεται το 2025 και ακυρώνει τις αποφάσεις για τη διαγραφή των προστίμων. Πού είναι η χρηστή διοίκηση, ενώ τα πρόστιμα έχουν ακυρωθεί εδώ και δέκα χρόνια και έχω τις αποφάσεις και τις καταθέτω. Δεν μπορούμε να παίζουμε με έναν οργανισμό”.
Οι απόψεις των παρατάξεων
Σύντομος και καίριος ως προς τα σημεία που έθιξε στην πρωτολογία του, ήταν ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας που επεσήμανε εξ αρχής πως το θέμα δεν τέθηκε από τη δημοτική αρχή αλλά από μια ομάδα πολιτών και μια παράταξη που συμμετείχε στις δημοτικές εκλογές. Στο ιστορικό του θέματος εμπεριέχεται μια σειρά αποφάσεων μιας σειράς οργάνων που δύσκολα μπορούν να γίνουν αντιληπτά από πολίτες χωρίς νομικές γνώσεις. Σήμερα, σε εφαρμογή των αποφάσεων των διαφόρων οργάνων, οι υπηρεσίες του Δήμου Ιωαννιτών καλούνται να υλοποιήσουν μια απόφαση για την επιβολή ενός προστίμου. Από την άλλη μεριά το ΚΤΕΛ έχει στα χέρια του την προσωρινή διαταγή αναστολής του προστίμου κι άρα η υπηρεσία του Δήμου πρέπει να περιμένει. “Επί της ουσίας έχει σημασία να ακούσουμε το σκεπτικό του ΣΥΠΟΘΑ που αποφάσισε ότι πρέπει οι υπηρεσίες του Δήμου να εκτελέσουν μια απόφαση. Αναμένουμε τη δικαστική απόφαση. Δεν έχουμε τίποτα άλλο να πούμε παρα μόνο ότι θα κάνουμε ό,τι πει η δικαιοσύνη” υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Μπέγκας, τονίζοντας παράλληλα την αναγκαιότητα για τη θεσμοθέτηση του Π.Δ. της Λίμνης ώστε να καθοριστούν οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης και να λυθούν όλα τα προβλήματα που τις αφορούν γύρω από τη λίμνη.
Μετά την τοποθέτηση του Δημου, τέθηκε το αίτημα της αναβολής από ορισμένους δημοτικούς συμβούλους, επειδή δεν ήταν σε γνώση τους όλες οι πληροφορίες, όπως η απόφαση του ΣΥΠΟΘΑ.
Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, πλην της “Λαϊκής Συσπείρωσης” που ήταν η μόνη ξεκάθαρη, υποστήριξαν την ανάγκη προστασίας της επιχειρηματικής δραστηριότητας και του κοινωφελούς έργου του Υπεραστικού ΚΤΕΛ.
Ο Δημήτρης Παπαγεωργίου από την παράταξη “Γιάννενα Νέα Εποχή” κατηγόρησε αρκετά τη δημοτική αρχή για “ανεύθυνη στάση”… επειδή δήθεν φέρνει σε θέση αποφασιστική το δημοτικό συμβούλιο, για ένα ένα ζήτημα που αφορά το περιβάλλον, το μεταφορικό έργο, την οικονομία της περιοχής, το επιβατικό κοινό και η δημοτική αρχή αρνείται να πάρει ξεκάθαρη θέση… Τάχθηκε ο ίδιος κατά της “ανατροπής καταστάσεων δεκαετιών για ένα θέμα που έχει ήδη παγιωθεί…”. Δέχτηκε υποθετικά την αλλαγή χωροθέτησης του ΚΤΕΛ, στην περίπτωση που το αποφασίσει το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο. Στην ουσία συμφώνησε με την άποψη του Δημάρχου πως δε μπορεί να πάρει απόφαση το δημοτικό συμβούλιο χωρίς να ολοκληρώθεί το ΤΠΣ και ενόσω δεν υπάρχει τελεσίδικη δικαστή απόφαση.
Με μικρότερες ή μεγαλύτερες διαφορές αυτό ήταν το δίπτυχο στο οποίο κατέληξαν στις τοποθετήσεις τους και οι άλλες τρεις παρατάξεις: ο Βασίλης Κοσμάς από την “Ιωάννινα_2023”, ο Νίκος Γκόντας από την “Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία” και ο Παντελής Κολόκας από την “Όμορφη Πόλη”. Επ’ ουδενί το δημοτικό συμβούλιο δεν μπορεί να αποφασίσει για τη μετεγκατάσταση του ΚΤΕΛ σήμερα, τόνισαν και οι τρεις, αν και το συγκεκριμένα θέμα δεν τέθηκε παρά από τους 68 πολίτες.
Αυτό υποστήριξε μόνο η Όλυ Τσουμάνη, επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”. Τον σωστό σχεδιασμό και την μετεγκατάσταση του ΚΤΕΛ υποστήριξε και ο πρώην Δήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Φίλιππας Φίλιος.
Συνοψίζοντας τη συζήτηση, ο Δήμαρχος επανέλαβε πως στις 13-2-2025 εκδόθηκε η προσωρινή διαταγή αναστολής του προστίμου. Κατέκρινε τους λαϊκισμούς και τα κροκοδείλια δάκρυα εκ μέρους της αντιπολίτευσης και ξεκαθάρισε πως α) δεν αμφισβητεί κανείς το κοινωφελές έργο των ΚΤΕΛ, β) στο πλαίσο της νομιμότητας θα γίνει ό,τι γίνει και γ) δεν τίθεται σήμερα κανένα θέμα κατεδάφισης του ΚΤΕΛ.
Στο τέλος της συνεδρίασης τέθηκε σε ψηφοφορία η πρόταση των 68 πολιτών, η πλειοψηφία του σώματος καταψήφισε την πρόταση, με μειοψηφήσασα την Όλυ Τσουμάνη και “παρών” από τον Φίλιππα Φίλιο.
Ακολουθήστε το
στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.