Σαμαράς κατά Μητσοτάκη: «Πολύ κοντή μνήμη θεωρεί πως έχουν οι Έλληνες»
Με αιχμηρές αναφορές στη «Γαλάζια Πατρίδα», το τουρκολιβυκό μνημόνιο και τη Διακήρυξη των Αθηνών, ο Αντώνης Σαμαράς εξαπέλυσε νέα επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα της σημερινής πολιτικής στα εθνικά θέματα.
Νέα επίθεση κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με αφορμή τις αναφορές του πρώτου στον ελληνοτουρκικό διάλογο της περιόδου 2012-2014. Στη δήλωσή του, την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2026, ο κ. Σαμαράς συγκρίνει τους χειρισμούς της δικής του κυβέρνησης με τη σημερινή κυβερνητική πολιτική στα εθνικά θέματα, ασκώντας έντονη κριτική στην προσέγγιση με την Τουρκία.
Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι επιχειρεί να μεταφέρει τη συζήτηση στο παρελθόν, αντί να επικεντρώνεται στις σημερινές διπλωματικές εξελίξεις και στις τουρκικές διεκδικήσεις.
«Αντί ο πρωθυπουργός να ανησυχεί για τα ανεπιτυχή αποτελέσματα στην ψηφοφορία στον ΟΗΕ για τις τουρκολιβυκές παρανομίες, ασχολείται με το κατά πόσον η κυβέρνησή μου το 2012-2014 έκανε διάλογο με την Τουρκία», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Στη συνέχεια, προσθέτει με αιχμηρό ύφος: «Πολύ κοντή μνήμη θεωρεί ο κ. Μητσοτάκης πως έχουν οι Έλληνες».
Η σύγκριση της περιόδου 2012-2014 με τη σημερινή κατάσταση
Στο επίκεντρο της παρέμβασης του Αντώνη Σαμαρά βρίσκονται το τουρκολιβυκό μνημόνιο, οι NAVTEX στο Αιγαίο και το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».
Ο πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια της δικής του διακυβέρνησης δεν υπήρχαν οι σημερινές τουρκικές διεκδικήσεις και τα αντίστοιχα τετελεσμένα.
«Τότε δεν υπήρχε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Δεν υπήρχε τουρκική NAVTEX διαρκείας στο Αιγαίο. Δεν υπήρχε η “Γαλάζια Πατρίδα” ως το επίσημο δόγμα της Τουρκίας κατά της Ελλάδας», σημειώνει.
Παράλληλα, επικαλείται τα γεγονότα της Κάσου και τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, προκειμένου να αναδείξει τις διαφορές που, κατά την άποψή του, χαρακτηρίζουν τις δύο περιόδους.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει και στον Τούρκο διπλωμάτη Φεριντούν Σινιρλίογλου, ασκώντας κριτική στη στάση της ελληνικής πλευράς απέναντι στη διεθνή του υποστήριξή του.
«Δεν στηρίξαμε σε κανέναν ΟΑΣΕ τον πρωταγωνιστή της “Γαλάζιας Πατρίδας” Σινιρλίογλου», αναφέρει.
Στο στόχαστρο η Διακήρυξη των Αθηνών
Ο Αντώνης Σαμαράς στρέφει τα πυρά του και κατά της Διακήρυξης των Αθηνών, αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητα της πολιτικής προσέγγισης με την Άγκυρα.
«Εμείς δεν ξεπλύναμε διεθνώς την Τουρκία υπογράφοντας Συνθήκη Φιλίας μαζί της», αναφέρει χαρακτηριστικά, αποδίδοντας στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ευθύνη για τους σημερινούς διπλωματικούς χειρισμούς.
Συνοψίζοντας τη θέση του, υποστηρίζει ότι κατά τη διάρκεια της πρωθυπουργικής του θητείας δεν δημιουργήθηκαν από την Τουρκία αντίστοιχα τετελεσμένα σε βάρος της Ελλάδας.
Η δήλωσή του ολοκληρώνεται με νέα αιχμή προς τον πρωθυπουργό και αναφορά στις πρόσφατες συζητήσεις για υποθέσεις φοροδιαφυγής.
«Όσο λοιπόν κι αν προσπαθεί ο κ. Μητσοτάκης να ταΐσει, δήθεν, τον κόσμο με “πίτσες” και “χωριάτικα”, ο ελληνικός λαός γνωρίζει, κρίνει και συγκρίνει», καταλήγει ο πρώην πρωθυπουργός.
Πηγή: newsit.gr
Ακολούθησε το Epirusgate.gr στο Google News για όλες τις τελευταίες ειδήσεις
πηγή στη Google
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 252033